CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

01. 06. 2023

0 komentářů

Saxo Bank: Rozruch kolem umělé inteligence připomíná bubliny z minulosti

 

Velká většina košů spojených s růstovými tématy si v posledním týdnu pohoršila a týdenní výsledky trhů by byly opravdu deprimující, nebýt akcií polovodičů a umělé inteligence (AI). Vzrušení  kolem AI vyhnaly akcie polovodičů na nejvyšší forwardové hodnoty od ledna 2010 a ceny akcií firmy Nvidia už dosáhly hladiny, kde mohou svými budoucími výnosy investory snad už jen zklamat.

Loading



 

Hlavní body:

  • V minulém týdnu se síla akciového trhu opírala většinou o akcie související s AI, valná část růstových akcií naopak klesala. To jen ukazuje, jak je akciový trh mělký.
  • Akcie polovodičových firem stouply na nejvyšší hladinu od ledna 2010 a ocenění společnosti Nvidia ve vztahu k očekávaným výnosům stouplo na to úroveň, kde by měli investoři zpozornět.
  • Pro akcie spojené s AI je nyní hlavním rizikem fakt, že jsou očekávání příliš vysoká, takže už mohou přinést jen zklamání, tak jak se to u podobných akcií stávalo i v minulosti.

Pod povrchem AI se skrývají slabiny

Když se podíváme, jak si v posledním týdnu vedly světové akcie, zjistíme, že došlo k mírnému poklesu. Tomuto trendu se vymykal pouze tematický koš polovodičů, který posílil o 6,7 % spolu s tím, jak nabýval na síle mediální humbuk kolem AI. CEO společnosti Nvidia prohlásil, že nastává nová éra, která potrvá 10 let. Když se však podíváme mimo segmenty související s AI, valná většina růstových „kapes“ na světovém akciovém trhu se v minulém týdnu propadla. Pokles zaznamenaly zejména takové koše jako Platby, Luxusní zboží, Skladování energie a Medicína příští generace.

Je znepokojující, jak se v letošním roce tituly, jež mají pozitivní dopady na výsledky akciového trhu, koncentrují v jediném segmentu. Při bližším pohledu je jasné, že většinou jde právě o AI. Tato dynamika ovšem nezůstává bez následků. Horečná snaha „přiživit se na AI“ vyhnala polovodičové odvětví na dosud nejvyšší hladinu ocenění měřenou 12měsíčním poměrem EV/EBITDA, který již zohledňuje i očekávaný EBITDA pro příští rok. Na hladině 18,7x tak mají polovodiče o 72 % vyšší hodnotu než světové akciové trhy obecně, takže očekávání vzrostla na úroveň, která může v nadcházejících letech investory výrazně zklamat.

REKLAMA

 

Nvidia před otevřením trhu roste a tržní hodnota se blíží k 1 bilionu USD

V čele současné fáze nadšení z AI kráčí Nvidia, přední výrobce GPU používaných při výzkumu a vývoji AI. Před otevřením trhu je o 3 % výš, takže se její tržní hodnota poprvé v historii vyhoupla nad 1 bilion USD. Jak už jsme psali, dosáhly v poslední době ceny akcií společnosti Nvidia hodnot, které lze jen obtížně akceptovat, pokud se růstová trajektorie v nadcházejících letech nebude naprosto vymykat všemu, co známe. I když samozřejmě existuje možnost nové a unikátní trajektorie a Nvidia může být právě takovou mimořádnou entitou, na základě zkušeností z minula je pravděpodobnost, že k tomu dojde, jen minimální. Očekávání od akcií Nvidie jsou neuvěřitelně vysoko, dosáhly 22násobku 12měsíčních forwardových výnosů a v indexu Russell 1000 se nachází v nejvyšším decilu 12měsíčního forwardového EV/S.

Když se podíváme na 12měsíční forwardový poměr EV/S za posledních 25 let, má horní decil (tedy akcie s nejvyšším poměrem EV/S) v přepočtu na rok 4% výnos, zatímco tituly s minimálním poklesem mají v přepočtu roční výnos 16,7 %. Jinými slovy mají nudné akcie tendenci vykazovat nad očekávání dobré výsledky, zatímco ty nejatraktivnější naopak investory zpravidla zklamou. Tato historická skutečnost představuje pro investory, kteří uvažují o zapojení do honby za akciemi společnosti Nvidia, významný faktor, který je třeba při rozhodování zohlednit.

Současná AI bublina v mnoha ohledech připomíná ozvěny někdejší internetové bubliny či nedávné kryptoměnové a blockchainové bubliny. Na sociálních sítích působí skupina influencerů, kteří záměrně vytvářejí kolem AI co největší senzaci, aby využili této „nastupující novinky“, deformují tak budoucí očekávání potenciálních investorů a vytvářejí na trzích s veřejně obchodovanými akciemi bubliny. Vzpomenete si ještě, jak nám slibovali, že blockchain a samořídící auta způsobí na finančních trzích revoluci a umožní vám popíjet cappuccino, zatímco vás auto samo odveze do práce?

V posledních týdnech jsme napsali hned několik článků, které se týkaly společnosti Nvidia, umělé inteligence, s nimi spojených rizik a příležitostí, boje Googlu s Microsoftem a pádivé poptávky po GPU.

Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *