CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

22. 10. 2013

0 komentářů

Alkohol míří na pražskou burzu

 


 

Akcie společnosti Stock Spirit se včera začaly obchodovat v podmíněném režimu na burze v Londýně. Vstup do prémiového segmentu Oficiálního seznamu a obchodování na londýnské burze cenných papírů a zahájení nepodmíněného obchodování se očekává v pátek 25. října. Společnost uvedla na trh 22 127 660 nových kmenových akcií a 87 872 340 existujících kmenových akcií. Cena akcie byla stanovena na 2,35 britské libry a společnost tak byla ohodnocena na 470 milionů liber. Majitelé by tak měli získat 258,5 milionu liber.

V Praze je o akcii zájem

Investoři, kteří mají zájem o koupi akcií společnost na pražské burze, však nebudou ochuzeni, protože BCPP se rozhodla listovat titul na domácím trhu bez vědomí emitenta. Zpočátku tedy bude akcie obchodována na neregulovaném trhu START, přičemž převod na regulovaný trh bude kvůli omezením legislativy EU možný až po 18 měsících. Do indexu PX bude titul zařazen při pravidelné aktualizaci indexu 23. prosince.

Důvodem, proč jsme se rozhodli společnost Stock Spirits obchodovat na pražské burze, je fakt, že mezi lokálními investory je po emisi poptávka a chtějí mít možnost obchodovat ji v korunách a s aktivní podporou likvidity. Rozhodnutí emitenta realizovat listing pouze v Londýně bohužel tyto investory diskvalifikuje. Snažili jsme se proto najít způsob, jak obchodování lokálním investorům zprostředkovat, a to i za cenu toho, že nebude od prvního dne obchodována v rámci regulovaného trhu, ale pouze na trhu neregulovaném“, říká Petr Koblic, generální ředitel skupiny CEE Stock Exchange Group a Burzy cenných papírů Praha.

Společnost Stock Spirit je jedním z největších výrobců lihovin ve střední a východní Evropě, ale své akcie uvedla na burze v západní Evropě. Dnes již sice toto dělení na východ a západ není tak aktuální, motivace majoritního vlastníka, fondu Oaktree Capital Management, však není úplně jasná. Společnost evidentně nevěří středoevropským burzám tak, jako zavedenému trhu v Londýně, což je vzhledem k tristním objemům obchodů v Praze možná logické, ale přesto to může novým akcionářům spíše poškodit. Alternativou mohla být burza ve Varšavě, která je i na evropské poměry slušně zavedenou institucí a nové akcie zde přibývají mnohem rychleji, než v Praze.

„Je samozřejmě škoda, že společnost, jejímž jedním z hlavních trhů je Česká republika, si nevybrala pro úpis domácí burzu a na trh se dostane takovýmto nestandardním způsobem,“ míní David Brzek, makléř Fio banky. „Na druhou stranu se nejedná o něco zcela výjimečného a titul se bez vědomí emitenta může dle legislativy EU obchodovat při splnění určitých podmínek na neregulovaném trhu, pro což se pražská burza rozhodla. Z pohledu investorů je to jednoznačně pozitivní krok, když dojde k rozšíření investičních možností,“ doplňuje Brzek.

REKLAMA

BCPP nové tituly potřebuje

Investoři se tedy mohou těšit na nový titul na domácí burze, která nové akcie potřebuje jako sůl. Podle vyjádření představitelů burzy zde poptávka existuje a podle nepříliš úspěšného startu na londýnské burze (první den –3,83 %) by to mohlo pomoci také ceně akcií. Analytici obecně vyjadřují pozitivní očekávání a spoléhají také na dividendu, kterou společnost slíbila, i když zatím neurčila její výši. Společnost z oboru, v němž Stock podniká, na trhu není a investoři by o akcii tedy mohli mít zájem. Jde rovněž o poměrně ziskové odvětví, takže zmiňovaná dividenda by mohla být tahákem pro dlouhodobé investory.

Nastartování obchodování v Praze bude relativně obtížné, protože Velká Británie používá speciální daň, tzv. Stamp Duty, kterou jsou britské akcie vypořádané mimo území spojeného království zatíženy, čímž se významně snižuje možnost akcie firem registrovaných na britských ostrovech mimo území Británie efektivně obchodovat,“ upozorňuje Petr Koblic. 

Na otázku, jestli může mít daň nějaký negativní vliv na cenu akcií, David Brzek ze společnosti Fio říká, že „tento způsob zařazení na trh bude mít nějaký negativní vliv na cenu. Kurz v Praze bude díky tzv. patronům (tvůrci trhu jsou zatím tři, Česká spořitelna, Patria Finance a J&T Bank, pozn. redakce), kteří budou dodávat likviditu, kopírovat kurz z primárního trhu v Londýně. Částečným rizikem je samozřejmě vývoj devizového kurzu a je nutné počítat s pravděpodobně mírně širším rozpětím kotací oproti trhu v Londýně.

Je možné, že zvýšený zájem investorů v Praze bude ceně akcie svědčit, s čímž počítá i šéf pražské burza, který přirovnává titul k NWR. „Pevně věřím, že se nám to však povede stejně jako například u emise NWR, kdy bezprostředně po listingu byl podíl objemu obchodů 80/20 v neprospěch Prahy a nyní se poměr prakticky otočil na zhruba 70/30 ve prospěch pražské burzy“, říká Petr Koblic. Zůstává doufat, že titul, který bude patřit mezi malé emise, nakonec neskončí tak neslavně jako NWR, které je dnes skutečně na okraji zájmu investorů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *