CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 09. 2023

0 komentářů

Bitcoin vykazuje nepatrné zisky, zatímco trhy čekají na rozhodnutí o sazbách

 

Bitcoin minulý týden vykazoval známky drobných zisků a za sedm dní vzrostl přibližně o 3,25 %. Kryptoměna zahájila minulý týden na úrovni kolem 25 400 dolarů a zaznamenala propad pod úroveň 24 800 dolarů, než po zbytek týdne rostla. Nyní se na eToro obchoduje kolem 26 350 dolarů.

Loading



 

Ether minulý týden také zaznamenal zisky, i když ještě mírnější, a začal minulý týden pod hranicí 1600 dolarů, než se propadl na úroveň kolem 1525 dolarů. Od té doby se zotavil a nyní se obchoduje těsně nad 1610 dolary, což představuje přibližně 1% zisk za sedm dní.

Trhy by se mohly v příštích dnech začít chovat nervózně, protože se čeká na důležité údaje z Velké Británie a USA, kde by centrální banky obou zemí měly koncem tohoto týdne oznámit nová rozhodnutí o úrokových sazbách.

Přestože inflace v obou ekonomikách klesá, existují známky toho, že tento ústup ještě nemusí být plně citelný. Stejně jako ostatní riziková aktiva jsou i kryptoměny citlivé na očekávání vývoje sazeb, takže jakékoli přitvrzení tónu by mohlo vyvolat medvědí náladu investorů.

Bitcoin překonává výši transakcí Visa

Podle společnosti Reflexivity Research roční objem transakcí v bitcoinové síti poprvé překonal společnost Visa, což je pro tuto kryptoměnu významný milník.

REKLAMA

O bitcoinu se obvykle uvažuje především s ohledem na cenu tokenu. Kryptoměna však stále funguje jako decentralizovaná síť pro finanční platby. O objemy transakcí soupeří s takovými společnostmi, jako jsou Visa, Mastercard, a dokonce i se státem podporovanými subjekty, jako je americká automatizovaná zúčtovací služba (ACH) a Fedwire.

V současné době překonala v počtu transakcí společnost Visa, což je vzhledem ke globálnímu dosahu této platební sítě nemalý úspěch. To se nepromítá přímo do ceny, protože uživatelé nutně nenakupují a nedrží, spíše používají bitcoin jako službu za účelem převodu finančních prostředků mezi jednotlivými stranami.

Roční objem transakcí bitcoinu se stabilně zvyšuje již více než deset let. Pokud bude pokračovat ve své současné trajektorii, mohl by v příštích několika letech pravděpodobně začít konkurovat špičkovým státem podporovaným zúčtovacím systémům.

Ethereum „Holesky“ se nepodaří zahájit

Novou testovací síť Etherea, nazvaná Holesky, se nepodařilo spustit poté, co spuštění zabránil technický problém. Vývojáři měli novou testovací síť spustit v pátek, rok po sloučení, ale spuštění bylo na poslední chvíli zrušeno kvůli technickým problémům.

Vývojáři Etherea spouštějí nové testovací sítě každých několik let, aby mohli vyzkoušet upgrady a nový vývoj. Není to bezprecedentní, ale je to vzácné, když je spuštění odloženo, a nejedná se o finální vývoj blockchainu, který jde do reverze, ale pro uživatele, kteří jsou závislí na časovém harmonogramu vývoje nových funkcí, to bude zklamáním.

REKLAMA

Holesky má být testovací sítí pro další hard fork, nazvaný Dencun, který uvede na trh nové funkce, jež napomohou lepšímu škálování blockchainu Ethereum. Vývojáři však ujišťují, že zpoždění sítě Holesky nezdrží konečné spuštění sítě Dencun.

Sony spustí blockchain Web3

Největší výrobce her a elektroniky společnost Sony oznámila, že ve spolupráci se společností Startale Labs spouští vlastní blockchain.

Firma uvádí, že se hodlá zaměřit na případy využití Web3. Díky svému působení v oblasti hudby, her, zobrazování a další spotřební elektroniky má firma dobré předpoklady k tomu, aby využila inovace v tomto odvětví, které po svém vzestupu na výsluní utrpělo v posledních 18 měsících nezdary.

Podrobností o celkových cílech projektu je zatím málo, ale zdá se, že firma má dobré předpoklady k tomu, aby na základě vývoje Web3 přicházela s inovativními nápady. Společnost Startale ze své strany již v minulosti pomáhala s partnery vytvářet blockchainy. Obě firmy začaly spolupracovat v květnu. Společnost Sony již také uvedla na trh různé patenty související s Web3.

Autor: Simon Peters, analytik krypto trhů eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *