CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Tomáš Prouza

18. 06. 2006

0 komentářů

Editorial ze dne 19.6.2006

 


 

V záplavě emocí se často ztrácela základní fakta. Zkusme si proto připomenout alespoň tři jednoduché údaje z průzkumu společnosti STEM/Mark:

84% klientů má zájem o jednoduché srovnání poplatků všech bank na jednom místě. Pro 63% klientů by byla informace o změnách v sazebníku banky v minulosti jedním z kritérií výběru nové banky. 92% klientů má zájem o to, aby byl sazebník součástí smlouvy.

Poselství těchto čísel je velmi jednoduché a daleko přesahuje diskuse o finančních institucích a jejich vztahu ke klientům. Říká: „dejte nám pochopitelné informace, které bude možno jednoduše srovnat, a my je budeme používat“. Co z toho vyplývá?

První podmínka konkurenčního trhu – dostatek hráčů – je u nás splněna. Jak jsme na tom ale s poskytováním pochopitelných a srovnatelných informací? Tady už se situace v jednotlivých segmentech poměrně výrazně liší.

Pokud se ale podaří rozvíjet finanční gramotnost tak, aby stále více klientů chápalo dopady svých rozhodnutí, aby vědělo, na co se finančních institucí a distributorů ptát a aby rozumělo údajům, které mají k dispozici, budeme na dobré cestě.

REKLAMA

Pouze vzdělaný klient totiž dokáže odolat tlakům a nefér praktikám. A pokud se podaří prosadit, aby klienti získávali informace zpracované na základě jednotných pravidel (podobně jako existují pravidla pro výpočet RPSN u úvěrů nebo pro údaje na zkráceném prospektu podílových fondů), bude výrazně jednodušší i srovnání různých nabídek.

Minulé úterý se poprvé sešla Expertní skupina pro finanční trh, jejíž práce se účastní zástupci státu, nejvýznamnějších asociací na finančním trhu i hlavních organizací na ochranu spotřebitele.

Jednou z priorit je práce na rozvoji finančního vzdělávání, připravit by se měla i doporučení pro informování klientů. Nejde samozřejmě o změny, které se podaří realizovat během několika týdnů, ale poprvé se u jednoho stolu scházejí všichni, kteří u něj mají sedět – a schází se s ochotou posouvat věci kupředu.

Jsem optimista, ale prosím čtenáře, aby se v dalších měsících nezapomínali ptát, co se děje. A aby kontrolovali, jestli dostávají jasné a srozumitelné informace…

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *