CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Majer

13. 11. 2006

0 komentářů

Editorial ze dne 13.11.2006

 


 

Běda, aby se v druhém odstavci objevila formulace, že se konference zúčastnili představitelé pěti středoevropských zemí a hovořili o svých zkušenostech se zaváděním penzijních reforem. Tím autor čtenáři sděluje, že nic zajímavějšího už v rukávu nemá. Když se text navíc hemží termíny jako třetí pilíř, opt-out nebo PAYGO, je dokonáno.

V čem spočívá potíž s budoucími důchody už tak nějak všichni víme. Taky všichni bereme na vědomí, že se budeme muset na stará kolena zabezpečit sami. Nebráníme se tomu, ale zatím se většina z nás nenechala vyprovokovat k nějakému zásadnímu kroku.

V penzijních fondech máme v průměru kolem čtyř stovek. Víme, že to je směšná částka, která naši budoucí finanční situaci neřeší. Máme i další úspory a investice, ale ruku na srdce – opravdu je nepoužijeme dřív na něco jiného?

Nemusíte číst nezáživné články o penzijní reformě ani dohledávat, co znamenají ta výše uvedená cizí slova. Stačí si jednoduše sednout s kalkulačkou a pak udělat rozhodnutí: Tahle část mých příjmů je na penzi. A je nedotknutelná.

Mimochodem, ta konference o penzijní reformě se opravdu konala.

REKLAMA

Psáno pro deník Lidové noviny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *