CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Martin Bouček

01. 07. 2007

21 komentářů

Editorial ze dne 2.7.2007

 


 

Jak jsem ze setkání pochopil, naopak se snaží vytvářet pro nezávislé poradce podporu.
Cílem firmy KFP jsou služby pro finanční poradce a příbuzné pracovníky, co se profesně zabývají rodinnými financemi, třeba i pro osobní bankéře. Vlastně vytvářejí podporu přesně pro cílovou skupinu našich čtenářů.

Prezentaci zpočátku vedl Petr Syrový a vystřídal ho Vladimír Fichtner. Postupně nám pánové představili svůj softwarový automat na vytváření finančního plánu – v první verzi pro modelovou Rodinu 1. Nazvali ho Zjednodušený finanční plán a jeho smyslem je fakticky dosáhnout drobného rentiérství, jak oni říkají: finanční nezávislosti.

Když se nad tím zamyslíme, tak to není hloupá myšlenka. Kdo by nechtěl pracovat zcela ze své vůle, bez tlaku nutně prodávat svou práci, jelikož jinak nepokryje své běžné náklady? Většina s nás, myslím, po něčem takovém skrytě touží a skoro všichni si takto představujeme alespoň svůj důchod.

Pravda je, že první modelová rodina by měla být schopna odkládat stranou z rodinného rozpočtu 20tis měsíčně. To se nám nezdálo moc reálné a možná jsme dostali za pravdu minulý týden, kdy KFP na svých stránkách (ke Zjednodušenému finančnímu plánu se dostanete až po registraci, která je ovšem zdarma, viz www.kfp.cz) uvedla Rodinu 2. Jednak jsou odstraněny předchozí omezení, druhak už „spořit“ můžeme pouhých 10tis měsíčně, což se snad blíží skutečnosti více.

Když se ale vrátím k principiální myšlence, tak by podle odborníků z KFP mělo být naším (nebo našich klientů) ekonomickým cílem dostat se do stavu, kdy pobíráme rentu, jež přesně pokrývá naše měsíční náklady. Předpokládá se tedy, že jsme se svou životní úrovni spokojení a chceme si ji udržet i bez nutnosti vydělávat stále nové prostředky. Je taková premisa reálná?

REKLAMA

Musel bych přece dokázat vytvářet kapitál a také umět s ním dále pracovat. Nevím jak ostatní moji vrstevníci, ale pod tlakem reklamy a třeba i sousedů každé větší peníze obvykle použiji na vylepšení své životní úrovně, místo abych je použil jako základ vlastního kapitálu, který by mi umožnil „žít z úroků.“ Carpe diem, aneb okamžitá spotřeba vítězí.

Na druhou stranu, podle zkušenosti pánů z KFP s jejich klientelou (ano, pánové jsou většinou také finanční poradci nebo konzultanti), stále více lidí začíná rozlišovat mezi kapitálem, jenž je dalším zdrojem příjmů, a penězi na běžný provoz rodiny. Takoví lidé pak na představu o vlastní finanční nezávislosti mohou docela dobře slyšet.

Loading

Vstoupit do diskuze 21 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan Traxler

    2 července, 2007

    Ano, jde o jeden ze zakladnich financnich cilu, po nemz minimalne skryte touzi kazdy. Ale malokdo s nim takto pocita pri planovani.
    Je to take jeden z duvodu, proc ja osobne a velmi casto ani mi klienti nevyuzivaji izp ani penzijni pripojisteni. „Omezeni“ do veku 60 let totiz malokdy zapada do mozaiky planu.

    Jeste bych chtel rict, ze premisa „udrzeni si sve zivotni urovne bez nutnosti vydelavat nove prostredky“ je realna. Ale musime dodat, ze je pri planovani potreba pocitat s inflaci. Tedy jde nam o udrzeni realne zivotni urovne – kdy se neustale zvysuji zivotni naklady se zdrazovanim energii, potravin…
    V praxi je pak potreba pocitat jednak s naklady za x let v dobe, kdy chceme zacit cerpat rentu, a druhak s valorizaci vyplacene renty (s jejim pravidelnym navysovanim o inflaci).

    A ted by me zajimalo, kolik poradcu v CR takovym zpusobem s klienty planuje??? ;-))

    Odpovědět

  • Pavel Zachrdla

    2 července, 2007

    Souhlas. Jen bych dodal, že má-li se jednat o finanční nezávislost již v „produktivním“ věku (nikoli až o důchodovou rentu), pak by asi bylo správnější počítat s valorizací spotřeby nikoli o inflaci, ale o růst průměrných příjmů.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    2 července, 2007

    Proc o rust prumernych prijmu, kdyz nam jde o udrzeni zivotniho standardu? Vasi uvaze nerozumim.

    Odpovědět

  • Pavel Zachrdla

    2 července, 2007

    Měl jsem na mysli zachování stejného životního standardu člověka žijícího ze své práce (jehož životní standard postupně roste s růstem příjmu) a rentiéra (jehož životní úroveň by při růstu jen o inflaci stagnovala). Při růstu jen o inflaci by se nůžky mezi životním standardem pracujících a životní úrovní rentiéra postupně rozevíraly. Ale záleží samozřejmě na tom, co klient očekává, jaké je zadání. Myslím ale, že klient, toužící být rentiérem, by na toto měl být upozorněn.

    Odpovědět

  • Jirka

    2 července, 2007

    To mě nikdy nenapadlo, ale máte pravdu. Jenom nevím proč by s tím měl počítat rentiér jenom pro produktivní věk, proč né i důchodový věk?!? Já chci být aktivní důchodce, né sedět někde v parku na lavičce a bezduše krmit ptáky:))
    Ale ono stát se čistým rentiérem alespoň s tou inflací je taky slušný výkon, když většina rodin nedosáhne ani na „Rodinu 2“.
    Hezký den

    Odpovědět

  • Pavel Zachrdla

    2 července, 2007

    To se již dostáváme do filosofické roviny ;-). Osobně si myslím, že mnohem lepší než být rentiérem je mít práci která mě baví a být za ni patřičně i ohodnocen. Ale to je, samozřejmě, věc názoru a přístupu k životu. Kdybychom všichni byli jen rentiéři, tak by se veškerý vývoj lidstva zastavil.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    2 července, 2007

    Ano, to se dostavame trochu jinam. Z toho co vidim v praxi bych rekl, ze vetsine lidi nejde ani tak o to, stat se rentierem za mlada, jako o pocit nezavislosti na pracovnim prijmu. Malokdo zvladne „nic nedelat“. Ale preci jen se lidem pracuje lepe, kdyz pracuji pro radost z prace a ne jen kvuli tomu, aby se uzivili. 😉

    Odpovědět

  • Jirka

    4 července, 2007

    Filozoficky s Vámi souhlasím. Mít práci která mě baví a být ohodnocen tak abych něřešil finanční problémy je super a asi sen každého, no a když si k tomu připočítáte tu rentu:)).

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    2 července, 2007

    Jasne, tomu rozumim a je na tom kus pravdy. Ale pak, jak rikate, musi byt jine zadani, ne si udrzet standard, ale drzet krok s rustem standardu pracujicich lidi, jejichz zivotni standard je v dobe, kdy se chceme stat rentierem, srovnatelny s nasim.

    Odpovědět

  • Pavel Zachrdla

    2 července, 2007

    Jasně, ten můj vstup byl myšlen jen jako „poznámka pod čarou“ :-).

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    2 července, 2007

    Sice pod carou, ale pritom zajimava poznamka, urcite nad tim budu jeste uvazovat. 😉

    Odpovědět

  • zinfo

    2 července, 2007

    Souhlasím. Můj standard je to na co jsem zvyklý a zároveň co odpovídá mé představě o svém postavení v okolí. Pokud životní úroveň stoupá, stoupají i moje nároky na „životní potřeby“. Dokáži si ale představit, že celková úroveň klesne a pak jsem ochoten se i sám uskrovnit. Nemusí to být zrovna období hladomoru, války, ale stačí celková deprese, zvýšená nezaměstnanost v mém okolí atd. S delším časovým obdobím bych však na celkový výrazný pokles životní úrovně nesázel.

    Odpovědět

  • David Fábry

    3 července, 2007

    Pane Traxlere,

    1) Nevidím důvod, proč klientovi nedat IŽP, obzvlášť pokud má alokační poplatek ve výši 2 p.a. (první i následující roky) a investuje do Akciového fondu s průměrnou výkonností 13 p.a.; např. ČSOB Maximal!
    2) Nevidím důvod, proč klientovi nedat PP, obzvlášť pokud mu přispívá zaměstnavatel!
    3) KFP má školení s názvem „Finanční svoboda“ a oba zmiňované produkty doporučuje a podporuje, jako nástroje které samozřejmě nikoliv samostatně, ale také mají dopomoci „Finanční nezávislosti“.
    4) Jste tak upjat na „svojí vlastní poradenskou nezávislost“, že jsem se velice rád za svojí závislost 🙂

    Odpovědět

  • Jan Valachovič

    3 července, 2007

    Pište více, Vaše zaslepenost je pro poradce největší reklama…

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    4 července, 2007

    Pane Fabry,

    1) Mozna proto, ze prumery zajimaji prumerne. Ale klidne doporucujte klientum v CSOB vase IZP s fondem Maximal. 😉
    2) Zde souhlasim, ze PP by byla hloupost nevyuzit v pripade prispevku zamestnavatele (pokud tedy zamestnavatel neni ochotny misto prispevku na PP hledat jinou variantu). Ale ne jako soucast reseni financniho cile – financni nezavislosti, kdezto pouze jako soucast prijmu ze zamestnani. Mluvim o veku do 45 let. Samozrejme jine to je, kdyz je klientovi pres 50.
    3) Tak je ode me pozdravujte a vyridte jim, ze si myslim, ze je to ve vetsine pripadu blbost. 😉
    4) Ano, jsem zavisly na nezavislosti. A uprimne, za zavislost na zavislosti bych to nevymenil. 😉

    Preji Vam uspesny den s fondem Maximal. 😉

    Odpovědět

  • Jirka Hlisnikovský

    9 července, 2007

    :-)))))))))))

    Odpovědět

  • Zora Richterova

    7 července, 2007

    Nechala jsem se zlákat a vyplnila jsem finanční plán. Zadání zní – máte volných 10.000,- a alespoň půl milionu naspořeno. My vám poradíme jak dál. Výsledek mě šokoval. Za 9.000,- si mám pořídit pojištění a pokud ještě budu chtít rentu tak mám dávat dalších 10.000 do IŽ a KŽP. Jestli tohle někdo může myslet vážně tak nevím.

    Odpovědět

  • oldas

    10 července, 2007

    dobry den, rad bych pridal jednu zkusenost z praxe. Je pravda ze vetsina lidi chce dosahnout financni nezavislosti a taky je pravda, ze se to vetsine lidi nepovede. Nechci se poustet do debaty proc tomu tak je, zamerim se spis na to z pohledu cloveka, kteremu se to podarilo. Podle me je to vse jen o tom kolik potrebuju a kolik mam kapitalu. Kdyz mam kapital 5 mio CZK a k uspokojeni mych potreb mi staci cca 50.000,- mesicne tak je to sice realne takoveho zhodnoceni dosahnout, ale da to asi fusku. V pripade ze mam 10 mio a staci mi 50 K mesicne uz je to ruzovejsi. Muzu investovat rekneme 8 MIO a ostatni drzet jako jakousi rezervu pro pripad, ze investice nevyjdou. Co se tyka penzijniho prip. a IZP z meho pohledu neni aktualni. A to hlavne pro jeho delku. Nikdy nevite co ti nahore vymyslej za ptakovinu a vasi nekolika letou popripade treba 30 letou investici znehodnoti. Viz treba ted debata o vysluznem v penzijnich fondech. A pri uzavirani vam taky malokdo rekne, ze vam to pak jeste na konci zdanej. Je to jen muj nazor. Samozrejme ocekavam zejmena negativni reakce, ale verte mi, ze takhle spousta lidi v CR nejen uvazuje ale i tak zije.

    Odpovědět

  • Michal Mojžíš

    10 července, 2007

    Kolem výsluhové penze z PP teď probíhá nějaká debata? Že by mi něco uniklo?

    Odpovědět

  • oldas

    10 července, 2007

    jj, mozna jsem pouzil spatny termin, nevim jak se to presne jmenuje ale jde o to ze fondy na zacatku 90 let spatne spocitaly vek doziti a v pripade, ze by si klient nechal posilat pravidelne nejakou castku misto toho aby si vybral penize najednou tak by s tim meli nejaky problem. Vice najdete v clanku pana Bezdeka (bezdekova komise) v HN z minuleho tydne. Ted se jedna o to, ze chteji zakonem naridit ze pen. fondy nesmeji tento zpusob vyplaty pouzivat. Ale jak rikam moc me to nezajima takze moje povedomi o tomto problemu je male.

    Odpovědět

  • Michal Mojžíš

    16 července, 2007

    Ale to se jedná o penzijní pojištění (obdobu/druh ŽP). V současné době už z Vámi uváděných důvodů (prodlužování věku dožití), pokud vím, není nabízeno.

    Odpovědět