CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Ondřej Záruba

04. 02. 2009

0 komentářů

DJIA: Zlomek pravých blue čipů

 


 

Dow Jones Industrial Average je tvořen 30 firmami prakticky ze všech sektorů s výjimkou „utilities“. Podívejme se na zastoupení sektorů. Váhu každé firmy v indexu určují 2 faktory. Prvním je tržní kapitalizace a druhým je jistý koeficient, který se nazývá Dow Divisor. Pro fajnšmekry indexové metodiky, které mě, fandovi aktivnímu investování, blízká není, dodám, že více o matematické konstrukci indexu se dozvíte nejlépe na www.djindexes.com.

Tabulka: Zastoupení sektorů v indexu DJIA

Sektor

Podíl %

Materiály

17,77

Zboží dlouhodobé spotřeby

8,26

Zboží krátkodobé spotřeby

12,51

Konglomeráty

11,28

Technologie

15,41

Zdravotnictví

9,82

Služby

20,14

Finance

4,83

Celkem

100

Podívám-li se na tuto jednoduchou strukturu, mám jednoznačný dojem, že DJIA není zaměřený primárně na průmysl. Je zastoupen spíše tak, jak se vyvíjela americká ekonomika.

Materiály

Dvě největší ropné americké společnosti Exxon a Chevron jsou samozřejmostí. Jen tyto dvě společnosti tvoří okolo 15 % celého indexu! Proto byste měli velice pozorně sledovat, co se děje s těmito společnostmi, pokud investujete do DJIA. Du Pont, významná chemička, zastoupen je rovněž solidními 2,33 %. Třetí největší zpracovatel hliníku na světě, Alcoa, je zastoupen relativně nepatrně – 0,83 procenty. Jinou firmu ze sektoru materiálů v indexu nenaleznete.

Zboží dlouhodobé spotřeby

Tento sektor má historicky velice tradiční zastoupení v indexu. Zástupce automobilek je kontroverzní General Motors. Zastoupení, vzhledem k vývoji této akcie, je však mizivé – 0,34 %. Letecká společnost Boeing zaujímá největší váhu v rámci sektoru se 4,09 %. Caterpillar, který zaujímá 3,83 %, možná dle mnohých není správným adeptem do DJIA.

Zboží krátkodobé spotřeby

Leadrem zde je Procter and Gamble, který má váhu 5,57 %. Coca Cola má váhu 4,19 %, ale její zastoupení v tomto sektoru je možná trochu diskutabilní. Samotná výroba je v jejím případě do značné míry outsourcovaná, takže metodicky čistě by byla možná spíše ve službách. Kraft Foods je posledním zástupcem se 2,74 %.

V této kategorii má DJIA trochu rezervy. Chybí mi zde třeba výrobce cigaret Philip Morris nebo zástupce aparelu Nike. Minimálně tito dva by si v indexu zasloužili být.

Technologie

Mám pocit, že DJIA má rezervy i v technologiích. Nic proti firmám, které v indexu jsou, ale tento sektor je natolik významný, že by zasloužil i další adepty. Uvítal bych Cisco nebo Google. Vzhledem k tomu, že podíl IBM je přes 8 %, tak je z čeho rozdávat. Adeptem na vyřazení je Intel. Nic proti, ale na ostatní v indexu i na výše zmiňované kandidáty nemá svým významem.

Konglomeráty

DJIA si konglomerátů váží. Najdeme hnedle tři. Samozřejmostí je General Electric. Překvapivé pro někoho možná bude, že právě ten největší a nejvýznamnější konglomerát v Americe má pouze 1,26% podíl v indexu. Další konglomeráty 3M Corporation a United Technologies mají podstatně větší váhu navzdory své velikosti. Jiný adept do tohoto sektoru v USA asi není.

Zdravotnictví

Tři zástupci jsou v sektoru zdravotnictví. Nepovažuji zdravotnictví v DJIA za 100% podchycené. Největším nedostatkem je absence Genentech. Také by se mi líbilo, kdyby v indexu byla UnitedHealth. Klidně by se mohl vyřadit Merck. Pfizer, Wyeth a J&J jsou stálice. Bez těch si lze index těžko představit.

Služby

Někdo by AT&T s Verizonem zařadil do technologie. Já je zahrnul do služeb. Odpůrci tohoto nápadu mi to jistě prominou. Oba dva, jakožto nejvýznamnější telefonní operátoři v USA a potomci původní American Telegraph, do DJIA bezesporu patří. A co ti další? Walmart, který má druhý největší obrat z firem obsažených DJIA (2. místo drží i celosvětově), si svých téměř 5 % v indexu jistě zasluhuje. McDonald´s je pro mnohé symbolem americké konzumní společnosti, možná proto je nejštědřeji odměněn v rámci sektoru.

Finance

Ano, i ve financích má DJIA zastoupení. A to velmi hvězdné v kontextu současné doby, skoro se chce říct. JPMorgan tím, že si jako jediná ze třech zastoupených bank zachovala aspoň nějakou tržní hodnotu, tak zaujímá nejvíce z tohoto sektoru.

Citi a Bank of America jsou momentálně v indexu svou vahou dohromady cca 1 %, což vzhledem k tomu, o jaké finanční giganty se jedná, je přinejmenším úsměvné. Paradoxní je, že pokud by tyto společnosti nakonec dopadly jako třeba Washington Mutual, tak to srazí celý index určitě o mnohem více než to 1 %, protože to bude mít zásadní vliv na náladu na NYSE.

AmEx v indexu také nechybí. Jeho zastoupení je zcela logické k jeho významu. A když Citi nebo Bank of America odpadnou? Vsadil bych si na Wells Fargo jako prvního náhradníka.

Byl v DJIA a už není

  • Union Carbide, Chevron, Goodyear a Sears Roebuck, nahrazeni Microsoftem, Intelem, SBC Communication a Home Depotem, 1999
  • International Paper, AT&T a Eastman Kodak nahrazeni Pfizerem, Verizonem a AIG, 2004
  • Merger AT&T a SBC Communication vrací AT&T do indexu, 2005
  • Altria a Honeywell nahrazeni Chevronem a Bank of America, 2008
  • AIG nahrazen Kraft Foods, 2008

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *