CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Libor Winkler

10. 09. 2006

1 komentář

Editorial ze dne 11.9.2006

 


 

V těchto dnech to můžeme pozorovat obzvlášť zřetelně. Zisky počítají investoři ze zahraničí, kteří mají aktiva v české měně, a u nás si mnou ruce konzumně naladění občané, jimž zlevnila dovolená v cizině.

Český investor (stejně jako obyčejný střádal) má ale s ochranou svého majetku starosti. Sílící koruna nedává moc prostoru ke zvyšování úroků a ty dnes patří v Evropě k nejnižším. Výnos z konzervativních investic (termínované vklady či dluhopisy) tedy stěží pokrývá inflaci.

Nemovitosti? Vývoj v poslední době vyvolává spíš vrásky než nějaké nadšení z velkých příležitostí. Možnosti ve světě? Pro investice v eurozóně (a v dolarech jakbysmet) nejsou odhady budoucnosti české měny nijak lákavou pobídkou.

Z pohledu „lovce příležitostí“ vypadá situace nevesele. Přesto – možnosti tu jsou. Třeba přijmout určité riziko a nakoupit české akcie, případně instrumenty z nich odvozené.

Investory, kteří si v posledních dvou letech zvykli hledět na burzu jako na klidnou oázu s pravidelnou úrodou, ať je kolem sucho, nebo ne, může nedávný pokles kursů odradit. Ti poučenější však vědí: investice musí být rozložená a dlouhodobá. Nejde o příležitost. Největší výnos přináší trpělivost.

REKLAMA

Reflex č. 36/2006

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan Traxler

    11 září, 2006

    Sám píšete: „investice musí být rozložená a dlouhodobá“ … podle Vás je investice do těch devíti českých spadových titulů rozložená investice???

    Odpovědět