CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: redakce

01. 02. 2021

0 komentářů

Českým investorům se v minulém roce dařilo

 

Průměrný český investor, a to i s ohledem na jeho konzervativnější povahu, dosáhl loni ročního zhodnocení 5,86 %. Vyplívá to z vývoje Indexu českého investora CII750. Index pravidelně sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice.

Loading



 

Po prvním kvartálu loňského roku se podílové fondy v České republice ocitly podle Indexu českého investora CII750 hluboko v záporné hodnotě -9,92 %. Po zbytek roku se však českému investorovi poměrně rychle dařilo umazávat ztráty a na výchozí nulové zhodnocení dosáhl již počátkem října.

„Pro konečný kladný výsledek se ukázal jako rozhodující dynamický růst podílových fondů z posledních dvou měsíců minulého roku. Výkonnost Indexu dodávaly ve čtvrtém čtvrtletí především akciové oproti dluhopisovým fondům. I s ohledem na konzervativnější povahu českého investora je celoroční dosažená výkonnost velmi dobrá,“ uvedl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Zdroj : CII750, Swiss Life Select a Thomson Reuters, vychází ze základu k 31. 12. 2019

 

REKLAMA

Ve fondech bylo možné loni vklad zdvojnásobit, ale také přijít o třetinu

Mezi jednotlivými fondy samozřejmě panovaly velké rozdíly. Nejlépe si vedl fond Allianz Gl Artificial Intelligence AT (H2-EUR), který dosáhl ročního zhodnocení 102,9 %. Více jak 50% výnos si připsaly ještě další tři fondy, a to Invesco Global Consumer Trends A Acc CZK hgd, Schroder ISF China A A Acc USD a Franklin Technology A (acc) EUR. Na opačném konci žebříčku se ocitly zejména dva fondy (NN (L) Energy X Cap CZK Hedi a Schroder ISF Global Energy A Acc), které investory „připravily“ o více než třetinu vložených finančních prostředků.

 

Tabulka: Deset nejvýnosnějších a deset nejméně výnosných fondů za rok 2020

Tabulka ukazuje na umístění fondů podle jejich roční výkonnosti přepočtené do české koruny.
Zdroj : Swiss Life Select a Thomson Reuters

REKLAMA

 

Východní Asie, USA i e-commerce

Uplynulý rok představoval na finančních trzích bezprecedentní jízdu plnou zvratů. V celoročním bilancování se nejlépe dařilo akciím z asijského regionu, konkrétně z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Dobře si vedly i hlavní akciové indexy v USA, zvláště pak technologické tituly. V rámci ekonomických omezení kvůli protikoronavirovým opatřením se stále častěji skloňoval termín „stay-at-home-economy“.

„Prim hrály akcie společností, které se dokázaly přizpůsobit prostředí e-commerce. Znatelné oblibě se těšily i společnosti zohledňující princip udržitelnosti. S tím souvisí i zaměření nejúspěšnějších aktivně řízených fondů v Indexu českého investora CII750. Na předních příčkách vidíme fondy, které dokázaly svým investorům zhodnotit vložené prostředky lépe, než mohla nabídnout výkonnost sledovaných akciových a dluhopisových indexů,“ komentuje vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

V uplynulém roce se dařilo akciovým titulům v USA a na vybraných asijských trzích. Na spodních příčkách se nachází akciové indexy ze zemí Brazílie, Kolumbie, Británie či Ruska. Globální akciový index vyrostl o 14,34 %. Úspěšné byly sektory technologií a zbytné spotřeby. Naopak nejslabší byl energetický a finanční sektor či vybraná průmyslová odvětví.

REKLAMA

„Na předních místech se umisťovaly fondy z oblastí technologií, spotřeby a sektorů udržitelnosti a obnovitelných zdrojů. Dobrou výkonnost pak obecně předvedly fondy geograficky zaměřené na USA, asijsko-pacifický region a severní Evropu včetně Nizozemí a Německa,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Globální trh bezpečnějších korporátních dluhopisů investičního ratingového pásma posílil za rok o 10,4 %, zatímco rizikovější dluhopisy vysokých výnosů zhodnotily o 7 %. Vládní dluhopisy si globálně polepšily o 9,2 %. České státní dluhopisy například přinesly výkonnost kolem 5 %.

V rámci ostatních tříd aktiv se slušně zhodnotily cenné kovy. V uplynulém roce zlato vyrostlo o 25 %. Stříbro si dokonce připsalo až 47 %. Naopak u komodit výrazně ztrácela ropa přibližně 20 %, což táhlo energetické fondy dolů.

Z pohledu měn pomáhalo evropským akciím zhodnocující se euro, zatímco americký dolar spíše znehodnocoval investice v USA. Index porovnávající americký dolar proti šesti předním světovým měnám totiž za rok oslabil zhruba o 7 %. Druhá půle roku pak převážně svědčila fondům zajištěným do české koruny, a to především proti americkému dolaru.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *