CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Libor Winkler

13. 12. 2006

0 komentářů

Editorial ze dne 13.12.2006

 


 

Přitom je to logické. Stejně jako se třeba mohou farmáři v zemích s vyspělými kapitálovými trhy zajistit proti nepřízní počasí pomocí tzv. derivátů na počasí, uvítají i penzijní fondy zajištění proti neočekávanému prodloužení průměrné délky lidského života a tím i delšímu vyplácení penze.

Trhu derivátů na smrt se předpovídá velká budoucnost. Problém je ovšem s veličinou, ke které by byl takový derivát vztažen. U derivátu na počasí, kde jde o přesně změřené teploty či srážky, je to jednoduché. Indexy průměrné délky života se ale v mnoha zemích měří zatím dost nepřesně a často se také zveřejňují s velkým časovým zpožděním.

Mnozí analytikové přesto věří, že se tento nedostatek podaří brzy překonat, a rozkvět trhu očekávají do pěti let. Argumentují především silnou motivaci fondů po zkušenostech z posledních let, kdy musela řada z nich několikrát přehodnocovat očekávanou délku života.

Proti nim se pak jako přirození partneři k obchodům nabízejí (vedle spekulantů) například farmaceutické firmy. Pro ně je prodloužení délky života naopak výhodné – vede k většímu prodeji nejrůznějších léků a podpůrných prostředků.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *