CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 02. 2024

0 komentářů

Bitcoin se vyšplhal na 50 000 dolarů, na Ethereu začíná fungovat Dencun

 

Poté, co v předchozím týdnu došlo k určité konsolidaci, cena bitcoinu minulý týden vzrostla a posílila o 13 %. Příznivou dynamiku si přenesla i do tohoto týdne. V současné době se bitcoin na platformě eToro obchoduje za 49 580 USD.

Loading



 

Jedním z důvodů růstu ceny by mohl být příliv spotových ETF. Od 25. ledna, kdy se cena bitcoinu v té době pohybovala kolem 40 000 USD, jsme pozorovali už jedenáct dní po sobě probíhající nákupy  napříč bitcoinovými spotovými ETF schválenými Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC).

U etherea jsme byli svědky aktivace tolik očekávaného upgradu „Dencun“ na posledním testnetu Holesky. Po úspěšné aktivaci na Holesky se pozornost soustředí k datu 13. března, kdy bude upgrade spuštěn na hlavním ethereovském mainnetu. V současné době se ether na platformě eToro obchoduje za 2630 USD.

V NÁSLEDUJÍCÍM TÝDNU

Tento týden se pozornost přesune zpět na makroekonomiku, protože ¨dnes se zveřejnění nejnovějších údajů o americkém indexu spotřebitelských cen.

Ačkoli FED v podstatě vylučuje možnost snížení úrokových sazeb na dalším zasedání v březnu, horší než plánované výsledky CPI by mohly trhy skutečně přesvědčit o tom, že ke snížení sazeb dojde na následujícím květnovém zasedání.

REKLAMA

Jak jsme již v minulosti viděli, zvýšené předpoklady snižování sazeb, klesající výnosy dluhopisů a celkové uvolnění finančních podmínek byly pro ceny kryptoměn obecně pozitivní.

AKTÉŘI MINULÉHO TÝDNE

Ethereum Name Service (ENS) patřil minulý týden k nejvýkonnějším kryptoměnám, neboť posílil o 18 %.

ENS je projekt postavený na blockchainu Ethereum, jehož cílem je zjednodušit oblast kryptoměn a decentralizovaných financí tím, že uživatelům umožní mít pro adresy kryptoměnových peněženek jméno .eth, které nahradí složitý formát adres s dlouhými znakovými řetězci, což zase uživatelům usnadní odesílání a přijímání kryptoměn.

Tento cenový krok následuje po oznámení výkonného ředitele Khoriho Whittakera, že ENS zkoumá způsoby, jak navázat na sítě druhé vrstvy Etherea, a také potenciálně spustit vlastní blockchain druhé vrstvy.

ZAJÍMAVÉ UDÁLOSTI

Čínské společnosti zaměřené na těžbu bitcoinů láká levná elektřina v Etiopii. Jak uvedla agentura Bloomberg, Etiopie se stala hlavním centrem pro vysídlené čínské těžaře bitcoinů kvůli levným nákladům na elektřinu a optimálním klimatickým podmínkám pro provoz těžebních zařízení.

REKLAMA

Podle jednoho z vedoucích pracovníků společnosti Bitmain může Etiopie během několika let svou kapacitou dodávek elektřiny pro těžbu bitcoinů konkurovat Texasu, největšímu centru těžby kryptoměn v USA.

Několik čínských společností se také podílelo na výstavbě přehrady Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) v hodnotě 4,8 miliardy dolarů, největší vodní elektrárny v Africe, ze které těžaři plánují čerpat energii.

V době největšího rozmachu se čínští těžaři bitcoinů podíleli 65 až 75 % na celkovém „hash rate“ neboli celkovém výpočetním výkonu bitcoinové sítě.

Upgrade Etherea Dencun bude v mainnetu se spuští 13. března 2024. Vývojáři jádra Etherea stanovili datum na 13. března (přesněji blockchain slot 8626176) pro aktivaci upgradu Dencun na mainnetu.

Dencun zavádí řadu EIP (Ethereum Improvement Proposals) a znamená začátek éry „The Surge“ na Ethereu, jejímž cílem je zvýšit škálovatelnost, bezpečnost a efektivitu sítě. Vylepšení má také výrazně snížit transakční poplatky (gas fees) na sítích 2. vrstvy v rámci ekosystému Ethereum prostřednictvím EIP 4844 Proto-Danksharding.

Ethereum bude v nadcházejících měsících kryptoměnou, kterou je třeba sledovat. Dencun by mohl přinést zvýšené využívání sítě Ethereum, což by zase mohlo být pozitivní pro cenu kryptoměny ethereum.

Nemluvě o květnu letošního roku, kdy se dočkáme konečného termínu schválení nebo zamítnutí spotových žádostí o ethereum. Podobně jako jsme to viděli u bitcoinu, když se schválení spotových bitcoinových ETF zdálo pravděpodobné, cena bitcoinu výrazně vzrostla.

Autor: Simon Peters, analytik eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *