CZK/€ 25.080 -0,02%

CZK/$ 22.459 -0,11%

CZK/£ 29.896 +0,07%

CZK/CHF 26.439 -0,30%

24. 03. 2016

0 komentářů

Akcie výrobců větrných elektráren lámaly loni rekordy. Stejně jako větrná energie

 


 

Loni se ve světě nově instalovalo 63,013 GW větrné energie, v Evropě 13 GW. Rostoucí zájem o výstavbu nových větrných elektráren a parků se odráží i na stoupající hodnotě akcií firem, které větrné elektrárny vyrábí.

Výrazné zisky hlásily také giganti v oboru – dánský Vestas, španělská Gamesa i německý Nordex. Jejich akcie si za minulý rok připsaly obrovské zhodnocení. Akcie firmy Gamesa zaznamenaly od 1. ledna 2015 do 1. ledna 2016 nárůst o 110 procent, Vestas 115 % a Nordex dokonce 118 procent.

Podle agentury Bloomberg se dá stejně úspěšný rok očekávat i letos. A má to svou logiku. Podle prognózy Evropské asociace pro větrnou energii (EWEA) pokryje větrná energie do 15 let čtvrtinu evropské poptávky po elektřině.

O investice do větrných parků a elektráren je především v Evropě velký zájem. Větrná energie totiž láká relativně nízkými náklady, které se stále snižují, zatímco výnosy rostou.

Jiří Vlk, ředitel Green Victory Capital

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024

Komentář: Stagnace je smrt, Evropa potřebuje tři Marshallovy plány            

Dlouho očekáváný report Budoucnost evropské konkurenceschopnosti, kterou koordinoval Mario Draghi, je na světě. Jaké jsou hlavní závěry? V 90. letech byla produktivita v západní Evropě zhruba na úrovní USA. Evropu trápí zpomalování růstu již od počátku tohoto století. Po většinu tohoto období bylo zpomalování růstu považováno za […]

Text: Redakce

11. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *