CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Patrick Mange

23. 02. 2007

0 komentářů

Editorial ze dne 23.2.2007

 


 


Akcie – když mladý býk vyroste
Hlavní charakteristikou akciového trhu, který ještě nedosáhnul plné zralosti, jsou atraktivní ocenění, a to ne jenom ve srovnání s dluhopisy, ale také v absolutním vyjádření. Dalšími rysy současného akciového trhu stojícími za povšimnutí jsou nízký poměr rizika a výnosu, relativně nízké zadlužení společností a financování fůzí a akvizic v hotovosti, případně dluhem, ale ne akciemi.

Obecně řečeno, dvěma nejtypičtějšími znaky toho, že býčí trh může změnit svoji trajektorii, jsou rekordní hodnoty akciových indexů a obrovský apetit investorů po akciích, jak tomu bylo v letech 1998-2000.

Nechci popírat, že by indexy nedosáhly vysokých hodnot (což v dnešním globálním hospodářství není zas až tak závažné), toto ovšem neplatí pro spoustu důležitých amerických, evropských a japonských akciových indexů.

Investoři skutečně projevili veliký zájem o investice do akcii, a to především koncem minulého roku, ale jejich investice nedosáhly žádných přehnaných proporcí, podobných z konce minulého století.

V případě, že současný trend bude i nadále pokračovat očekávám, že býčí trh vydrží až do roku 2008. Střednědobě se dá nicméně očekávat mírná korekce, jejíž trvání bude záležet na averzi k riziku a na výnosech.

REKLAMA

Dluhopisy – proč nesáhnout po high yieldech?
I když výnosy vládních dluhopisů v současnosti zaznamenaly nárůst, a tedy více odpovídají ekonomickým fundamentálům, pořád je považuji za přeceněné.

V současném ekonomickém prostředí se veliké oblibě těší high yield dluhopisy, a to i navzdory jejich poměrně vysokých ocenění. V každém případe však představují zajímavou alternativu diverzifikace od vládních dluhopisů, a s nižším rizikem než dluhopisy investičního stupně, které by jako první utrpěly ze zhoršení výsledků hospodaření společností (což v blízké budoucnosti neočekáváme).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *