CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Karel Pučelík

24. 08. 2021

0 komentářů

Čínským technologickým gigantům přituhuje

 

Zdroj: Pixabay.com

Čínský technologický sektor zažíval za poslední roky dobu nebývalého rozkvětu. Množství tamějších firem již přerostlo západní konkurenci. Čínské firmy nadále pokračovaly v růstu, což přinášelo body i celé ekonomice. Komunistické vedení země však i přesto v poslední době utahuje šrouby i v tomto, dříve nepříliš regulovaném, odvětví.

Loading



 

Řada ekonomicky orientovaných médií si v průběhu minulého týdne všimla, že prostředí kolem technologických gigantů v Číně se mění. Tamější ekonomika dala vyrůst mnohým firmám do obrovských rozměrů a britský týdeník The Economist považuje technologický segment za jeden z největších úspěchů čínského hospodářství, dříve zaměřeného hlavně na výrobní odvětví, za poslední dvě dekády. Jako příklady uvádí třeba Alibabu nebo Tencent. S tím lze souhlasit, navíc s vědomím, že mnoho čínských firem přeskočilo ty západní a řadu úspěchů si připsaly i tamější start-upy.

Změna smýšlení?

Jenže firmy patrně rostly tak dlouho a tak vysoko, až to tamější politické reprezentaci přestává být příjemné. A investoři jsou posledními kroky úřadů nemile překvapeni. Například jedno z nedávných nařízení vyzývá společnosti podnikající ve vzdělávacím sektoru, aby se zbavily investic proudících z ciziny. Mezi technologické firmy přichází také úctyhodné množství pokut, přičemž problémy se nevyhýbají ani těm největším hráčům. Režim dlouho držel ochranou roku nad zmíněným e-shopem Alibabou, ale ani ten nevyvázl bez ztrát.

„Je pravděpodobně důležité, zejména pro mezinárodní investory, aby si všimli, že dochází k velké a hluboké změně filozofického myšlení o hospodářské politice, což je v čínské ekonomice důležitější,“ řekl ekonomickému serveru CNBC. com Zhu Ning, profesor financí a proděkan Shanghai Advanced Institute of Finance s tím, že zahraničí investoři by měli s novou situací počítat a připravit se na ni.

Monopoly proti malým firmám

Tvrdá opatření proti firmám, které přinášejí Číně prosperitu, jsou přinejmenším překvapivá. Jenže The Economist uvádí, že komunistické vedení země si od nich slibuje spíše ještě posílení svého technologického sektoru. Roli prý může hrát i, jak tomu často bývá, mezinárodní konstelace. Například nedostatečný přístup k americkým komoditám – třeba důležitým polovodičům – může čínské autority motivovat, aby jejich firmy více spoléhaly na své vlastní zdroje.

REKLAMA

Patrně nejdůležitějším aspektem aktuálně přitvrzující politiky je obava, že se z technologických firem stávají mocné monopoly, navíc disponující daty a schopností dosahování svých zájmu i na poli zaměstnanecké politiky, což pro jejich pracovníky nemusí být zrovna výhra. Peking se také chce zaměřit na nerovnosti a „obecné dobro“.

Podle informací CNBC v Číně v oboru funguje téměř 140 milionů malých firem, které si v poslední době stěžovaly pekingským úřadům na stále horší podmínky. Za své obtíže vinily právě velké firmy. Zátah na monopolní hráče může být odpovědí na jejich stesky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *