CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Jan Lener

17. 05. 2007

3 komentáře

Editorial ze dne 14.3.2007

 


 

Společnost HSBC se prostě velmi pozitivně předvedla před poradci i konkurencí. K asi čtyřicetičlenné skupince posluchačů, tvořené poradci ze Sophia Finance, Top Consultant, Broker Trust, OVB atd…a zástupci konkurenční Avivy a Pioneeru (Petr Šimčák), promlouval Ribeiro v angličtině bez překladu.

A co jsme se dozvěděli? Ribeiro vidí stále velký potenciál růstu v akciových indexů emerging markets. Má k tomu čtyři hlavní důvody.

1) Globální růst. V současné době nevidí jasné signály pro celosvětové výrazné ochlazení ekonomiky.

2) Ocenění. Ceny akcií obdobných firem na vyspělých trzích a na emerging markets se stále liší. Ty na emerging markets zůstavají i nadále levné a tudíž atraktivní.

3) Trhy emerging markets dosud vstřebaly příliš málo peněz. Tržní kapitalizace rozvíjejících se trhů tvoří pouhou desetinu z tržní kapitalizace globálního trhu. To je málo. Prostor pro zvyšování podílu existuje.

REKLAMA

4) Pozitivní makroekonomické ukazatele ekonomik EM. Jde zejména o snižování inflace a s tím související dobrou monetární politiku, růst HDP a snižování veřejných dluhů, (respektive jejich podílů na HDP), nízkou zadluženost vůči zahraničí, nízkou zadluženost domácností, zvyšující se transparentnost a dostupnost informací. Portfolio manažer poukázal na nutnost sledovat zejména zisky firem, nikoliv pouze růst HDP (který je třeba na rozdíl od zisků v Asii vyšší než v Latinské Americe).

Ribeiro samozřejmě uvedl i hrozící rizika. Nejvíce se obává nějakého neočekávaného ochlazení globální ekonomiky. Menším nebezpečím můžou být vyšší úrokové sazby ve vyspělém světě. Politických rizik se v současné době zejména v Latinské Americe neobává.

Luiz Ribeiro pak hovořil konkrétně o Brazílii. O tom jindy, neboť rozsah přesahuje možnosti tohoto editorialu.

V závěru dostali hosté možnost položit otázky. Čeští poradci se nenechali zahanbit a plynulou angličtinou položili sofistikované dotazy. Pan Ribeiro poskytl svůj odhad výkonnosti Latinské Ameriky. Upozornil na nespolehlivost svého odhadu.

Reportáž ze setkání s brazilským porfóliomanažerem pro pořad Ekonomika ČT24 můžete nalézt zde.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel Zachrdla

    14 března, 2007

    Broker Trust již poskytuje poradenství a má vlastní poradce?

    Odpovědět

  • Jan Lener

    14 března, 2007

    Ne. 🙂

    Odpovědět

  • yeozar

    6 září, 2010

    U940sr kwrzjanatpuu, [url=http://lcycfkhocuen.com/]lcycfkhocuen[/url], [link=http://psnsxpaeczpu.com/]psnsxpaeczpu[/link], http://wpjfzmysydsz.com/

    Odpovědět