CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Redakce

Foto: Pixabay

15. 05. 2023

0 komentářů

Cena bitcoinu klesla

 

Cena kryptoměny v uplynulém týdnu slábla a investoři vyčkávali na makro data. Bitcoin uvízl zhruba 10 % pod svými maximy z počátku května, mezitím investoři dále vyčkávají, ostatní vybírají výnosy z nedávných zisků.

Loading



 

Bitcoin se v průběhu týdne obchodoval s poklesem ceny těsně pod 28 500 amerických dolarů na minimum okolo 25 500 dolarů. Během víkendu se však cena poněkud zotavila a nyní se obchoduje kolem 27 000 dolarů.

Podobný klesající trend zaznamenal i ether, který začínal těsně pod hranicí 1875 dolarů, v pátek se propadl na úroveň těsně nad 1725 dolarů a o víkendu se zotavil a dnes ráno se obchodoval kolem 1800 dolarů.

Vlastnictví bitcoinů dosahuje rekordní výše

Podle údajů společnosti Glassnode dosáhl počet držitelů celých bitcoinů historického maxima.

Vlastnictví celých mincí, které se měří podle počtu adres peněženek, jež drží alespoň jeden bitcoinový token, se za posledních 14 let neustále zvyšuje. Zatímco v průběhu pandemických let zůstávalo relativně stabilní, v loňském roce prudce vzrostlo a podle údajů poprvé překročilo hranici jednoho milionu adres.

Tento trend ukazuje na prudký nárůst významného vlastnictví v době, kdy cena kryptoměny klesala. Vlastnictví tokenu nebylo nikdy rozšířenější, a to je pro trh a okolní ekosystém skutečně pozitivní signál.

REKLAMA

Dlouhodobý výhled pro bitcoin je těžké posoudit s tím, jak se hospodářské zprávy v posledních týdnech vyjasňují. S všudypřítomnými problémy v bankovním sektoru by se kryptoaktivu mohlo v příštích několika letech dařit, jestli bude mít silnou vlastnickou základnu.

Ethereum čelí problémům s dokončením

Síť Ethereum prošla opravou po sérii problémů, které 11. a 12. května znemožnily uživatelům dokončit transakce.

Uživatelům bylo 11. května znemožněno dokončit přechody po dobu 25 minut a 12. května po dobu více než jedné hodiny. U některých validátorů došlo k vysokému objemu provozu, což způsobilo výpadek, který však byl vývojáři sítě rychle odstraněn. Příčinu výpadku stále vyšetřují.

Otázkou je, zda to investorům do etheru může způsobit problémy. Pokud token držíte bez úmyslu jej použít nebo prodat, pak to není velký důvod k obavám. Zpoždění při dokončování transakcí však mohlo mít dopad na každého, kdo chtěl prodat nebo koupit, protože cenové úrovně se krátkodobě posunuly.

Síť Bitcoin se uvolňuje, zatímco PEPE ustupuje

Zdá se, že hlavní přetížení, které ovlivňuje bitcoinovou síť, ustupuje v návaznosti na humbuk kolem memecoinu PEPE. Cena této kryptoakcie ustoupila a v bitcoinové síti tak zůstalo více prostoru pro běžné transakce.

Díky této epizodě vypadá memecoin spíše jako blesk z čistého nebe a objevují se příběhy o spekulantech, kteří byli přistiženi při držení velkého množství tokenu a nemohli jej přesunout jinam. PEPE na začátku měsíce prudce vzrostl, ale od svého historického maxima nyní klesl o více než 60 %, což odráží vysoce spekulativní krátkodobý boom, který je v poslední době na trhu s kryptoměnami mnohem vzácnější.

Z toho plyne poučení, že zapojení do krátkodobých spekulací je zřídkakdy dobrý nápad. Mnohem rozumnějším přístupem je naopak investovat do dlouhodobých příležitostí k využití a použitelnosti kryptoměn. Investoři by měli být vždy připraveni na volatilitu, zejména v hraniční investiční třídě, jako je kryptoměna.

Autor: Simon Peters, analytik trhů eToro:

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *