CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Karel Pučelík

24. 01. 2020

4 komentáře

Bitcoin čeká půlení. Přinese další růst?

 

Následující měsíce mohou světoznámé kryptoměně bitcoin (a hlavně bitcoinovým  investorům) přinést úspěchy. V první polovině roku se chystá dlouho očekávané půlení odměn za „těžbu“.  Vstřícnější je pro rizikovější investice i mezinárodní situace.  

Loading



 

Výhled na letošní rok, který může být přelomovým,  se zatím jeví pro neznámější kryptoměnu přívětivě. Americký server CNBC uvedl, že alternativní platidlo zaznamenalo nejlepší start od roku 2012.

„Důvodů je pro to hned několik. Tím nejdůležitějším je květnové půlení odměn těžařům, kteří tak budou zásobit trh menším počtem nových bitcoinů – a nižší nabídka by měla vést k vyšší ceně. Na druhou stranu je to dlouho očekávaná událost, a tak se už do ceny mohlo půlení dávno propsat,“ uvádí hlavní ekonom skupiny Roklen Dominik Stroukal. „I když to bylo i v případě předchozích dvou půlení a cena stejně prudce rostla,“ upozorňuje.

Klidnější se zdá být i světová politika a ekonomická situace, které můžou nestabilitu přinést. „Druhým pozitivním faktorem pro růst je zmírnění světových nejistot, jako byl brexit či americko-čínské obchodní spory. Investoři tak více pokukují po rizikovějších místech, kam zaparkovat peníze,“ vysvětluje Stroukal.

Dění kolem bitcoinu by v květnu mohlo alternativním platidlům přivést další zájemce. „Domnívám se, že většina běžných lidí dnešní vývoj neřeší a když se cena začne zvyšovat, tak mnozí přijdou, jak jsme viděli dříve,“ řekl CNBC.com  šéf asijské kryptoburzy Luno Vijay Ayyar.

REKLAMA

Dominance bitcoinu

Bitcoin je stále nejsilnější virtuální měnou, což se stále více potvrzuje. „Třetím důvodem je narůstající tržní dominance Bitcoinu, který tvoří dvě třetiny hodnoty ze všech tisíců kryptoměn a možná v realitě i více. Peníze tak nemíří ani tak do kryptoměn, jako přímo do Bitcoinu. Investoři pochopili, že drtivá většina ostatních kryptoměnových projektů nedává smysl nebo je dokonce přímo podvodem. Bitcoin tak má potenciál k růstu a během roku 2020 by se mohl pevně usadit nad 10 tisíci dolary a připravit půdu k novému maximu v nadcházejících letech,“ dodává ekonom.

Na začátku roku se ale dařilo také i jiným, méně známým, ale přesto poměrně dobře zavedeným, kryptoměnám. Dobrým příkladem je třeba měna ethereum, která v prvních dnech a týdnech nového roku rostla dvouciferným číslem. Momentálně se bitcoin obchoduje za cenu přesahující 8600 dolarů. Na dosavadní maximum měna vystoupala na konci roku 2017, kdy se jedna virtuální mince prodávala za více než 20 tisíc dolarů.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Rastafarian

    24 ledna, 2020

    Kryptoměny nemají žádnou budoucnost. Je to nesmysl už ze své podstaty. Je to bezcenné nic, které navíc ještě spotřebuje obrovské množství energie. Bitcoin je naprosto nepraktický. Pomalý, vysoké poplatky, žere moc energie. A pokud ztratíte heslo tak přijdete o vše. Pokud to omylem pošlete jinam nikdy to nedostanete zpět. Nechápu jak mohl být někdo tak hloupý a vytvořit takový nesmysl.

    Odpovědět

  • Hm

    26 ledna, 2020

    Podľa mňa sú hlúpy ľudia, ktorý vidia veci len čierno a bielo, a ty si toho exemplárnym príkladom. Bitcoin je veľa vecí, ale označiť ho za úplný nezmysel môže len krátkozraký človek.

    Odpovědět

  • Gekko

    26 ledna, 2020

    Ale zase diky takovym slepcum my muzeme bohatnout. I ten retail ma svou ulohu. Jen si ji neni vedom.

    Odpovědět

  • Rastafarian

    26 ledna, 2020

    bitcoin je slepá ulička. Jiné kryptoměny jsou daleko lepší. Třeba NEO, IOTA, Ripple. Protože mají mají nulové poplatky, okamžitou rychlost a nemusí se těžit.
    Bitcoin je nejznámější jen, protože byl první. Ale to že byl první neznamená, že je nejlepší. Ve skutečnosti je nejhorší.

    Odpovědět