CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Libor Winkler

21. 09. 2006

0 komentářů

Editorial ze dne 21.9.2006

 


 

Kdo po volbách prodal své cenné papíry s tím, že bezvýsledné handrkování politiků srazí jejich cenu, musí si to dnes trpce vyčítat. Východisko z patové situace je stále v nedohlednu, ale index PX se z velkého květnového a červnového propadu zotavil a vystoupal zhruba na úroveň z počátku roku.

Zmíněný vývoj potěšil investory, kteří nepropadli panice, a radost udělal také analytikům, kteří od samého zrodu kapitálového trhu museli trávit spousty hodin posloucháním politických debat.

Některé výroky politiků totiž dřív měly kurzotvorné dopady, o jakých se vyspělým kapitálovým trhům ve světě ani nesnilo. Osobně z hrůzou vzpomínám na nedělní televizní diskuze, které svého času ovlivňovaly cenu akcií víc než ekonomické výsledky jednotlivých firem.

I dnes politici ve své touze zalíbit se voličům občas překvapí. Vzpomeňme třeba na tažení bývalého ministra financí proti velikosti bankovních poplatků a přímý dopad na výnosy jednotlivých bank.

Krátkodobí spekulanti musí být ve střehu neustále. My ostatní si však můžeme vydechnout. Politika si sice udržuje vliv například na směnné kursy, jako ve vyspělých ekonomikách jinde ve světě, ale pro ceny na kapitálovém trhu v delším časovém horizontu už prakticky nemá význam. Konečně!

REKLAMA

Reflex 38/2006

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *