CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 09. 2023

0 komentářů

Co naznačuje model S2F o hodnotě bitcoinu v roce 2024?

 

Model Bitcoin Stock-to-Flow (S2F) je spolehlivým nástrojem pro předvídání budoucí hodnoty bitcoinu. Je to jeden z nejstarších a nejdůvěryhodnějších ukazatelů v kryptoměnovém prostředí. S blížícím se rokem 2024 se mnozí ptají, co nám tento model říká o hodnotě bitcoinu v nadcházejícím roce. Každého však také napadá jedna otázka: Je stále stejně důvěryhodný jako dříve, zejména po posledním halvingu bitcoinu?

Loading



 

V tomto článku rozebereme model Stock-to-Flow, podíváme se, co předpovídá na rok 2024, a posoudíme, zda je stále spolehlivým vodítkem ve stále se měnícím světě kryptoměn.

Stock to Flow – Co to je?

Model Stock-to-Flow je základním konceptem ve světě kryptoměn, zejména v souvislosti s bitcoinem. Ve své podstatě tento model určuje vzácnost digitálního nebo fyzického aktiva porovnáním jeho stávající nabídky (zásoby/stock) s rychlostí, jakou jsou generovány nové jednotky (tok/flow) prostřednictvím procesů, jako je těžba nebo výroba.

V kontextu bitcoinu to znamená posouzení poměru mezi současnou nabídkou BTC a roční mírou produkce. Vysoký poměr zásob a toku naznačuje, že aktiv je relativně málo a jsou méně náchylná k inflaci, což odráží atributy drahých kovů, jako je zlato. Tento model si získal široké uznání díky své schopnosti poskytnout přehled o pohybu ceny bitcoinu a jeho potenciálu jako uchovatele hodnoty v čase, právě díky tomu, že se produkce nových tokenů BTC stále zpomaluje díky tzv. halvingu.

Co je to halving? Jak ovlivňuje cenu Bitcoinu?

Halving bitcoinu je událost, ke které dochází přibližně každé čtyři roky a při které se odměny těžařů bitcoinů sníží na polovinu. Toto snížení nabídky je naprogramováno v bitcoinovém protokolu a má za cíl kontrolovat inflaci a udržet jeho hodnotu. Snížení odměn vede k poklesu počtu nových bitcoinů vstupujících do oběhu, což v minulosti vedlo ke zvýšení ceny bitcoinu.

REKLAMA

Halving má významný dopad na cenu bitcoinu kvůli dopadu na dynamiku nabídky a poptávky. Vzhledem k tomu, že nabídka nově vyražených bitcoinů se sníží o 50 %, nabídková strana trhu se stává méně plynulou. To znamená, že k uspokojení stávající poptávky bude k dispozici méně bitcoinů, což povede ke snížení poměru nabídky bitcoinů k poptávce. V důsledku toho událost poloviční nabídky vytvoří na trhu nabídkový šok, který povede ke zvýšení ceny bitcoinu.

Níže si můžete pro přiblížení situace prohlédnout graf ceny Bitcoinu za poslední rok.

Historicky se halvingy podepsaly na výrazném nárůstu ceny bitcoinu. Například po první události halvingu v roce 2012 vzrostla cena bitcoinu během pouhého roku z přibližně 12 USD na více než 1000 USD. Podobně po druhé události půlení v roce 2016 cena bitcoinu prudce vzrostla z přibližně 600 USD na více než 20 000 USD na konci roku 2017. Je však důležité poznamenat, že neexistuje žádná záruka, že tento trend bude pokračovat i v budoucnu, a trh s kryptoměnami může být velmi volatilní.

Lze tedy říci, jak se bude cena bitcoinu vyvíjet v příštím roce?

Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve společnosti Freedom Finance Europe, říká, že: „To by mohlo znamenat období akumulace. Tato konsolidace by mohla připravit půdu pro potenciální proražení ceny v budoucnu.

REKLAMA

Faktory podporující býčí trh bitcoinu v roce 2024:

Halving: Události spojené se zkracováním produkce bitcoinu měly v minulosti vliv na jeho cenu. Snížení rychlosti produkce by mohlo vytvořit tlak na růst ceny, pokud poptávka zůstane silná.

Institucionální přijetí a spuštění spotového ETF BTC: Účast institucí by mohla vést k růstu cen kryptoměny. Jakmile na trh vstoupí více institucionálních hráčů a budou alokovat finanční prostředky do kryptoměn, mohlo by to přispět k růstu cen.

Technologický pokrok: Pokračující vývoj technologií, jako jsou decentralizované finance (DeFi) a nezaplatitelné tokeny (NFT), by mohl zvýšit rozšíření a poptávku po kryptoměnách, což by mohlo vést k vyšším cenám.“

To jestli lze model Stock to Flow stále použít jako indikátor ceny bitcoinu do příštího roku nelze přesně posoudit, protože je ve hře mnohem více faktorů, které mohou cenu bitcoinu ovlivnit.

V současné době probíhá soudní řízení mezi americkou komisí pro cenné papíry (SEC) a kryptoměnovou burzou Coinbase, tento spor a jeho výsledek je jedním ze silných faktorů, který může výrazně pohnout s cenami na trhu, a to nejen kryptoměnami, jako je Bitcoin, ale i akciemi. Avšak americká komise pro cenné papíry neoznačila bitcoin jako cíl soudního sporu, za to jiné kryptoměny ano.

Nyní během soudního řízení jsou investoři obezřetní a atmosféra na trhu je napjatá a tím pádem je možné pozorovat zvýšenou volatilitu na trhu.

Při rozhodování pro investici je důležité shromáždit co nejvíce informací a udělat si důkladný průzkum, pouze tak lze docílit obezřetnosti při rozhodování o samotné investici. Dnes jsou možnosti velmi rozsáhlé a není nutné se upoutat pouze na kryptoměny, ale je důležité zvážit také ostatní možnosti, jako například koupit akcie online.

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *