CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Petr Kamberský

19. 10. 2006

0 komentářů

Editorial ze dne 19.10.2006

 


 

Mohli bychom se studii Nečasova úřadu vysmát. Ptát se lidí na správnou výši penze má asi takový smysl jako ptát se jich na správnou výši výplaty. Pokud občané chtějí jen o čtvrtinu vyšší důchody, projevili se ještě celkem střídmě.

Chceme také umírat později než předci a medicína nám to plní. S většinou změn spojenou se „stárnutím populace“ si poradíme sami: senioři si objednávají klidné lokality, pohodlné zájezdy a špičkovou kosmetiku. Jen na státní důchody je samotný trh krátký; musí si s nimi poradit parlamenty.

Politici se však nechtějí starat o dlouhodobější trable. Ve zkratce tuhle vypočítavost předvedl na jaře Jiří Paroubek. Nepodepsal dohodu všech demokratů na některých úpravách jen proto, že smlouvu odmítli komunisté a získali by tak „volební výhodu.“

Kdo hlasuje pro stranu slibující vysoký důchod, hlasuje pro svůj zisk, jehož náklady ponesou jiní. Ti jiní – má pacholata a pacholata mých pacholat – budou muset platit. Domyslíme-li výpočty Evropské komise, musely by zdejší daně vzrůst asi o šestinu.

A tohle je snad jediná šance, jak přesvědčit bázlivé nestátníky: i oni mají děti. I špičky ČSSD zapřou ideologii a platí vysoké školné, od školek po gymnázia, když jde o vlastní krev. Třeba strach o vlastní geny zabere i u penzí.

REKLAMA

Komentář vyšel v deníku Hospodářské noviny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *