CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

07. 12. 2016

0 komentářů

Průzkum NN: Češi penězům rozumějí, ale neumějí si je užít

 


 

„Podle našeho průzkumu lidé v Česku rozhodně k penězům přistupují se zdravým selským rozumem,“ shrnuje výsledky Kateřina Štěrbová, členka představenstva NN zodpovědná za marketing a produktový vývoj. Cílem průzkumu NN, kterého se zúčastnilo 9300 lidí ze 14 zemí Evropy, včetně Česka, bylo nahlédnout do finančního chování lidí, jejich představ a přání a poukázat na rozdíl mezi tím, do jaké míry mají lidé pocit kontroly nad svými financemi, a jak mají svou finanční budoucnost skutečně pod kontrolou.

„Pozitivní je také zpráva, že většina Čechů (79 %) má pocit dostatečné kontroly nad svou finanční budoucností a naprostá většina (89 %) ji opravdu má. Češi se tak celkově umístili na 4. místě. Pokud jde o podíl lidí, kteří mají své finance pevně v rukou, předstihli nás pouze Nizozemci, Lucemburčané a Němci. Umíme si totiž své peníze hlídat, máme o nich přehled, ale neumíme si je užít,“ vysvětluje Kateřina Štěrbová.

Vztah k penězům

Z průzkumu vyplynulo, že peníze hrají v zemích se zkušeností s komunismem odlišnou, důležitější roli než v západní Evropě. Pro Čechy jsou peníze dokonce nejdůležitější ze všech čtrnácti zúčastněných národů. Sedm z deseti Čechů má velmi dobrý přehled o svých pravidelných měsíčních výdajích a jiných nákladech. Více než čtyři pětiny z nich deklarují, že mají obvykle dost peněz na pravidelné výdaje a platí své účty včas – to je nejvíce ze všech sledovaných zemí. Podobně jako Slováci nebo Poláci jsou Češi s penězi opatrní a více šetří, aby se zajistili na budoucnost. „Oproti ostatním Evropanům vidíme svou finanční situaci pesimističtěji a společně s Maďary jsme nejvíce skeptičtí k výši svých příjmů,“ doplňuje členka představenstva NN pojišťovny a penzijní společnosti.

Krytí rizik

REKLAMA

Proti západním zemím však ukázal průzkum citelný hendikep Čechů – nízkou tvorbu rezerv. Na jednu stranu jsou sice spořivým národem, šetří ale na jiné věci než na finanční rezervy. Téměř dvě pětiny (39 %) přiznávají, že nemají v rezervě dostatek financí na nečekané výdaje. „Celkově vydávají Češi za všechny pojistky zhruba 1 100 Kč měsíčně, tedy ani ne čtvrtinu průměru Evropské unie – 170 EUR, tedy cca 4600 Kč. Češi si na rozdíl od průměrného Evropana víc chrání svůj majetek než své zdraví a život. Na životní pojištění dáváme o třetinu méně než na neživotní pojištění, zatímco v Evropě je to přesně naopak,“ popisuje Kateřina Štěrbová.

Co tedy říkají o Češích peníze?

V oblasti financí si nevedou Češi vůbec špatně, naopak dobrý pocit i reálnou kontrolu nad vlastními financemi má 44 % Čechů, což je 4. nejlepší výsledek ze 14 evropských zemí. Češi mají ve financích pořádek, jsou zvyklí platit vše včas, větší investice si dlouho rozmýšlejí a radí se s ostatními. Jsou zvyklí spořit spíše na budoucnost, než si užívat dneška. Přesto jim uniká důležitý detail – schopnost pokrýt nečekané situace a neohrozit přitom své blízké nebo závazky. „Celkově jsou Češi v přístupu k financím napůl cesty mezi Východem a Západem,“ uzavírá výsledky průzkumu NN Kateřina Štěrbová.

Tisková zpráva: NN

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *