CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Hervé Abbadie/L'Oréal

10. 01. 2024

0 komentářů

Dědička L’Oréal překonala magickou hranici. V TOP 10 nejbohatších však jsou jen muži

 

Majetek dědičky francouzské kosmetické firmy L’Oréal překonal magickou hranici stovky miliard dolarů. Přesto však nejzámožnější žena na čelo celkového žebříčku nejbohatších lidí světa poměrně dost ztrácí.

Loading



 

Francouzská miliardářka Françoise Bettencourt Meyersová je nejbohatší ženou světa a patří mezi vůbec nejbohatší lidi planety. A co více, podle informací z Bloomberg Billionaires Index se její majetek v závěru minulého roku vyšplhal nad magickou hranici sta miliard dolarů. Stala se tak první ženou, které se takový úspěch povedl.

Sedmdesátiletá Bettencourt Meyersová je dědičkou světoznámé kosmetické firmy L’Oréal, kterou založil na začátku minulého století její dědeček Eugène Schueller. Rodina dosud vlastní kolem 35 procent akcií. Společnost postupně vyrostla v největší kosmetickou firmu na světě se širokou škálou produktů, patří pod ní také řada dalších rovněž obecně známých značek. Bettencourt Meyersová je také viceprezidentkou představenstva firmy.

Bettencourt Meyersová zdědila podíl ve firmě po své matce Liliane Bettencourt, která byla svého času nejbohatší osobou Francie. Závěr jejího života však byl poznamenán sporem z dcerou, která tvrdila, že někteří spolupracovníci finančně využívají matčina zhoršeného duševního zdraví. Liliane Bettencourt, která byla známou osobností veřejného života, to nesla nelibě. Bettencourt Meyersová i přesto nakonec na finance své matky dohlížela.

Žebříčku vévodí muži

Bettencourt Meyersová je v žebříčku nejbohatších dvanáctá. Úplnému vrcholu vládnou muži. Například nejbohatším Francouzem je nyní s bezmála 180 miliardami dolarů podnikatel Bernard Arnault, který stojí za luxusní skupinou LVMH sdružující oděvní značky jako Louis Vuitton, Givenchy nebo šampaňské Moët & Chandon či koňak Hennessy.

REKLAMA

I Arnault je ale v celosvětovém žebříčku „až“ druhý. V minulém roce ho přeskočil majitel automobilky Tesla nebo vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk. Podnikatel, který se prezentuje jako vizionář, vlastní také sociální síť X (dříve Twitter), což ale jeho jmění patrně příliš neprospívá.

X podle nedávných zjištění ztratila za jeho vedení 70 procent své hodnoty. Není divu, stránky novin pravidelně plní zprávy o kontroverzích, například o Muskově podpoře antisemitské konspirační teorie, po které následovalo stažení mnoha důležitých hráčů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *