CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Americký dolar může chtít položit americká vláda

 


 

Na první pohled to zní jako naprostý nesmysl. Proč by americká vláda měla mít zájem o oslabení či dokonce krach vlastní měny? Měny, která platí od roku 1792 a spolu s Indiány tak tvoří jedno z nejstarších historických pojítek Spojených států. Ano, platí. Veškeré bankovky a mince, které kdy byly uvedeny do oběhu, jsou stále platné.

Krach měny může státu pomoci v době předlužení. Ale Spojené státy, byť absolutní výše dluhu téměř 10 bilionů USD zní hrozivě, jsou zadlužené mnohem méně než většina evropských ekonomik.

Důvod, proč by mohly mít Spojené státy zájem na krachu amerického dolaru, se jmenuje amero.

Amero by po vzoru eura mělo nahradit národní měny na severoamerickém kontinentu – mexické peso, americký a kanadský dolar. Pak by se k němu měly přidávat i další státy. Jak může souviset s pádem amerického dolaru? Motivy jsou patrné hned dva.

První souvisí s oblíbeností amerického dolaru u domácích obyvatel. Stejně jako bylo v některých zemích Evropské unie obtížné přesvědčit obyvatele, že euro má větší perspektivu než francouzský frank nebo německá marka, i v USA by se zvedla nepochybně vlna nevole. Ta by mohla být natolik silná, že by pohřbila nejen vládu, která by se o zavedení nové měny pokusila, ale i celý projekt amera. Pokud by došlo ke státnímu krachu a faktickému znehodnocení dolaru, dostala by vláda a Fed silný argument k nadnárodní měně.

REKLAMA

Druhý souvisí s oblíbeností amerického dolaru v zahraničí. Americké dolary jsou rozšířeným platidlem v nejrůznějších částech světa (10 států využívá USD jako své národní platidlo) a v nejrůznějších oblastech lidského podnikání – a to nejen legálního. Byť euro pozici dolaru oslabuje, stále se nachází v devizových rezervách centrálních bank a slouží jako zúčtovací měna u naprosté většiny komoditních transakcí. Nikdo ale hlavně neví, kolik amerických dolarů se ve světě nachází. Kdyby se všechny vrátily do USA s cílem výměny za amero, mohlo by to položit novou měnu ještě dříve, než by vznikla.

Jak by pád dolaru mohl probíhat? Nejprve je třeba zajistit jeho znehodnocování. To lze kupříkladu vrhnutím velkého množství likvidity na trh. Zrychlení oslabování dolaru podpořené výroky o slábnoucí ekonomice, snižování úrokových sazeb a hrozbě státního bankrotu by bylo předehrou k jeho skutečnému vyhlášení. Následovalo by uzavření amerických hranic a zákaz převodu USD do USA. Americkým občanům by byly dolary v rozumném kurzu vyměněny za amera, v zahraničí by se museli investoři smířit se ztrátou… jen vybraní investoři a centrální banky by se dočkali finanční kompenzace.

Jedná se o velmi pesimistický scénář, který by měl možná i vojenskou dohru. Osobně si nemyslím, že by byl příliš pravděpodobný. Zároveň si ale nemyslím, že by byl zcela nereálný…

Článek vyšel v dnešní MF Dnes

Titulní obrázek: http://www.gospeltract.org/amero.html
Obrázek v textu: http://www.designscomputed.com/coins/amero.html

Loading

Vstoupit do diskuze 26 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • OTTO

    30 září, 2008

    Takovýto článek jsem na investujeme nečekal.
    Klobouk dolů.
    Rovnou jste mohl na konec článku napsat link na dokumentární film Duch doby, který je volně ke shlédnutí i s českými titulky na Google video nebo na You-tube.
    Určitě stojí za shlédnutí.
    Každý si udělá vlastní obrázek.
    Takže pak tu budeme mít spoustu obrázků

    Odpovědět

  • trader

    30 září, 2008

    Souhlasím! Sice nemám moc rád konspirační teorie, ale pan Zámečník napsal výborný článek na úvod velmi velmi červeného dne :)))))

    Odpovědět

  • OTTO

    30 září, 2008

    Souhlasím.
    Myslím že zas tak červený nebude.
    Spousta lidí s vidinou levných nákupů posune trh nahoru možná i k 50% fibo nastaveno od včerejších maxim. A velcí hráči je pěkně nechají. Pak ale zadají short a bude se to červenat a budou padat opět nové rekordy v poklesech.
    Vše záleží na market mover datech co dnes přijdou na trh. Pokud budou pozitivní nechají dav nakupovat, pokud příjdou negativní velcí hráči zadají short a stádo se přidá

    Odpovědět

  • John Dow

    30 září, 2008

    tento clanok je zaujmavy a myslim ze nema daleko od pravdy. Aj cela kryza v USA vznikla na podnet niekoho. znicil tym odporcov a ziskal pre seba velke firmy. zaujmave je ze pod tento clanok sa nikto nepodpisalze by to bol strach?

    Odpovědět

  • John Dow

    30 září, 2008

    predsa len tam je podpis ale na zaciatku nie na konci. ospravedlnujem sa.

    Odpovědět

  • Helma

    30 září, 2008

    Autor by měl plodit své velké myšlenky do Dikobrazu :-DDDD

    Odpovědět

  • FatranskyPalo

    14 října, 2008

    Heh, ty si vtipna draha moja…
    Podobne reakcie mozes pisat v komentaroch na laserovu spiralu obocia…

    Odpovědět

  • ldx

    30 září, 2008

    v teto ankete jsem nehlasoval. apropos testovani podle ip (jak jinak si to vysvetlit), kdyz za natem muzou byt mozna tisice klientu, je celkem hovadina :-/

    Odpovědět

  • PROPANBHUTAN

    6 října, 2008

    Všechny tyhle teorie jsou fajn v době, kdy se dají opřít o vnější okolnosti. Jenže USD naopak posiluje a to bhrutálně, takže co je toto za článek? To se jako najednou doláč otočí a spadne do jámy? No jo, ale kdy?

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    6 října, 2008

    taková otočka je podle mne možná, sázím na ní. Dnes jsem koupil call EUR/USD s expirací červen 2009.

    Odpovědět

  • chk

    6 října, 2008

    takze sazite na posilovani eura vuci dolaru. kam az myslite, ze muze dojit? z 1,35 na 1,6?

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    6 října, 2008

    Kam až se může dostat? Opravdu těžko říci.
    Koupil jsem waranty se strikem 1,50. To neznamená, že budu bezpodmínečně držet až do splatnosti. Uvidím podle vývoje.

    Mám v nich pozici, kde bych případnou (i 100%) ztrátu přežil.

    Odpovědět

  • Mario

    6 října, 2008

    Jakou volatilitu ten warrant ma? Asi dost velkou, ze? a od kdy ten warrant bezi jestli se muzu zeptat?

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    6 října, 2008

    je to tenhle: WKN: DB48V2

    Odpovědět

  • Mario

    6 října, 2008

    Koukam, probehly tam 3 obchody pres burzu celkem za cca 65.000euro. Tak jste nebyl sam s timhle napadem:))

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    6 října, 2008

    65 tis euro do toho nedám. nejsem blázen 🙂

    Odpovědět

  • OTTO

    6 října, 2008

    Je třeba si po pravdě říct co stojí za brutálním posilováním USD.
    Jsou to právě ty extrémní finanční injekce do USA bankovního systému a skupování zkrachovalých amerických bank a firem zahraničními investory. Ti samozřejmě platí dolary, které získali za peníze ve své měně. Laicky řečeno v USA teď probíhá výprodej bank a firem za akční ceny a zahraniční investoři mění své eura, libry, jeny, atd. za dolary a nakupují.
    To podle mne stojí za brutálním růstem USD spolu s finančními injekcemi Fedu a společných záchraných operací centrálních bank jednotlivých zemí z nichž některé probíhají v dolarech.
    Jakmile tento stav pomine dolarové transakce se dostanou do normálu a USD začne klesat.
    Osobně si myslím, že není nereálné, aby v roce 2009 jedno euro bylo za 2 dolary nebo poblíž tedy mezi 1,80-2,00 USD za euro

    Odpovědět

  • Anonym

    7 října, 2008

    Mozna, a nebo taky ne. Tech faktoru je hodne. Ale jako zasadni hybnou silu vidim spis fakt, ze USA se z krize pomalu dostavaji, respektive financni krize uz tak nejak kulminuje a schvaleni Paulsonova planu dava docela silnou nadeji, ze USA neupadnou do ekonomicke deprese. Recesi si projdou, vlastne s velkou pravdepodobnosti uz nejakou dobu prochazeji, jen to statistiky potvrdi se zpozdenim. Ale nakonec vzejdou jako vitezove oproti zbytku sveta.

    Naopak zbytek sveta teprve ted zacina chapat, ze financni krize ma globalni rozsah. Teprve nyni se zacina krize silneji projevovat i v Evrope, ale v Evrope urcite bude voda jeste hodne stoupat.
    Myslim, ze nynejsi posilovani dolaru je spise dano ocekavanim, ze zbytek sveta upadne do vetsich ekonomickych problemu nez USA a ze hlavne centralni banky budou zahy snizovat sazby na historicka minima.

    Kazdopadne tech faktoru je vice. Odhadovat kurz si netroufam, muze to teoreticky byt za par mesicu i 1:1. Jeste v dubnu jsem psal, ze by dolar mohl spadnout klidne az na 0,5eura (tedy 2USD za euro). To si momentalne v kratkodobem horizontu nemyslim. Dlouhodobe se neodvazuji vubec tipovat, dlouhodobe je mozne vse, je to ruleta.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    7 října, 2008

    Já se právě bojím, že USA zapadnou do ještě větší „bryndy“ a že z téhle krize jako vítěz nevyjdou.
    To by byl hřebíček do rakve dolaru (v horizontu pár let).

    Že jde o globální problémy, o tom není sporu. Však se také pracuje na další koordinované mezinárodní akci.

    Odpovědět

  • Anonym

    7 října, 2008

    Ano, to je klidne mozne. Ale menovy par je pomerova velicina, ne absolutni. Mne jde spis o to, ze Evropa na tom neni ekonomicky vubec dobre a bude jeste daleko hur. Takze kdybychom meli zpivat dolaru umiracek, tak euru muzeme mozna taky. Navic euro ma oproti dolaru jednu velkou slabinu – diferenciace regionu.

    Jinymi slovy, ma-li dolar klesat, tak by USA musely odnest financni krizi a ekonomickou recesi hure nez zbytek sveta. A ja si rikam, jestli to nahodou nebude naopak.

    Ale to nikdo nevi. Proto se od EUR/USD radeji distancuji.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    7 října, 2008

    A tou poměrovou veličinou máte pravdu. Proto se jistím i „absolutní“ veličinou. Tou je pro mne cena zlata a stříbra vyjádřená v jedné z hlavních měn.

    Pokud tedy nebude globální deflace (a tendenci k ní pečlivě sleduji), měly by ze stávající situace profitovat drahé kovy.

    Pokud se nepletu, tak i Vy věříte v delším horizontu drahým kovům. Je to tak?

    Odpovědět

  • Anonym

    8 října, 2008

    To je rozumne. Ja verim zlatu (ne vsem drahym kovum) nyni na horizomtu cca pul roku. Co bude dal, tezko odhadovat, to prave dost zalezi na vyvoji globalni ekonomiky.

    Proc podminujete rust drahych kovu nedeflacnim prostredim? To me vazne zajima. Ja se zatim priklanim vice k deflacnimu scenari (scenari hospodarske recese, ne deprese). Presto verim v rust zlata.

    Hezky den

    Odpovědět

  • FL

    8 října, 2008

    co rikate dnesnimu vyvoji na DOWu ? Ja si dovolim tipovat ze euro trhy dnes budou silne krvacet -5-8 % 🙂

    Odpovědět

  • FL

    8 října, 2008

    Pekne, praha uz ztrati 7% . 🙂

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    8 října, 2008

    Já věřím zlatu a stříbru (u něj hraje roli obrovská kumulovaná short pozice).

    Z hlediska ekonomiky se zatím přiklání k recesi, ale spojené s inflací.

    K deflaci – tam podle mne platí jednoznačné CASH IS KING. Zlato by za této situace mělo plnit funkci uchovatele hodnoty, ale nečekal bych od něj významný nárůst jeho ceny.
    Zato v inflačním scénáři půjde počítám s jeho velmi výrazným zhodnocením.

    Odpovědět

  • waldík

    19 května, 2009

    tohle je kvalifikovaný názor.
    Odpovídám sice s více než půlročním zpožděním, ale:
    Pokud nějaký evropan převezme například některou z amerických automobilek, dojde nejprve k velkému transferu Eur přes oceán, kdy kurs USD posílí.
    Následně nový vlastník bude načas zásobovat svou americkou akvizici hotovostí a opět bude nakupovat USD.
    Tím ovšem tlak na růst USD skončí a všechny scénáře mluví spíše pro další oslabování dolaru.
    Navíc slábnoucí dolar nebude vadit ani tomu hypotetickému investorovi z Evropy. Ano, zisky ve slabých dolarech nepotěší, ovšem vše vyváží výhody levné produkce.

    Odpovědět