CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Zámečník

24. 10. 2016

0 komentářů

Akciové fondy: Brazílie se vrací do sedla

 


 

Akciové podílové fondy v říjnu navázaly na předešlý nepřetržitý mírný růst a Index ICZ pravidelného investování tak posílil o 1,54 % na 1 027,7 bodu. Za uplynulé čtyři měsíce tak posílil již o téměř 7 % a od lednového 11% výplachu dokonce o 14,98 %. Přesto v meziročním srovnání příliš radosti investorům akciové fondy nedělají, když Index ICZ posílil oproti říjnu 2015 o pouhá necelá 2 %. Budiž útěchou jen skomírající inflace na úrovni 0,5 %.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

index-icz-rijen-2016

Zdroj: Investujeme.cz

Jednoznačným vítězem uplynulého měsíce jsou podílové fondy zaměřené na brazilské akcie a Latinskou Ameriku obecně. Mezi první desítkou fondů s nejvyšším meziměsíčním zhodnocením zaujímají rovných devět pozic, když se na osmou příčku vklínil fond Parvest Equity World Energy zaměřený na energetiku.

Fondům zaměřeným na brazilské akcie a Jižní Ameriku se daří již dlouhodobě. Kdo na ně vsadil před rokem, vydělal desítky procent. Nejúspěšnější z nich zhodnotil meziročně téměř o 65 %. K úspěchu nepochybně přispěla i letní Olympiáda, která přitáhla k Brazílii pozornost a s ní i investory.

Tabulka 1: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Zhodnocení mezi 20. 9. 2016 a 20. 10. 2016

Pioneer Funds – Latin American Equity

13,03%

HSBC GIF Brazil Equity A USD

11,79%

AMUNDI FUNDS EQUITY BRAZIL

11,59%

PineBridge Latin America Fund

11,46%

AMUNDI FUNDS EQUITY LATIN AMERICA

11,13%

Parvest Equity Brazil

10,32%

HSBC GIF Latin American Equity A USD

10,03%

Parvest Equity World Energy

9,76%

NN (L) Latin America Equity

9,68%

Templeton Latin America

9,43%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Meziročně srovnatelně úspěšnými s „brazilskými fondy“ jsou podílové fondy zaměřené na akcie těžařů zlata a drahých kovů. I ti meziročně přinesli desítky procent zhodnocení v čele s nejúspěšnějším fondem s přírůstkem téměř 85 %. „Zlatým fondům“ se ale nedařilo v uplynulém měsíci.

Do zhodnocení podílových fondů investujících do těžařů drahých kovů se nejvíce promítá cena zlata. Ta v průběhu měsíce klesla přibližně o 70 USD/oz. na cca 1 270 USD/oz. Meziročně si ale přesto polepšila, když se v listopadu 2015 pohybovala i pod hranicí 1 100 USD/oz.

Tabulka 2: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Znehodnocení mezi 20. 9. 2016 a 20. 10. 2016

Franklin Biotechnology Discovery

–8,32%

ESPA Stock Biotec

–6,99%

CS EF European Property B

–5,73%

AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD

–5,56%

NN (L) European Real Estate*

–4,93%

HSBC GIF UK Equity A GBP

–4,81%

ESPA Stock Europa – Property

–4,72%

Generali Fond farmacie a biotechnologie

–4,45%

PARVEST REAL ESTATE SECURITIES EUROPE

–4,01%

Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD)

–3,62%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Nejvíce ale v říjnu 2010 ztratily fondy investující do biotechnologií. U těch ale není ztráta ničím významným, neboť patří k nejvíce kolísavým fondům vůbec a stejně často, jako patří mezi nejvíce ztrátové, se řadí i mezi nejziskovější investice. Z pohledu volatility se jedná o vysoce rizikovou investici vhodnou pouze pro investory s pevnými nervy. Ostatně totéž platí i o podílových fondech zaměřených na těžaře zlata a konec konců i o zlatu jako takovém.

Třetí skupinou fondů, které se dostaly pod tlak, jsou akciové fondy zaměřené na realitní trh v Evropě.

Riziko příštího měsíce: Prezidentské volby v USA

Akciové trhy na celém světě čeká tvrdá prověrka. 8. listopadu 2016 proběhnou prezidentské volby ve Spojených státech, kdy volitelé budou vybírat mezi demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou a republikánským kandidátem Donaldem Trumpem. Pokud volby skončí neočekávaným výsledkem, může to vést ke zvýšené volatilitě trhů. Nový prezident s sebou navíc vždy nese díl nejistoty.

Který kandidát je pro trhy vhodnější? Čtěte v článku „Trump vs. Clintonová: Prezidentské srovnání“.

Centrální banky čekají na inflaci jako obyvatelé subsaharské Afriky na déšť. Nyní by mohlo začít alespoň kapat. OPEC se dohodl na snížení těžby ropy, dohodu podpořilo i Rusko a černé zlato postupně zdražuje.

Fed si již připravuje půdu pro omezení expanzivní měnové politiky a s největší pravděpodobností do konce roku zvýší úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Mezitím Evropská centrální banka (ECB) vyčkává a připravuje pokračování kvantitativního uvolňování (tj. nevázaného tisku peněz) a Česká národní banka (ČNB) se prohlášením guvernéra Jiřího Rusnoka brání nájezdu spekulantů na ukončení kurzového závazku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Peníze neustále pracují, pokud je neřídíte, nejspíše pracují ve váš neprospěch. Jak je pořádně „zapřáhnout“?

Konečně je kolem nás mnohem více slyšet o tom, že začíná být celkem běžné zhodnocovat své peníze. Pomohla k tomu i vysoká inflace posledních let a mediální „masáž“ kolem ní. Hlavní ale je, že jsme začali. Investování totiž není jen pro milionáře. Týká se každého, komu měsíčně zbývají […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 01. 2024

Investiční výhled na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?

V posledním čtvrtletí loňského roku vyzývala společnost Saxo investory, aby si vytvářeli dlouhé pozice v dluhopisech. Naši stratégové si totiž uvědomují, že se světová ekonomika nedokáže vypořádat s rekordně vysokými reálnými výnosy, protože produktivita ani počet obyvatel nerostou dostatečným tempem. S historicky dlouhým zpožděním za měnovou politikou se vysoké výnosy […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

17. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *