CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Karel Smetana

22. 10. 2006

22 komentářů

Editorial ze dne 23.10.2006

 


 

Odpovědi? „To je hrozné, budeme muset šáhnout hlouběji do peněženky!“ A další: „Zasáhne to hlavně mladé rodiny, které už tak mají málo!“

Položil jsem stejnou otázku mladé studentce práv. Očekával jsem nějakou sofistikovanou odpověď. A nepřišla. Místo toho jsem si vyslechl: „To je hrozné, vždyť celozrnný rohlík už stojí šest korun.“ (Příbram – pozn.autora) „Za co ti lidé budou kupovat pečivo? To snad začnou kupovat zase normální rohlíky, aby se vůbec uživili. No a zvlášť mladé rodiny s dětmi!“

Povytáhl jsem obočí a ptal se dál: „Myslíš, že zdražování pečiva bude mít negativní vliv na zdravou výživu a lidé se vrátí k bílému pečivu?“ „No asi jo“, přišla odpověď.

Přijde mi to vtipné a nezbývá než se smát. To tady opravdu všichni přemýšlejí tímto způsobem? Proč nikdo neodpoví takto: „Zvyšování cen pečiva je samozřejmě nepříjemné, ale dalo se očekávat. Věřím, že se nyní bude lépe dařit zemědělcům a pekařům a snad se to zvýšení cen projeví na jejich vyšších platech. Inflace je celkově nízká, musíme s ní počítat a je skvělé, že nám platy rostou reálně rychleji než stoupá cenová hladina.“

Směji se také, když v televizi slyším, že pan milý exministr Sobotka chce po někom omluvu za nařčení z mlžení a nekalého upravování ohledně schodku státního rozpočtu na rok 2007. Směji se, co jiného mi zbývá. Evidentně je možné žádat omluvu za cokoliv, včetně vyřčené pravdy.

REKLAMA

Směji se oficiálním článkům o dohodě mezi Fincentrem finanční poradenství a.s. a OVB Allfinanz a.s.

Směji se, nejen já, tomu, že chodí mailem FP news s další přílohou – pozvánkou na placený seminář největší pětky, kde jednou z prezentujících firem je údajně „Fitcentrum“.

Směju se tomu, že si Honza Majer sám maže své nejzajímavější příspěvky ze zatím neznámých důvodů.

Přijde mi úsměvné, že se mě dnes klientka s relativně vysokým úvěrem a na mateřské u laborování nad zajištěním rizik zeptala: „Takže vy se jako, pane Lener, bojíte, že kdyby se s manželem něco stalo, tak já budu bez peněz?“ To si pak člověk rozmýšlí, jestli se skácet pod stůl, nebo zachovat dekorum obzvláště, když bezelstně znovu zaperlí a v další větě nazve AVIVU Avií.

REKLAMA

Těch důvodů k úsměvu je mnoho a u některých se člověk ani nemusí do smíchu nutit.Ale co mne poslední dobou docela trápí je ten skřítek ze Severní Koreje, který nám chce zneklidnit akciové trhy radioaktivním smetím.

Nechápu proč si také nejde s námi kapitalisty pěkně zainvestovat, vydělat a koupit si pěknou plazmu s dívídíčkem. Vždyť může všechny ty tanky prodat (třeba na šrot), koupit za utržený peníz pár kvalitních fondíků (klidně zajištěných, jestli je konzervativní) a výnos může socialisticky rozdělit mezi chudý lid. Asi nemá kvalitního finančního poradce.

A dále mne trápí to, že už jsem v diskuzích dlouho nepotkal nikoho z OVB. Mrzí mne, že i Broker Consulting se neobjevuje, o AWD ani nemluvím. Odchod do ústraní jim určitě neprospěje a bojkot tohoto serveru mnohé naznačuje…Velká škoda.

Loading

Vstoupit do diskuze 22 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr Šafránek

    23 října, 2006

    Ano, směji se! Naivitě autora, který si myslí, že zdražení rohlíků povede k vyšším platům zemědělců a pekařů! HA HA HA! Chtělo by to něco vědět o systému výkupu a zpracování zemědělských plodin v ČR a takovou blbost by už nikdo nenapsal…. Pane Lenere, nemáte mezi svými klienty nějakého soukromého zemědělce? Zkuste před ním vyslosvit Vaši teorii o zvýšení jeho příjmů při zdražení rohlíků – ale pozor, aby Vás nenapíchl na vidle….

    Odpovědět

  • Pavel Zachrdla

    23 října, 2006

    Smích má celou řadu poloh, může být veselý, ale může být i sarkastický. Proč jste tak nepříjemný, vždyť nesouhlas lze vyjádřit i kultivovaněji?

    Odpovědět

  • Jan Majer

    23 října, 2006

    Tohle je možná blbost, ale na těch blbých rohlíkách pan Lener pěkně ukazuje jiné věci. Možná to ale není tak zlé. Podle výsledku víkendových voleb to vypadá, že překvapivě velká část spoluobčanů souvislosti chápe. Nebo je to o tom, že už jim Paroubek svou vizáží a divnou intonací leze na nervy? A že koneckonců ani on nezastavil drastické zdražování dalamánků a kornspitzů?

    Odpovědět

  • Jan Lener

    23 října, 2006

    A) Můžete se 100% jistotou tvrdit, pane Šafránku, že zdražení pečiva nepovede ke zvýšení objemu peněz směřujícího k zemědělcům? Nebudu odpovídat za Vás…Ale odpověď známe, ne? Navíc myslíte si, že od roku 1993 se příjmy zemědělcům a pekařům nezmněnily?
    B)Cituji: „To tady opravdu všichni přemýšlejí tímto způsobem? Proč nikdo neodpoví takto: „Zvyšování cen pečiva je samozřejmě nepříjemné, ale dalo se očekávat. Věřím, že se nyní bude lépe dařit zemědělcům a pekařům a snad se to zvýšení cen projeví na jejich vyšších platech. Inflace je celkově nízká, musíme s ní počítat a je skvělé, že nám platy rostou reálně rychleji než stoupá cenová hladina.“, “ Nemyslím, že výše uvedená věta nutně vyjadřuje můj názor. Jde o styl přemýšlení lidí!!! Navíc není tam tvrzení o zvýšení platů, ale je tam v to vyjádření víry, je tam také slovíčko snad…Odklon od myšlení „rodiny nemají na rohlíky“ k „někdo jiný se bude mít snad lépe“. Podívejte, pane Šafránku, moje vyjádření jsou nenapadnutelná ze dvou důvodů: 1) ke všem tvrzení dodávám důvod svého tvrzení. Argument.
    2)Co neumím podložit, netvrdím.
    Vyjímky můžou existovat, to je jasné!
    Máme jedno společné, jsem oba berani, dokonce máme až na rok stejné datum narození, takže chápu, že můžete reagovat dříve než to domyslíte, obzvláště při pondělním ránu. Znám to od sebe. 🙂

    Odpovědět

  • Jan Majer

    23 října, 2006

    K tomu mému vlastnímu smazanému příspěvku – nevím, jestli byl nejzajímavější, jak píše pan Lener, ale byl v každém případě z těch, co mohou ostatní popudit. A já neměl čas na diskuse. Šlo o moji reakci na tvrzení, že zviditelňování poradce v médiích nemá efekt na získávání nových klientů. Tady je, ať nejsem tajemný:

    „O tom, jestli sebeprezentace konkrétního poradce v médiích funguje, něco vím. Já už netelefonuju cizím lidem, neberu si kontakty. I když to všechno jsem dřív dělal, ale nesedělo mi to. Klienti se na mne obracejí, svého „populárního“ poradce pak rádi doporučí, když se přátelelé zmíní, že chtějí něco řešit… Také díky tomu jsem se mohl poslední rok soustředit jen na investice. Hypotéky, pojistky atd. předávám kolegům, kteří se na tyto oblasti specializují.

    Mít poradce, který je vidět v médiích, to mají klienti rádi. Možná jsem jeden z prvních, komu to v téhle zemi zafungovalo. Proto taky vznikl tento web. Ne každému to půjde, ale prostor pro pár poradenských celebrit tady ještě je:-)

    Odpovědět

  • Jan Jakubec

    23 října, 2006

    Příspěvku o rohlících se skutečně směji. Představa, že majitel pekárny okamžitě pekařům zvyšuje platy je ekonomický nesmysl. Možná odpovídající uvažují pouhým selským rozumem a možná pracují ve firmě, kde reálná mzda neroste tak rychle jako průměr, který zvedá růst platů ve státním sektoru.

    Odpovědět

  • Jan Lener

    23 října, 2006

    Ale shodneme se na tom, že v LR (longrun) pravděpodobně ke zvýšení mezd, ozvláště s dnešní legislativou, odbory, mzdy vzrostou, ne? Máte v článku něco o okamžité reakci? Já to tam nevidím…

    Odpovědět

  • Jan Lener

    23 října, 2006

    Tohle bude česky 🙂 :Ale shodneme se na tom, že v LR (longrun) pravděpodobně ke zvýšení mezd, ozvláště s dnešní legislativou, odbory, dojde, ne? Máte v článku něco o okamžité reakci? Já to tam nevidím…

    Odpovědět

  • Jan Jakubec

    23 října, 2006

    Z dlouhodobého hlediska ke zvýšení mezd zcela jistě dojde, ale primárně to nebude souviset s rostoucí cenou pečiva. Vyšší výdělky pekáren se mohou promítnout možná v investicích do pekáren (nových technologií apod.), nebo ve výplatě dividend majitelům. Jenže to dotazovaného nezajímá, jeho zajímá kolik za pečivo utratí.

    Odpovědět

  • Jan Lener

    23 října, 2006

    S čím jiným než s vyšší tržbou při stejném objemu výstupu by to mohlo souviset?
    A k té Vaší poslední větě: no o tom část toho příspěvku byla. Nicméně to hlavní téma je až úplně dole!!!

    Odpovědět

  • Jan Jakubec

    23 října, 2006

    Bude to souviset s celkovýn růstem mezd v zemi. Je nesmysl si myslet, že by majitel firmy kvůli tomu, že má vyšší výnos a zisk dobrovolně přidával na platech. Opakuji vyšší tržba při stejném objemu výstupu se projeví v investicích, nebo v profitu majitelů, což samozřejmě není nic špatného.

    Odpovědět

  • Jan Lener

    23 října, 2006

    Ale vždyť zemědělci jsou také podnikatelé! Při větších tržbách můžou zaměstnanci dostat prémie…tahle debata nikam nevede.

    Odpovědět

  • Jan Jakubec

    23 října, 2006

    A vedla by někam, kdybych napsal, že máte pravdu? Mám jen jiný názor, což je podstata diskuse. Nezbývá než se usmát.

    Odpovědět

  • Jan Lener

    23 října, 2006

    Pane Jakubče. Samozřejmě, že mám pravdu. Stejně tak máte pravdu Vy. Ale debata se nikam neposunula. Myslím to v dobrém. 🙂 Byl to takový ping-pong. Nezbývá než se příjemně usmát, co Vy na to?

    Odpovědět

  • Jan Jakubec

    23 října, 2006

    Souhlasím, příjemně se usmívám celou dobu.

  • Jan Majer

    23 října, 2006

    Velmi kultivované vyústění diskuse:-)

  • Jan Lener

    23 října, 2006

    🙂

  • myjbwk

    6 srpna, 2010

    VUqrIs xouqlikqkpks, [url=http://ulrgmebbletn.com/]ulrgmebbletn[/url], [link=http://yuoafxvvoyyf.com/]yuoafxvvoyyf[/link], http://secpdzaeuodk.com/

    Odpovědět

  • Petr Borkovec

    23 října, 2006

    Ale to Vás nemusí trápit, že se aktivně neúčastníme diskusí. Jsme tu a pozorujeme, ale prostě moc práce, moc úkolů a málo času na takový srandy a ve 90 % případů bohužel zbytečnosti.

    Jinak ta konference té VELKÉ PĚTKY mě docela pobavila taky. Byl jsem zvědav, kdo by od nás byl tak ……. , že by do něčeho takového šel. Zjistil jsem, že o tom skutečně nikdo ještě nedávno nevěděl a myslím, že z centrály tam tudíž ani nikdo nebude. A nepřekvapí mě, když to u ostatních bude podobné. 🙂 ale je to určitě dobrej způsob, jak udělat zajímavou zajímavou upoutávku. 🙂

    pěkný den.

    Odpovědět

  • Jan Lener

    23 října, 2006

    Mrzí mne, Petře, že nemáte čas ani odpovídat na maily…
    A k tomu, že na takové srandy nemáte čas…asi nerozumím brněnské hantýrce…

    Odpovědět

  • Slavomír Kožúšek

    23 října, 2006

    A dále mne trápí to, že už jsem v diskuzích dlouho nepotkal nikoho z OVB. Mrzí mne, že i Broker Consulting se neobjevuje, o AWD ani nemluvím. Odchod do ústraní jim určitě neprospěje a bojkot tohoto serveru mnohé naznačuje?Velká škoda.

    RE: Máte pravdu pane Lenere. Na druhou stranou jsem, ale zase rád, že to není jen server jedné skupiny poradců. Otázkou tedy bude, zda si i za těchto okolností udrží určitou míru nezávislosti. Přece jenom ty náklady nebudou malé. Cílem by pak mělo být oslovení co nejvíce poradců a i laiků z řad čtenářů. Články jsou totiž dobré, osobností plno, ale obávám se toho, že by se toto místo mohlo stát místem, kde mohou určití lidé dokazovat, jaký mají vliv, než-li znalosti. Nic si pane Lenere nedělejte z těch jízlivých poznámek. Budete je slýchávat, tím častěji, čím více bude oponentům chybět skutečná argumentace 🙂

    Odpovědět

  • Jan Majer

    23 října, 2006

    Pane Kožůšku, díky za váš příspěvek. Prosím, sledujte pozorně tenhle web a ozvěte se, kdykoli byste měl pocit, že tady někdo demonstruje svůj vliv. Web je otevřený každému poradci bez ohledu na příslušnost k firmám, a to nejen v diskusích, ale i v redakční části. Nejlépe to v poslední době chápe a využívá právě pan Lener. Žádná poradenská firma nemá žádný vliv na obsah investujeme.cz (resp. nikdo žádný vliv neuplatňuje, tedy platí, na čem jsme se s majiteli domluvili a co jsme avizovali při spuštění). Ten web jsme si opravdu postavili my – poradci sobě. Ta myšlenka se osvědčila a má i očekávaný komerční úspěch. O udržení nezávislosti nemusíte mít obavy. Právě na té nezávislosti totiž úspěch tohoto webu stojí.

    Odpovědět