CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Karel Pučelík

07. 09. 2021

0 komentářů

Americký nobelista zelené ekonomice důvěřuje

 

Zdroj: Pixabay.com

Funguje aktuální ekonomický systém? Známý americký ekonom Joseph Stiglitz vidí v dnešní situaci vhodnou dobu k ekonomickým reformám. Řada problémů spolu navíc prý souvisí, a tak by rychlé kroky podle nobelisty dnes nemusely ani příliš bolet.

Loading



 

Celosvětová pandemie koronaviru ukázala, že současný ekonomický systém funguje ne zcela dostatečně. Do popředí se dostala sociální nerovnost, problémy pramenící i ze zhoršujícího se životního prostřední nebo příliš nízká odolnost hospodářství vůči šokům zvenčí. Tyto příklady vyjmenoval vlivný americký ekonom Joseph Stiglitz v rozhovoru pro americkou stanici CNBC u italského jezera Como, kde se účastnil konference.

Bývalý hlavní ekonom Světové banky a držitel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2001 však hlavu nevěší, akruální stav hospodářství prý může být příležitostí se s palčivými problémy vypořádat. „Můžete dostat dva za cenu jednoho,“ upozornil na to, že mnohé problémy spolu souvisí. Jako vhodné uvádí nastupující sektory. Ekonom dává za příklad třeba investice do zelené ekonomiky, které, jak tvrdí, vytvoří nová pracovní místa a ty zase pomohou se sociálními problémy. „Jakmile se do toho pustíte, uvědomíte si, že můžeme zaútočit na dva nebo tři z těchto problémů současně,“ uvedl.

Doba pro zvyšování daní?

Jedním z kontroverznějších návrhů osmasedmdesátiletého ekonoma je mírné zvýšení daní, které by americké ekonomice prospělo. Nejednalo by se přitom ale o nějaká drastická opatření. Stiglitz rovněž také dlouhodobě patří mezi podporovatele společného mezinárodního přístupu ke zdaňování nadnárodního byznysu.

S iniciativou k vytvoření společné politiky původně přišla demokratická administrativa amerického prezidenta Joea Bidena, posléze se o tom jednalo i na konferenci zemí G20. V průběhu tohoto roku se na 130 zemí dohodlo na minimální sazbě korporátní daně na úrovni patnácti procent, ale konkrétní řešení je zatím v nedohlednu. Jisté otazníky pro fungování takového systému přitom vidí i ekonomové a liší se i názory na prospěšnost celelého kroku,

REKLAMA

Stoleté zákonodárství

Ekonom se rovněž pustil do kritiky amerického ekonomického zákonodárství (i když by jeho slova mohla padnout na úrodnou půdu nejen za oceánem), když tvrdil, že předlohy věnované tržní síle jsou z přelomu 19. a 20. století. Doba a ekonomická situace přitom značně pokročila, zejména pak v posledních dekádách. „Koncentrace tržní síly se za posledních 35 let nesmírně zvýšila,“ potvrdil Joseph Stiglitz. Konkurence i podle jeho názoru podporuje vznik inovací a tím posiluje ekonomiku. „Viděli jsme, jak velcí giganti ve skutečnosti potlačují inovace,“ dodává.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *