CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Majer

17. 08. 2006

0 komentářů

Editorial ze dne 18.8.2006

 


 

Čekali byste, že život hlavního města hazardu budou bedlivě studovat sociologové a ekonomové zrovna z tohoto důvodu? Poměr seniorů nad 65 let a mladší populace je v Las Vegas zhruba takový, jaký bude ve zbytku vyspělého světa za pár desetiletí. Vše se bude postupně přizpůsobovat nejpočetnější skupině obyvatel. Tak jako v Las Vegas.

Americké seniory nepřivádí na stará kolena do Las Vegas vidina výher v kasinech či výherních automatech, ale mnohem racionálnější ekonomické úvahy. Město nabízí dost nenáročných pracovních příležitostí, výhodný systém daní, příznivé ceny, mírné klima.

Jak se převaha důchodců na životě ve městě projevuje? Zdánlivě jde jen o úsměvné drobnosti (na hlavní třídě například zvou plakáty na úspěšný muzikál Menopauza). V prvních letech se „přistěhovalci“ opravdu hlavně baví. Utrácejí a prospívají tak místní ekonomice.

O pár let později však budou vyžadovat péči. Nákladnou, dlouhodobou péči. A na to se musí město připravit.

Utáhne takovou zátěž bohatý region plný zabezpečených a do poslední chvíle aktivních lidí? A jak na tom budou města a země, kde nebude dost práce ani úspor? Nic z toho se zatím ekonomové neodvažují předpovědět.

REKLAMA

Týdeník The Economist článek o vitálních amerických penzistech uvedl s trochou politické nekorektnosti vzpomínkou na film Mars útočí. Právě Las Vegas v něm obsadili mimozemšťané – a město totálně zplundrovali.

Psáno pro časopis Reflex.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *