CZK/€ 24.735 -0,06%

CZK/$ 22.795 -0,26%

CZK/£ 29.035 -0,10%

CZK/CHF 24.969 -0,04%

11. 07. 2023

0 komentářů

Trhy v červnu zaznamenaly mírný růst

 

  • Akciové fondy posílily v průměru o 2,88 procenta
  • Nižším tempem rostly komoditní i dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu
  • Pokles o 0,39 procentního bodu byl příznačný pro nemovitostní fondy

Praha, 11. července 2023 Většina podílových fondů dosáhla v červnu v rámci Broker Consulting Indexu mírného růstu. Nejvýkonnější byly v uvedeném měsíci akciové fondy, které kvůli posilování na americkém, evropském a zejména pak japonském trhu rostly v průměru o 2,88 procenta. Pokles o 0,39 procentního bodu byl z důvodu předpokládaného ochlazení realitního trhu naopak charakteristický pro nemovitostní fondy.

Loading



 

Hlavním důvodem, proč se v červnu dařilo akciovým fondům, byl především pozitivní vývoj na trzích s americkými a evropskými akciemi. Ještě lépe na tom byl pak japonský trh, který zvedlo neočekávané oživení tamní ekonomiky, zájem zahraničních investorů a reformy, jimiž místní trh s cennými papíry v poslední době prochází.

U akcií evidujeme podle Broker Consulting Indexu podílových fondů růst v průměru o 2,88 procenta. Akcie se tak staly nejvýkonnějším aktivem uplynulého měsíce,“ komentuje výsledky indexu Martin Novák, hlavní analytik společnosti Broker Consulting.

Nižším tempem, a to pouze o 0,22 procenta, rostly dluhopisové fondy. Pomohla jim zejména makroekonomická data, která signalizují zpomalování tempa inflace. S uvedeným trendem by mělo být podle ekonomů navíc spojeno blížící se snižování úrokových sazeb.

Dalším posilujícím segmentem byly fondy peněžního trhu, které profitovaly z vysokých úrokových sazeb. Díky tomu dosáhly růstu 1,08 procenta, což bylo výrazně více, než tomu bylo v případě dlouhodobých dluhopisových fondů.

REKLAMA

Dařilo se rovněž komoditním fondům, které se staly druhým nejvýkonnějším typem fondu. Rostly v průměru o 1,69 procenta. Navzdory rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu snížit těžbu ropy na 9 milionu barelů za den cena ropy stagnovala. Ostatní komodity ve sledovaném měsíci vykázaly smíšené výsledky. V meziročním srovnání však můžeme stále vidět razantní pokles cen komodit, a to hlavně kvůli návratu energetických komodit k předkrizovým cenám a mírnému poklesu cen zlata a stříbra.

Opačný trend byl v červnu spojený s nemovitostními fondy, jež po dlouhé době zaznamenaly meziměsíční pokles o 0,39 procenta. „Je velice pravděpodobné, že se u těchto fondů začíná projevovat ochlazení domácího nemovitostního trhu. Fondy však zatím nevykazují zvýšenou volatilitu, což může být výsledkem razantního meziročního zvýšení výnosů z nájmů prostřednictvím inflačních doložek, o něž se většina těchto fondů ve svých nájemních smlouvách opírá,“ dodává Tadeáš Chmelíček, investiční analytik Broker Consulting.

Index podílových fondů reprezentuje portfolio převážně českého investora. U akciových fondů nebere v potaz úzké regionální či sektorové zaměření, ale zaměřuje se na globální akciový trh. Složení fondů v akciovém indexu reflektuje portfolio běžného českého investora investujícího do akciových fondů. Podobné je to také u komoditních fondů, kde index reflektuje výkonnost fondů investujících převážně do tradičních komodit. U dluhopisových fondů klade index větší důraz na české a evropské dluhopisové fondy, ale ve výkonnosti zohledňuje i dluhopisové fondy investující do státních dluhopisů různých ekonomik a také dluhopisové fondy zaměřující na rizikovější dluhopisy, ale již s menší vahou. U peněžních fondů a nemovitostních fondů je sledována pouze výkonnost českých podílových fondů.

Proč je dobré tento index sledovat: Čeští investoři mají v podílových fondech zainvestován majetek ve výši zhruba 557 miliard korun. Fondy jsou velmi využívanou platformou pro dlouhodobé investování, zejména při vytváření rezerv pro období postaktivního věku (60+). Index ukazuje, jak se vede fondům dle jednotlivých tříd investičních aktiv. Investoři si mohou mimo jiné srovnávat,  jak si jimi vybrané fondy vedou v porovnání s průměrem trhu.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Ovlivní rekordní cena zlata i úroky hypoték v Česku?

Ekonomové u nás i v zahraničí vedou veledůležitou debatu o možné trvalejší změně úrovně přirozené úrokové míry (r*). Zvyšuje se oproti letům před covidem, nebo ne? Pro její zvýšení hovoří i rekordní zadlužování Spojených států, které podle některých expertů staví na hlavu zavedenou logiku provádění monetární politiky. Proti […]

Text: Redakce

23. 05. 2024

Do bitcoinu už investuje největší banka v EU či penzijní fond z USA

Do letos spuštěných bitcoinových fondů v USA vskutku mocně investují nejen drobní investoři. Ve větším objemu do bitcoinu skrze dané fondy ke konci prvního čtvrtletí jejich existence, tedy ke konci letošního března, investovalo hned 937 institucionálních hráčů, čili profesionálních finančních domů a firem. Když začínaly tytéž fondy […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 05. 2024

Nasdaq-100: Jak inovace poznamenávají váš šálek kávy

Technologie dnes ovlivnily téměř vše. A to včetně toho, co mnozí považují za „pohon“, který stimuluje velkou část světové produktivity. Mluvíme samozřejmě o kávě, staletém nápoji, který si vychutnáváte v domácnostech, na pracovištích i v restauracích. A jak podle společnosti Invesco inovace změnily způsob, jakým vybrané společnosti […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

21. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *