CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

18. 06. 2012

0 komentářů

Subjekty:

ZVÝŠENÍ INVESTIC DO OBNOVY A ROZVOJE PLÁNUJE LETOS 19 % STROJÍRENSKÝCH FIREM A 13 % DOPRAVCŮ

 


 

Cílem výzkumu bylo zjistit ochotu firem investovat do dalšího rozvoje a růstu. Société Générale Equipment Finance oslovila více než čtyři stovky firem z oboru strojírenství, dopravy, stavebnictví a zemědělství.

Nejpesimističtěji vidí svou budoucnost stavitelé a zemědělci. Celkové zhoršení situace na trhu očekává 53 % dotázaných stavebních firem a 44 % zemědělců. Výrazně lépe vidí své vyhlídky firmy z oboru strojírenství (zde očekává zhoršení pouze 23 % firem) a dopravy (18 %). Zlepšení situace na trhu očekává pouze 6 % stavebních firem a zemědělců, 15 % strojírenských firem a 21 % dopravců.

Určité zlepšení vyhlídek ekonomiky přesto signalizuje očekávání firem v oblasti poptávky po jejich produktech. Růst poptávky očekává přibližně pětina strojírenských firem, 18 % dopravců a 17 % zemědělců. Opatrní jsou i v tomto ohledu stavitelé, kde očekává růst poptávky po službách pouze 6 % dotázaných firem.

„Velmi zajímavé výsledky přinesla anketa v segmentu dopravců. Jsou optimističtí ve svých vyhlídkách a pokles poptávky po službách u nich očekává pouze 11 % dotázaných manažerů, což je nejméně ze všech sektorů. Také proto plánuje 59 % dotázaných dopravců zachovat investice na úrovni loňského roku, dalších 13 % pak investice dokonce zvýší,“ uvedl k výsledkům výzkumu Zdeněk Kejval, ředitel pro strategii a marketing SGEF.

Nejsmělejší plány v oblasti investic mají strojírenské firmy. Zvýšení investic plánuje 19 % dotázaných firem z oboru, zachování loňské úrovně investic 69 %. V kontrastu s pesimistickým očekáváním vývoje trhu i poptávky po službách plánují do obnovy a rozvoje investovat také zemědělci – vyšší investice plánuje 11 % z nich, zachování na úrovni loňského roku 67 %.

REKLAMA

„Zemědělci umí dlouhodobě velmi dobře spravovat své finance. Jsou úspěšní v získávání různých podpor a dotací, které investice do obnovy a rozvoje usnadňují. Příkladem výhodného financování investic zemědělců je například náš AGROÚVĚR PGRLF 3+, který snižuje náklady na financování nové zemědělské techniky na minimum,“ doplnil Zdeněk Kejval.

Hlavní překážkou investic jsou pro dotázané firmy nejčastěji stagnace ekonomiky a úspory na straně odběratelů. Často zmiňovaná je také levná zahraniční konkurence a špatná politika státu. Naopak růst poptávky, který umožní investovat do rozvoje, zdůvodňují firmy nejčastěji inovacemi produktů a služeb, zvýšeným zájmem odběratelů na koncových trzích, rozšířením výrobních kapacit a vstupem na nové trhy.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *