CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 02. 2023

0 komentářů

Bitcoin se vrací na úroveň 24 000 USD

 

Bitcoin se v uplynulém týdnu vrátil nad 24 000 USD, čímž se dostal na úroveň, která nebyla zaznamenána od srpna 2022. Kryptoměna měla silný týden, kdy její výkonnost rostla napříč celým spektrem.

Loading



 

BTC zahájil týden obchodováním kolem 21 500 USD a ve čtvrtek se vyšplhal nad 24 000 USD. Navzdory tomu, že následující den došlo k jeho poklesu, se od té doby ustálil nad touto úrovní.

Ether mezitím zažil podobně silný týden, který začal kolem 1500 USD a poté se na platformě eToro krátce vyšplhal nad 1700 USD, což je jeho nejvyšší úroveň od září 2022. V současné době se obchoduje kolem 1680 USD.

Kryptotrh byl v posledních dnech v napětí, protože v USA se stupňují regulační opatření. Ale pokud jde o dvě hlavní kryptoměny podle tržní kapitalizace, zdá se, že investoři se nad tímto vývojem nadále rozplývají a trh z toho těží.

Bitcoin není ovlivněn makroekonomikou – zpráva newyorského Fedu

Podle zprávy newyorského Federálního rezervního systému nemají na bitcoin makroekonomické informace a problémy žádný vliv. Z této zprávy vyplývají pro kryptoaktivum významné potenciální důsledky, které autoři popisují jako „záhadné“.

REKLAMA

Jedním ze sledovaných témat roku 2022 se stala korelace kryptografického trhu s tradičními trhy, protože investoři po celém světě reagovali na rostoucí inflaci a následné zvyšování sazeb. Podle zprávy se však jedná o šum vůči bitcoinu, který se pohybuje ‚ortogonálně‘ vůči vývoji měnových a makro zpráv.

Zpráva stojí v protikladu k většinovému mainstreamovému uvažování kolem bitcoinu v současné době, kdy se skutečně zdálo, že trhy loni silněji korelovaly – i když letos je tato korelace méně patrná. Pokud se však bitcoin skutečně pohybuje odlišně od makroekonomických událostí, pak by to mohlo poskytnout významnou podporu pro jeho využití jako zajištění proti jiným trhům – podobně jako u zlata.

Bank of Japan zahajuje pilotní projekt CBDC

BoJ se připojila k řadě dalších centrálních bank, které plánují potenciální CBDC, a zkoumá technickou proveditelnost digitálního jenu. CBDC získávají na síle v době, kdy se nad kryptotrhy vznášejí otazníky, ale v podstatě stojí v protikladu k decentralizované povaze sektorů, jako je DeFi.

Díky této nedostatečné decentralizaci vyvolávají tyto CBDC některé znepokojivé otázky. Jak moc jsou data anonymní? Může centrální banka sledovat vaše výdaje? Jaká jsou omezení? Nedávno oznámený projekt CBDC Bank of England by mohl mít limit 20 000 GBP na držitele, což se zdá jako arbitrárně nízká částka pro omezení zůstatku.

Problém CBDC nakonec spočívá v tom, že jde o vágní politickou technologickou reakci na to, co se již stalo prosperujícím prostředím krypto a stablecoinů. Centrální banky, které chtějí získat zpět kontrolu nad digitálními aktivy, budou tyto myšlenky prosazovat, ale mohly by zjistit, že přijetí chybí, pokud jde o implementaci.

REKLAMA

Trh NFT se rozehřívá

Trh NFT, který v roce 2021 zažil raketový vzestup a v roce 2022 smutnou epizodu, začíná být opět zajímavý. Nový hráč na trhu Blur.io právě překonal OpenSea v denních objemech obchodů s etherem, což naznačuje, že pozice, kterou na trhu donedávna držel, slábne. V reakci na to OpenSea zavedla na omezenou dobu 0% poplatky za uživatelské transakce.

Na rozdíl od myšlenky, že se jedná o známku zoufalství nebo boje ze strany kdysi dominantního hráče, to však naznačuje, že trh s NFT je velmi živý a plný inovací a konkurence. OpenSea ze své strany také kritizovala Blur za to, že nutí tvůrce NFT vybírat si mezi platformami a snižuje výdělky.

Uživatelé v tomto prostoru – ať už tvůrci nebo sběratelé – budou nakonec hlasovat vlastnoručně o pro ně nejlepším řešení. Tak fungují otevřené a zdravé trhy a pro koncového uživatele je dobré, když má možnost volby. Problémem se však nastává, když jeden hráč dominuje a diktuje pravidla trhu všem ostatním.

Bitcoin se vrací na úroveň okolo 24 000 USD

Bitcoin se v uplynulém týdnu vrátil nad 24 000 USD, čímž se dostal na úroveň, která nebyla zaznamenána od srpna 2022. Kryptoměna měla silný týden, kdy její výkonnost rostla napříč celým spektrem.

Autor: Simon Peters. analytik společnosti eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *