CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

13. 03. 2023

0 komentářů

Záruka bankovních vkladů vede k oživení kryptoměn

 

Trh s kryptoaktivy se včera pozdě večer zotavil po oznámení velkých amerických institucí, které teoreticky ručí za velkou část bankovního systému.

Loading



 

Bitcoin minulý týden v první polovině týdne šlapal vodu nad 22 000 USD, ale poté, co se objevilo selhání nejprve Silvergate a následně Silicon Valley Bank, začal nabírat velké ztráty a v pátek poslal kryptoměnu na platformě eToro na chvíli pod 19 500 USD.

O víkendu se však zotavila díky zprávě, že americké úřady budou plně chránit všechny vklady, a nyní se odrazila zpět a poprvé po téměř dvou týdnech se dostala nad 23 000 USD. Podobnou volatilitu koncem týdne zaznamenal i ether, který v pátek klesl pod 1400 USD, než se dnes ráno vyšplhal nad 1600 USD, kde se drží i nyní.

Záložní fond FDIC v hodnotě 25 miliard dolarů zvyšuje ceny

Kryptotrh v neděli pozdě večer prudce vzrostl, protože bankovní krize v USA dostala nový rozměr v důsledku uzavření newyorské banky Signature Bank.

Následovalo ujištění ze společného prohlášení amerického Federálního rezervního systému, amerického ministerstva financí a FDIC, že všichni vkladatelé v Silicon Valley Bank (SVB) a Signature dostanou své peníze zpět. Reakce kryptotrhů byla rychlá a tokeny získaly zpět svou hodnotu napříč všemi oblastmi.

REKLAMA

Hlavní stablecoin USD Coin (USDC) – který přišel o svůj dolarový peg díky velké nejistotě kolem podílů, které měl u SVB – se téměř úplně zotavil poté, co uvedl, že k udržení pegu použije jiné prostředky, ale díky oznámení FDIC byl opět celý.

Lido rozšiřuje staking na Polygon

Společnost Lido, jeden z největších stakingových protokolů podle celkové zablokované hodnoty (TVL), oznámila spuštění služby wstETH na platformě Polygon. Tento vývoj poskytuje uživatelům přístup k sítím, které dříve brzdil nedostatek „přemostění“, a umožní jim provádět staking na projektech spravovaných blockchainem Polygon.

Jednou z nejdéle trvajících kritik kryptoměn byla nedostatečná interoperabilita blockchainů, která vytvářela ekosystémy typu „walled garden“, takže technologická řešení, která toto překonávají, jsou velmi povzbudivá. Lido má přibližně 80 % trhu s likvidními stakingy, což z něj dělá nesmírně silného hráče v této oblasti.

Ethereum je ve svém vývoji na velké cestě, když loni spustilo staking prostřednictvím The Merge. V březnu se chystá aktualizace Šanghaje, která uživatelům poskytne více možností likvidity a umožní jejich stETH vybírat podle potřeby.

Nissan rozšiřuje nabídku Web3

Automobilka Nissan podala ochranné známky na řadu iniciativ Web3, včetně NFT a metaverse testovacích jízd. Ukázalo se, že automobilky jsou jedněmi z největších zastánců technologie Web3, protože firmy jako General Motors, Ford a další již do tohoto prostoru také vstoupily.

Oznámení společnosti Nissan zahrnuje poměrně širokou škálu aplikací, včetně virtuálních obchodů se zbožím a tržišť pro NFT, virtuálních oděvů a automobilů a metaverzních reklamních a prodejních funkcí.

Web3 je stále ve velmi experimentální fázi, ale je povzbudivé vidět, že velké společnosti pokračují v realizaci plánů a inovací navzdory náročným podmínkám na trhu v roce 2022, kdy ceny NFT klesly z vysokých hodnot.

Autor: Simon Peters, analytik eToro pro trhy s kryptoměnami

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *