CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Viktor Kotlán

24. 01. 2008

1 komentář

ČNB pro laiky

 


 

V uvažování ČNB je klíčová prognóza inflace v horizontu 12-18 měsíců, protože právě takové je zhruba zpoždění mezi změnou sazeb a dopadem do inflace. Jednoduše lze říci: když je inflační prognóza nad nebo pod cílem ČNB (ten je 3% +/- 1 procentní bod), je třeba zvýšit nebo snížit sazby.

Aby to ale nebylo moc jednoduché – ČNB je fikaná (jak jinak), takže očekávané efekty pohybů sazeb již v prognóze odráží (tzv. nepodmíněná prognóza). Ve skutečnosti tedy zveřejněná prognóza inflace není zas takovým ternem pro hádání pohybu úroků, protože už jejich určitý pohyb předpokládá. Ano, modří už vědí, měla by tedy ležet víceméně vždy v cíli.

Frajeřina ČNB je, že zároveň s prognózou inflace naznačuje i to, jaké sazby jsou v jejím pozadí (jsou s ní "konzistentní"). Při vypracování poslední prognózy (7/09) se ČNB nechala slyšet, že s prognózou je konzistentní postupný růst sazeb.

Bankovní rada měla ale jisté pochyby. Hlavně o tom, zda už se ekonomika přehřívá a o kolik (tzv. mezera výstupu). Přesto sazby už v červenci zvedla a slovy "postupný růst" naznačila, že prognóza vidí další růst sazeb.

Náš makroekonomický model, který prognózuje chování ČNB na základě minulé vazby sazeb na ekonomický vývoj naznačuje zvýšení sazeb o 50bps do konce roku 2007. První zvýšení by mohlo přijít už v říjnu.

REKLAMA

Skutečně data, která přicházejí v posledních týdnech, dávají modelu za pravdu a měly by umazat i velkou část pochyb bankovní rady. Rychleji než očekávání ČNB roste spotřeba domácností, poptávková inflace a kurz se v posledních týdnech také hodně umoudřil (28,50 je náš odhad toho, na čem zakládá ČNB svou prognózu).

Jako faktor pro zvýšení se objevuje i nabubřelý rozpočet. To ale není nic nového a ČNB jej měla v dnešní podobě již v červencové prognóze. Rozpočtový maras je totiž pořád stejný, jen se o něm teď více píše.

Nesouhlasím ani s tím, že dalším novým důvodem pro hike je odhodlanost ECB hnát sazby vzhůru. Vždyť ČNB pracuje s očekáváními trhu o evropských sazbách (z výnosové křivky) a ty se v poslední době spolu s propadem delších výnosů snížily.

Suma sumárum – důvody pro růst sazeb existují. Při nejistotách o prognóze v červenci bych očekával, že ČNB počká se zvýšením až na to, jak se nová data odrazí v nové prognóze (viz také včerejší předběhnutý zoom).

A ta bude ready za měsíc. Proto také dávám větší šance pro hike v říjnu. Na druhé straně, ta euforie z nadmutého fiskálu, slabšího kurzu a akcechtivosti po pohodovém létě může bankovní radu dostatečně namotivovat už dnes. Takže šance jsou hódně vyrovnané a nebuďme překvapeni, pokud přijde hike již dnes.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *