CZK/€ 24.680 -0,26%

CZK/$ 22.717 -0,33%

CZK/£ 28.888 -0,15%

CZK/CHF 24.969 -0,32%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 01. 2023

0 komentářů

Co by se muselo stát, aby bitcoin padl na nulu?

 

Jednou z otázek, které často dostávám, je: „Co by se muselo stát, aby bitcoin klesl na nulu?“

Loading



 

Široká veřejnost si obvykle představuje, že pokles ceny na nulu by mohl být způsoben standardním ekonomickým zákonem nabídky a poptávky – tj. poptávka po bitcoinu by fatálně klesla na nulu a cena by ji následovala. Pravděpodobnost takového scénáře je v zásadě nulová – kromě toho, že existuje „tvrdé jádro“ bitcoinářů, kteří je nikdy neprodají, a velmi malá nabídka bitcoinů (asi 19 milionů minus Satoshiho milion minus asi 30-40 % navždy ztracených bitcoinů).

Musíme vzít do úvahy taky skutečnost, že bitcoin je již „příliš slavný“ a až cena klesne na čtyřcifernou nebo dokonce trojcifernou hodnotu (v USD), bude velmi mnoho lidí a institucí ochotných do něj investovat celé své jmění.

Hned na začátku roku 2023 nastala situace, která mohla vést k takovému výsledku – z peněženek programátora jádra bitcoinu Luka Dashjra zmizelo přes 200 BTC (celá částka, kterou vlastnil). BTC zmizely i z cold walletek. Protože se předpokládá, že takový typ lidí dokáže své bitcoiny zabezpečit, přicházela krátký čas v úvahu i fatální chyba v „jádru“ komponent BTC – jádro, hashování, šifrování, „matematický útok“ – to vše by vedlo k poklesu důvěryhodnosti bitcoinu na nulu a tím i jeho ceny.

„Naštěstí“ (naštěstí pro komunitu a bohužel pro Luka) se po počáteční analýze zdá, že Lukův operační systém byl napaden útočníkem a ve spojení s útokem typu MITM (man in the middle) se útočníkovi podařilo získat přístup k PGP a soukromým klíčům. Luke podle vlastního vyjádření nepoužil multi sig, ale ani žádnou kompromitovanou službu (např. last pass). Ukradené prostředky zamířily do mixéru coinjoin. Část prostředků je na adrese: https://blockchair.com/bitcoin/address/1YAR6opJCfDjBNdn5bV8b5Mcu84tv92fa. Luka podpořil i Changpeng Zhao (CEO Binance), nabídl zapojení vlastního bezpečnostního týmu a kontaktování bezpečnostních složek po celém světě.

Autor: Igor Pauer, CTO a spoluzakladatel VEROBLOCK.io

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nasdaq-100: Jak inovace poznamenávají váš šálek kávy

Technologie dnes ovlivnily téměř vše. A to včetně toho, co mnozí považují za „pohon“, který stimuluje velkou část světové produktivity. Mluvíme samozřejmě o kávě, staletém nápoji, který si vychutnáváte v domácnostech, na pracovištích i v restauracích. A jak podle společnosti Invesco inovace změnily způsob, jakým vybrané společnosti […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

21. 05. 2024

Co sledovat u investic do finančního sektoru v době klesajících úrokových sazeb

Tradiční názor tvrdí, že klesající úrokové sazby jsou pro finanční akcie negativní, protože snižují úrokový výnos. To je však přílišné zjednodušení, které se může ukázat jako nepravdivé. Finanční společnosti jsou různorodou skupinou, v níž banky tvoří pouze jednu část, a mezi jednotlivými společnostmi existují významné rozdíly, které ovlivňují […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *