CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

03. 06. 2015

0 komentářů

Subjekty:

Stříbrná mince k výročí rozluštění chetitštiny

 


 

Na lícní straně mince jsou v levé polovině zobrazeny otisky čtyř pečetních válečků objevených Bedřichem Hrozným ve starověké Káneši. V pravé horní části mincovního pole je kompozice tří heraldických zvířat z velkého státního znaku ve štítech. Motivem rubové strany mince je portrét Bedřicha Hrozného na pozadí klínopisného textu. Tento text obsahuje větu, která poskytla českému orientalistovi první impuls k rozluštění chetitského jazyka. Autorem mince je akademický malíř Vladimír Pavlica.

ČNB vydává do oběhu celkem 16 100 kusů mince, z toho 10 600 kusů ve špičkové kvalitě a 5 500 kusů v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou; ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Počátkem 20. století byl v Malé Asii objeven velký archiv patřící bývalým chetitským králům obsahující neznámou řeč, se kterou si badatelé nevěděli rady. Bedřich Hrozný, patrně nejvýznamnější český orientalista, přijal pozvání do Istanbulu, aby zpracovával klínopisné texty. Se svým objevem vystoupil na přednášce „Rozluštění chetitského problému“, kde také přednesl první větu, kterou rozluštil: „Nyní chléb budete jísti, vodu pak budete píti.“ Výsledky svého bádání následně shrnul v knize „Jazyk Chetitů“, která se stala jedním z nejvýznamnějších milníků v dějinách světové orientalistiky.

V letošním roce vydává Česká národní banka celkem čtyři pamětní stříbrné mince této nominální hodnoty. Kromě již vydaných mincí připomínajících vznik Českých Budějovic a rozluštění chetitštiny nás ještě čekají mince připomínající výročí narození Jana Pernera a představení parovozu Josefem Božkem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *