CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

27. 07. 2023

0 komentářů

Ceny rýže lámou rekordy a možná ještě porostou

 

V posledních měsících sledujeme rostoucí ceny rýže, která je důležitou plodinou. Už tak vysoké celosvětové ceny rýže může vyhnat výše omezení vývozu v Indii. Země navíc zavedla obchodní bariéry už minulý rok.

Loading



 

Celosvětová cena rýže je nejvyšší za posledních deset let, na čemž se podepsal i vývoj po ruské invazi na Ukrajinu. Nyní by ale mohla ještě vyrůst. Úřady v Indii totiž uvalily zákaz na vývoz této plodiny kromě typu basmati (jiné druhy mají tvořit čtvrtinu exportu ze země). Chtějí tak zakročit proti vysokým cenám potravin a udržet „adekvátní dostupnost“.

Indie není největším pěstitelem rýže, zde jí patří druhé místo po Číně, ale jejím největším vývozcem. Na světovém exportu se podílí čtyřiceti procenty, proto by krok vlády mohl ovlivnit nabídku. „Kromě snížení celosvětové nabídky rýže by nárůst cen prohloubil panické reakce a spekulace na světových trzích s rýží,“ uvedla pro CNBC ekonomka Eve Barre ze společnosti Coface.

Hrozí nedostatek rýže?

Hlavně v zemích, kde je rýže důležitou součástí jídelníčku, by mohl způsobit problémy, uvedla dříve analytický společnost Gro Intelligence zaměřená na zemědělský sektor. „Indie již zavedla omezení vývozu rýže. V loňském roce vláda zakázala vývoz drcené rýže a na dodávky bílé a hnědé rýže uvalila dvacetiprocentní clo,“ připomíná její analýza.

Indické zásoby tradičně putují hlavně do Bangladéše, Číny nebo do Nepálu či afrických států. Výše citovaná analytička uvedla pro ekonomický server, že nejvíce ohrožené země jsou právě Bangladéš a Nepál. „Zákazem vývozu indické rýže by byly nejvíce postiženy země, které již trpí vysokou inflací domácích cen potravin, jako jsou země v Africe, Turecko, Sýrie a Pákistán,“ tvrdí také Gro Intelligence.

Kromě války na Ukrajině, která zvýšila ceny dalších plodin, nepomáhá ani počasí. „V Číně, která je světovým producentem rýže číslo jedna, ale také největším dovozcem obilovin na světě, vysoké teploty a podprůměrné srážky v oblastech pěstování rýže způsobily, že půdní vlhkost klesla na nejnižší úroveň za více než deset let,“ uvádí Gro Intelligence.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *