CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Petr Zámečník

19. 12. 2013

0 komentářů

Co přinesl rok 2013: Recesi, intervence ČNB i změny v poradenské branži

 


 

Recese

Recese je dlouho opakovaná mantra. Klesá hrubý domácí produkt, roste nezaměstnanost a v důsledku vysokých mandatorních výdajů a nízkých příjmů státního rozpočtu nefunguje na její zažehnání ani expanzivní rozpočtová politika. Není kam expandovat.

Přesto se v pololetí objevil záchvěv naděje, že se ekonomika z recese přeci jen podívá na světlo růstu. Ekonomika se nadechla, aby se hned v dalším čtvrtletí opět ponořila. Nakonec pokles ale nebyl tak hluboký, jak se z prvních čísel zdálo.

S ekonomikou je to těžké. Pro lepší vyhlídky je potřeba, aby lidé v prvé řadě před sebou viděli lepší časy, aby se podnikatelé nebáli podnikat a investovat. Pokud jsou ale částí politického spektra nazývání „parazity“ a druhá část politické garnitury mění daňové zákony rychleji, než se otáčí větrná korouhvička, je obtížné přesvědčit je, že bude líp.

Intervence ČNB

A tak se do hry vložila Česká národní banka. Expanzivní politika v podobě nízkých úrokových sazeb se ukázala být bezzubou a navzdory rekordně nízkým úrokovým sazbám se investice ani spotřebu podpořit příliš nepodařilo (tedy, možná kdyby ČNB držela úrokové sazby vyšší, bylo by hůř). ČNB sáhla k netradičním nástrojům.

Měnové intervence drží korunu ve slabších rovinách než 27 Kč/EUR. V praxi vedly měnové intervence k oslabení koruny až k úrovni kolem 27,50 Kč/EUR a není vyloučeno další oslabení. Výborná zpráva pro exportéry, horší pro importéry a nejhorší pro lidi, kteří se chystají strávit nějaký čas lyžováním v Alpách.

REKLAMA

České vládní šachy

Politika nezmítá jen daňovými zákony, ale i politikou samotnou. V loňském roce jsme si mohli vyzkoušet dva způsoby vládnutí, přípravu třetí vlády a jedny mimořádné volby.

Rčení „za vším hledej ženu“ se potvrdilo při pádu vlády Petra Nečase. Jeho tehdejší milenka Jana Nagyová (dnes Nečasová) z pozice vrchní ředitelky Sekce kabinetu předsedy vlády České republiky byla zatčena a obviněna z podplácení a organizátorství zneužití pravomoci úřední osoby tím, že nechala sledovat manželku (dnes exmanželku) svého současného manžela (tehdejšího milence). Kauza po čtyřech dnech vyvrcholila pádem vlády.

Nový premiér nevzešel z řad tehdejší koalice, která na tento post navrhovala Miroslavu Němcovou. Křehká koalice získala a Miroslava Němcová získaly nadpoloviční podporu, přesto letos zvolený prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Poslanecká sněmovna se rozpustila po dalším rozkolu koalice i nepřehledné situaci v ČSSD, kdy někteří její členové a poslanci vstoupili do nově vzniklé vlády, které strana odmítla dát podporu. Předtím poslanci ještě stihli vyslovit nové vládě nedůvěru.

Kabinet Jiřího Rusnoka se ukázal jako životaschopný. Přestože v demisi, vládne od konce léta a nekončí ani na sklonku prosince. „Dlouhověkost“ vlády podpořil prezident, který veškeré lhůty stran předčasných voleb využil v maximální možné zákonné době. Navíc se vyjádřil, že jmenování premiéra si vyžaduje větší důstojnost než kolečkové křeslo, čímž dosáhl dalšího odkladu a předvedl své smýšlení o lidech s tělesným postižením.

REKLAMA

Nová Poslanecká sněmovna je plna nováčků. Největší úspěch zaznamenalo hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, které šlape na paty vítězi ČSSD. Do sněmovny se vrátila také KDU-ČSL, která kromě poslaneckých křesel usedla i ve vládě. Nováčky v poslaneckých škamnech jsou také poslanci strany Úsvit Tomio Okamury.

V současnosti připravuje vládu koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL s koaliční smlouvou, kterou odborové svazy nazvaly nejlepší koaliční dohodou za 23 let.

Finanční poradenství

V oblasti finančního poradenství bylo v uplynulém roce rušno. S nástupem „velké penzijní reformy“ se zvýšily požadavky na kvalifikaci finančních zprostředkovatelů nabízejících důchodové spoření a doplňkové penzijní spoření, kteří museli být všichni přezkoušeni. Negativní reklama penzijní reformě ale nepřidala, a tak ani poradenské společnosti, které na reformu vsadili, malý zájem o její produkty nemohly zvrátit.

V průběhu roku došlo ke dvěma prodejům významných finančně poradenských společností. Do společnosti Fincentrum vstoupil nový investor, ve společnosti INSIA zakladatelé prodali další díl společnosti Marsh.

K rošádě došlo na čelních postech tří z velkých finančně poradenských společností. Na pozici generálního ředitele OVB Allfinanz nastoupil k 1. květnu Miroslav Řezník, který obsadil místo uvolněné po Michalu Knappovi. Ve společnosti Partners Financial Services vystřídal v září Michal Špaňár na postu výkonného ředitelek Kateřinu Palkovou, která zůstala předsedkyní představenstva a CEO centrály. A generálního ředitele měnila i ZFP Group, když Petera Brudňáka vystřídal Vladimír Kos.

Přesuny nastaly i v rámci poradenských sítí. Největším přechodem roku byl odchod zemského ředitelství Petra Havla z OVB Allfinanz do Partners Financial Services. Z OVB odešel i další zemský ředitel – Petr Křen. Ten ale odešel nikoli z vlastní vůle a bez struktury.

Největší úpravu pravidel pro své poradce uskutečnila společnost Partners. V prvním pololetí připravila k podpisu novou mandátní smlouvu, jejíž součástí je i platba za vzdělání pro poradce, kteří přecházejí do jiné společnosti, a na sklonku roku představila nový kariérní plán.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *