CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

20. 07. 2015

0 komentářů

Lepší ekonomické ukazatele katapultovaly Česko mezi 25 investičně nejzajímavějších států světa

 


 

Studie s názvem BDO International Business Compass  vyhodnocuje investiční potenciál jednotlivých regionů a zemí světa na základě dvou desítek ekonomických, politických a sociálních ukazatelů. „Pro mezinárodní společnosti nebo společnosti, které hledají vhodnou lokalitu pro expanzi, poskytuje prvotní přehled k posouzení vhodnosti každé země jako potenciálního trhu nebo např. destinace pro umístění výrobního závodu,“ říká Lukáš Hendrych z BDO. Na studii, která vzniká v Německu, spolupracuje nadnárodní poradenská síť BDO s proslulým Hamburským institutem mezinárodní ekonomiky. 

Česko historicky nejlépe

V konkurenci států z celého světa si Česká republika oproti loňsku polepšila o 5 míst, a objevila se tak vůbec poprvé od zveřejňování této rozsáhlé studie mezi 25 státy s největším investičním potenciálem. Z evropských států se pak Česká republika umístila na 14. místě, což je nejlépe ze států bývalého východního bloku. Např. Slovensko se celkově nachází až na 40. místě, Ukrajina a Rusko uzavírají první stovku a řadí se tak v evropském měřítku k nejhorším. 

Pomohla lepší ekonomická situace

Ve srovnání s minulým rokem si Česko polepšilo ve všech třech monitorovaných skupinách ukazatelů. Za jeho posunem v žebříčku však stojí především lepší ekonomická situace. Ukazatele ovlivňující ekonomické podmínky národního hospodářství, jako je HDP, inflace či státní dluh, ukazují, zda se země nachází v klidných vodách, nebo se na obzoru blíží bouře,“ přibližuje význam těchto informací pro investory Lukáš Hendrych z BDO. 

REKLAMA

Vedle ekonomických ukazatelů si Česko mírně polepšilo také v sociálních aspektech a politicko-právních podmínkách. „Politická nestabilita vytvářející mocenské vakuum a spory mezi různými politickými stranami jsou nepříznivé pro střednědobé a dlouhodobé investice. Důležité jsou i sociální ukazatele jako vzdělání či zdraví obyvatel,“ doplňuje Hendrych.       

První místo obsadilo Švýcarsko

Na čele BDO Compassu se letos umístilo Švýcarsko, které si oproti loňsku polepšilo o 2 příčky. Švýcarsko dosahuje výborných výsledků prakticky ve všech sledovaných ukazatelích, k prvnímu místu mu pak pomohla zejména stabilita v socio-kulturní oblasti. Stalo se tak vůbec prvním evropským státem, který žebříček ovládl. „K výsledku Švýcarska je však nutné dodat, že lednová intervence Švýcarské národní banky rozkolísala zažitou ekonomickou stabilitu, a v příštím ročníku lze očekávat ústup Švýcarska z předních pozic,“ předpovídá Lukáš Hendrych z BDO. Až za Švýcarskem se umístili tradiční lídři předchozích ročníků Singapur a Hongkong, asijské finanční metropole s výjimečně dobrými ekonomickými ukazateli. 

První desítku pak dále doplňují výhradně členské státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Mezi nimi se nacházejí hned tři zástupci Skandinávie a nově také Velká Británie a Nizozemsko, které si oproti loňsku výrazně polepšily. Největší světové ekonomiky jako Německo, Spojené státy a Japonsko lze nalézt ve druhé desítce žebříčku, na 11., respektive 14. a 20. pozici. V rámci top 40 se nacházejí hlavně evropské země a členské státy OECD, stejně jako některé asijské země bohaté na ropu. Celý žebříček uzavírají Demokratická republika Kongo, Severní Korea a Súdán. Všechny tři země zaostávají za zbytkem světa zejména v politicko-právních podmínkách. 

REKLAMA

Nejvíce si polepšilo Bělorusko

Mezi letošní největší skokany se zařadilo Bělorusko, které si díky redukci nekontrolovatelné inflace a obecně zlepšeným ekonomickým podmínkám polepšilo v žebříčku o 29 míst. Nepokoje na Blízkém východě a severu Afriky se naopak podepsaly pod výrazné propady některých států. Z pohledu investičního potenciálu si nejvíce pohoršilo Tunisko, poměrně zásadně ale také Egypt a Jemen. Do žebříčku se promítly také ekonomické problémy Argentiny, která si pohoršila o 25 míst, a vypadla tak dokonce z první stovky.             

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *