CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

21. 04. 2022

0 komentářů

Češi věří nemovitostem. Nejvíce využívají spořící účty

 

Skoro dvě třetiny Čechů se v dnešní době rostoucích nákladů a inflace i rizik vyplývajících z ruské agrese na Ukrajinu  obává o své úspory. Někteří situaci chtějí řešit investicemi, čemu nejvíce věří? A jaké produkty Češi skutečně využívají? 

Loading



 

Podle průzkumu STEM/MARK pro společnosti Skanska a Hyposka dotázaní považují za nejvýnosnější investice do nemovitostí. „Z šetření, které proběhlo jako součást našeho pravidelného omnibusu, vyplynulo, že polovina Čechů, kteří disponují úsporami, považuje nemovitost za nejvýnosnější typ investice. Stejný podíl dotázaných zároveň označil nemovitost jako nejbezpečnější“, uvedla analytička společnosti STEM/MARK Gabriela Šamanová. Jako další nejvýnosnější možnosti investic dotázaní označily drahé kovy a kryptoměny.

Co se týče bezpečnosti respondenti vybrali kromě nemovitostí znovu drahé kovy a spořící účty. „Je to poněkud paradox. Obvykle platí přímá úměrnost, že čím je investice výnosnější, tím vyšší rizika jsou s ní spojená. V případě pořízení bytu či domu však Češi považují investici za nejvýnosnější a nejbezpečnější zároveň,“ upozornila jednatelka hypoteční společnosti Hyposka Radka Doubravská.

Čtvrtina dotázaných navíc uvedla, že plánuje investovat právě do nemovitostí, větší krok v březnu odložila. „Tento přístup je nám známý už z období začátku koronavirové pandemie, kdy po prvotním ochlazení poptávky přišel enormní nárůst zájmu po novém bydlení s cílem zabezpečit finanční prostředky. Naopak citelný je rozdíl mezi tehdejší a dnešní mírou inflace a výší hypotečních sazeb. Zatímco příznivé hypoteční podmínky posledních dvou let byly atraktivní pobídkou pro mladé rodiny pořizující si vlastní bydlení, díky těm současným řada lidí na hypotéku vůbec nedosáhne. Namísto nich ale začínají přicházet investoři s hotovostí, kterou chtějí bezpečně uložit“ vysvětlil ředitel oddělení prodeje a zákaznické péče Skanska Reality Lukáš Maděra.

Spořící účty a poměrně nízké úspory

Jaké produkty Češi aktuálně využívají? Podle průzkumu považují za bezpečný přístav pro své peníze spořící účty, což je i nejoblíbenější investiční produkt. Uvedlo jej ve svém výběru téměř 60 procent respondentů. Poměrně daleko se umístily se 17 procenty na druhém místě podílové fondy a nemovitosti se 14 procenty, poté kryptoměny s 9 procenty. Do akcií zahraničních firem investuje 8 procent lidí, do domácích firem pak 4. Téměř 30 procent lidí uvedlo, že neinvestuje vůbec, k čemuž je vedou zejména finanční důvody.

„Trochu stranou, ale ne nedůležité je zjištění, že částka měsíčních úspor v domácnostech není příliš vysoká, v polovině případů se pohybuje do 10 000 Kč,“ dodala analytička STEM/MARK Gabriela Šamanová,

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *