CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

30. 09. 2015

0 komentářů

Subjekty:

Děti, vzdělání, ale i bydlení – to jsou podle Čechů nejlepší životní investice

 


 

Za nejlepší životní investici považuje více než polovina Čechů vložení peněz do dětí, v těsném závěsu s investicí do vzdělání, ať už svého vlastního nebo svých potomků. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu investiční skupiny Pioneer Investments. Za životní investici Češi rovněž považují investici do bydlení a více než třetina z oslovených také do partnerského vztahu. Pro 15 % respondentů je nejlepší volbou finanční investice s vysokým výnosem. Avšak v případě, že by měli garantován 10% úrok, jen zhruba 13 % Čechů by se dokázalo bez výhrad vzdát třetiny ve prospěch charity. 

„Je v pořádku, že investice do dětí a vzdělání vnímáme jako ty nejdůležitější pro život. Ukazuje to na dobrý investorský základ ve většině z nás, ačkoliv to, jak se naše investice do dětí či vzdělání v budoucnu zhodnotí, nelze předem odhadnout. V tom vidím jistou paralelu k dlouhodobému investování na finančním trhu. I v těchto případech se jedná o vklad s dlouhým časovým horizontem a o naši důvěru ve výnosový potenciál,“ říká Petr Šimčák, ředitel obchodu Pioneer Investments v ČR.

Investici do dětí s určitostí vnímá jako svou nejlepší životní investici 51 % Čechů, k témuž názoru se spíše kloní další čtvrtina z nich. Druhou v pořadí významnosti je pro 49 % Čechů určitě investice do vzdělání, spíše pak pro více než třetinu (34,6 %). Smysl dotazovaní vidí také v investování do bydlení (44,4 % určitě ano; 40 % spíše ano) či do partnerského vztahu (36,4 % určitě ano; 34,8 % spíše ano). Investování do svého hobby vnímá jako životní investici určitě jen asi 15 % dotazovaných, tedy stejně jako v případě finanční investice s vysokým výnosem (15 %).

„Ačkoliv investici do dětí snad každý rodič považuje za svou životní prioritu, k dlouhodobému finančnímu investování pro děti se v ČR, ve srovnání s vyspělými evropskými zeměmi a USA, zatím stavíme spíše pasivně. Přitom, pokud by rodiče svým potomkům založili spořící plán na pětistovku měsíčně hned po narození či v raném věku, ušetřili by je nutnosti založit si spořící plán na několik tisíc korun měsíčně v době, kdy se rozhodnou řešit svou finanční budoucnost samy,“ komentuje Šimčák.

„Dobrou alternativou mohou být produkty životního cyklu, jako je například RENTIER 3S od skupiny Pioneer Investments, které nabízejí zhodnocování peněz v konzervativních či dynamických portfoliích v souladu s rizikovým profilem investora,“ uzavírá Šimčák.

REKLAMA

Na dotaz, zda by se Češi dokázali při garanci 10% úroku vzdát třetiny výnosu ve prospěch charity, odpovědělo 13,3 %, že v takovém případě by se rádi rozdělili a podpořili dobrou věc. Šest z deseti dotazovaných by peníze na charitu věnovalo, ale zajímal by je konkrétní účel a podpořený projekt, zbývající čtvrtina respondentů by se o zisk s nikým nedělila a ponechala si vše pro sebe.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *