CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Daniel Kuchta

23. 10. 2008

10 komentářů

Bude stříbro vzácnější než zlato?

 


 

I když zlato bylo vždy považováno za favorita mezi drahými kovy, může se v nejbližší době situace poněkud změnit. Zlato bylo protěžováno na úkor stříbra odnepaměti, role stříbra jako platidla pak nadobro upadla koncem devatenáctého století, což rovněž nemělo pozitivní vliv na jeho hodnotu. V současnosti ale začíná být stříbro pro investory zajímavou investiční příležitostí a to nejen kvůli tomu, že za poslední půlrok ztratilo polovinu své hodnoty.

Proč stříbro?

Stříbro je společně se zlatem a jinými drahými kovy dlouhodobě považováno za uchovatele hodnoty, které zejména v dobách hrozící vysoké inflace a nejistoty nabývají na hodnotě. Investoři jej využívají jako alternativní nástroj k dluhopisům a akciím zejména díky jeho nízké korelaci s kapitálovými trhy.

Jedním z faktorů, proč si stříbro může dlouhodobě zachovávat svou hodnotu je neelastičnost jeho nabídky i poptávky. Tento kov se získává z veliké části jako vedlejší produkt při těžbě jiných kovů a ani zvýšení ceny nemůže prakticky ovlivnit jeho množství na trhu a nabídku. Na druhé straně využití stříbra v širokém spektru produktů, ale ve velmi malém množství, způsobuje, že ani při vysokém růstu cen se dramaticky nesníží poptávka po stříbru.

V poslední době je hojně diskutovaným problémem nedostatek stříbra. Již několik let převyšuje spotřeba stříbra produkční možnosti a jeho zásoby se dramaticky ztenčují (průmyslová výroba, šperky, fotografický materiál, mince a medaile spotřebují 95 % veškeré roční produkce). Koncem 20. století se zásoby stříbra odhadovaly na 2 miliardy uncí, dnes je ale množství stříbra na celém světě odhadované na 200 milionů uncí. Podobně jako u jiných komodit, i u stříbra je znatelná výrazně rostoucí poptávka v rychle rozvíjejících se zemích, jako jsou Indie a Čína, což také působí na růst ceny tohoto kovu.

Na druhé straně ale může mít současná ekonomická situace, kdy světovou ekonomiku čeká zpomalení, neblahý vliv na cenu komodit a drahých kovů. Nepříznivý vliv má také posilující dolar, který drahé kovy znevýhodňuje jako alternativní investici.

REKLAMA

Stříbro nicméně zaznamenalo v posledních měsících strmý propad, kdy z rekordních hodnot nad 20 dolary za unci v březnu kleslo k devíti dolarům, kde bylo naposledy na jaře 2006. Současné ohodnocení může být pro investory velmi lákavé, zejména v kombinací se skutečností, že investiční mince a slitky jsou momentálně na americkém kontinentě úzkoprofilovým zbožím.

Pokud ale zůstane pouze u investičních zlatých mincí, nemusí tato situace znamenat prakticky nic, investiční stříbro totiž představuje pouze 5 % celkového objemu stříbra a nemusí mít na cenu kovu velký vliv. Pokud by ale začalo stříbro chybět i v průmyslu, jeho cena by mohla jít velmi brzo nahoru.

Graf vývoje ceny stříbra od roku 1985 do současnosti

Zdroj: www.kitco.com

REKLAMA

Jak na stříbro

Na rozdíl od většiny komodit má stříbro, podobně jako je tomu u zlata, výhodu v tom, že je do něj možné investovat přímo, nejen prostřednictvím cenných papírů a jiných investičních nástrojů. Nejjednodušším způsobem je nákup stříbrných slitků, které jsou k dostání v hmotnostech od 10 gramů až po jedno kilo.

Další možností jsou investiční stříbrné mince, většinou o hmotnosti jedné trojské unce (oz = 31,1035 gramů) a jejichž cena se pohybuje v závislosti na ceně samotného kovu. Nejznámějšími stříbrnými investičními mincemi jsou americký stříbrný orel (Silver Eagle) a stříbrný vídeňský filharmonik (Wiener Philharmoniker). Pak jsou dostupné velmi oblíbené pamětní stříbrné mince, u nichž však cena nezávisí pouze na ryzosti a hmotnosti, ale velkou roli hraje poptávka a obliba u sběratelů. Velkou nevýhodou investice do stříbra prostřednictvím mincí nebo slitků je 19% DPH, kterou u například u zlata neplatíme.

Pro ty, kteří nechtějí investovat do fyzického stříbra, jsou pak dostupné různé investiční nástrojenavázané na stříbro. Docela jednoduchým způsobem jsou certifikáty se stříbrem jako podkladovým aktivem, u nichž může být výhodou množství druhů určených prakticky pro každý typ investora (indexové, pákové, garantované apod.). Hodně rozšířené jsou také ETF, které mají stříbro, resp. index sledující cenu stříbra jako podkladové aktivum.

Pro zkušenější investory jsou určeny opční a futures kontrakty na stříbro, jejichž riziko vyvažuje skutečnost, že zde prakticky není rozdíl, jestli se cena pohybuje směrem nahoru, nebo dolů. Jednou z možností jsou pak akcie těžebních společností, které těží stříbro, případně stříbro je  kromě jiných kovůj edním z jejich produktů.  

Loading

Vstoupit do diskuze 10 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • ricmund

    23 října, 2008

    Honzajs to jsi psal stejně ty 🙂

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    23 října, 2008

    Nepsal, ale souhlasím 🙂

    Odpovědět

  • Anonym

    23 října, 2008

    Dobrý den, Honzajs Jan Dvořák to nepsal. A i když je pravda, že na svých stránkách podobně spekuloval o možnosti růstu ceny stříbra, není to jediný zdroj na internetu, kde se o této problematice píše.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    23 října, 2008

    Souhlasím, zdrojů je hodně, některé jsou veřejně hodně známé, jiné méně.

    Kdybych to psal, rozhodně bych se podepsal svým jménem, ne jménem někoho jiného. Podepisovat se jako někdo jiný nemám zapotřebí. 🙂

    Odpovědět

  • ricmund

    23 října, 2008

    Omlouvám se, ale psal jsem to opravdu jako vtip. Jinak velmi pěkný článek.

    Odpovědět

  • Jířák

    24 října, 2008

    Píšete o investičních mincích,ale nezapomínal bych i na pamětní Ag+Au mince, jejichž obliba za poslední 2 roky neuvěřitelně stoupla, což lze například doložit zvýšeným nákladem až na trojnásobek. Nejzajímavější na těchto investicích je, že např. akcie se chovají jako „houpačka“ – nahoru/dolů,dnes spíš dolů, poslední 2 vydané Au mince ČR jsou v tom nejhorším případě stále +10% , pokud byly nakoupeny za emisní ceny!
    Mohu doložit statistikou za poslední 2 roky vedenou na mém blogu,ale protože nevím,zda zde mohu uvést zdroj (odkaz), tak jen email. 🙂
    jiraks@atlas.cz
    Pěkný den

    Odpovědět

  • duch

    11 prosince, 2008

    Když se podíváte na cenu zlata, která koresponduje s cenou investičních mincí, tak zjistíte že to je houpačka také (před rokem pokles na polovinu, dnes zas dorovnává vrchol). Jestli se do něčeho doopravdy vyplatí investovat, tak to je vzdělání o investování 🙂

    Odpovědět

  • OTTO

    28 září, 2009

    100%-ně souhlasím.
    Král Šalamoun řekl “ vyměň všechno své stříbro i zlato za nabytí rozumnosti “
    Ve většině případů vidíme vyměňování stříbra i zlata za vše možné z nerozumnosti.
    Výsledek tomu pak odpovídá.

    Odpovědět

  • Jakub

    9 srpna, 2012

    Doporučuji nejlevnější investiční stříbro v ČR http://www.zlato.itdomu.cz

    Odpovědět

  • Lenka

    12 dubna, 2013

    Doporučuji nákup či se poradit na eshop.aukcni-zlato.cz Garance nejnižší ceny, poradenství, originální fotky. Jinak obecně doporučuji jednou za čas koupit 1 OZ minci (31,1gramů), kde se pohybují ceny cca 700,–Kč+ Nejpopulárnější je lunární kalendář. Cena pak roste i numizmaticky. Tímhle se skvěle zajistíte na stáří či v budoucnu.

    Odpovědět