CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 03. 2023

0 komentářů

Jsou nyní evropské akcie atraktivní?

 

Zpětně je relativně snadné si odůvodnit rally na hlavních evropských akciových indexech od konce roku 2022. Hlavními činiteli byly pozitivní makroekonomické zprávy a silné poklesy valuací z předchozího roku. Ačkoli není vyloučené, že se makro situace bude nadále zlepšovat, poměr rizika k ziskům je v současnosti relativně neatraktivní.

Loading



 

Pomyslný bezpečnostní polštář, který existoval v podobě nižších valuací a pesimistického sentimentu, je nyní značně malý. Řada investorů se nechala unést silným růstem a přidala se do akciového rally i přes seriózní růst inflace a úrokových sazeb. V průměru se tak valuace evropských akcií pohybují na horní hranici historického rozpětí P/E poměru.

Ačkoli samo o sobě toto nepředstavuje důvod pro pokles cen akcií v následujících měsících, další růst cen by byl ospravedlněn pouze lepšími zisky a celkově ekonomickou situací. Jakékoli zklamání v těchto oblastech tudíž snadněji povede k odprodeji. Lídrem v letošní rally na akciových trzích byly cyklické sektory a překonaly tak výkonnostně své defenzivní protějšky o zhruba 20 procent. Historicky takováto dynamika předznamenávala začátek nového hospodářského cyklu, který pokračoval v dalším růstu cen cyklických akcií.

Přednost před silně naceněnými cyklickými tituly by měly dostat malé a střední podniky, které jsou nyní konzervativněji naceněné.

Ovšem méně povzbudivý je fakt, že ekonomika eurozóny v současnosti čelí rizikům plynoucích z boje proti vysoké inflaci. Zisky společností v období zpomalující ekonomické aktivity mají tendenci výrazně klesat. Zatím jsme tento efekt u cyklických akcií neviděli. Inflace v eurozóně je v brzké fázi dezinflace a lze předpokládat, že v dalších měsících dojde ke stlačení marží společností.

REKLAMA

Mnoho technických indikátorů, které v minulosti správně předvídaly recese, jsou nyní v recesním teritoriu. K nejpopulárnějším patří křivka rozdílu výnosů mezi 10letým a 3měsíčním vládním dluhopisem Spojených států. V současnosti je tato křivka výrazně pod nulou, což obvykle značí recesi a období jejího růstu obvykle bývá pro aktiva obdobím nejbolestivějším. Prozatím ale jenom stagnuje zhruba na stejné úrovni. Evropská a americká ekonomika jsou vysoce integrované a jakýkoli šok americké ekonomiky výrazně ovlivní i tu evropskou.

Přednost před silně naceněnými cyklickými tituly by tak měly dostat malé a střední podniky, které jsou nyní konzervativněji naceněné. Pokud dojde k oživení evropské ekonomiky, tyto tituly nezůstanou nečinně čekat. Této třídě aktiv by také mohlo pomoci posilující euro a klesající inflace, což je nyní předpokládaný trend od budoucna. Oba faktory měly historicky pozitivní vliv na ceny těchto akcií, což vedlo k vyšší výkonnosti oproti větším společnostem. Atraktivně jsou naceněné například menší podniky v Německu.

Autor: Timur Barotov, analytik BHS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *