CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

14. 03. 2016

0 komentářů

Nakupujeme čím dál více

 


 

I nadále roste zájem spotřebitelů o elektroniku a vybavení domácností a samozřejmě největší nárůsty zaznamenávají internetové obchody. Tyto dva trendy jsou už v posledních letech stálicemi a nic se na nich nejspíše ani letos nezmění. Internet dlouhodobě doplňuje či nahrazuje klasické kamenné obchody a je tak dlouhodobě nejrychlejším segmentem celého maloobchodu.

Vysoká spotřebitelská důvěra podporovaná zlepšující se finanční situací domácností, nízkou inflací, klesající nezaměstnaností a pozitivními vyhlídkami ekonomiky jsou hlavními důvody pokračujícího nákupního apetitu.

Když vezmeme v úvahu aktuální boom bytového trhu, tak rostoucí útraty za vybavení domácností nejsou žádným překvapením. Navíc s konjunkturou přichází i cyklus obnovy domácích spotřebičů a automobilů, jejichž nákupy spotřebitelé v době posledních dvou recesí odkládali.

Poslední data znovu potvrzují, že česká ekonomika v současné době rozhodně netrpí nedostatečnou či zadržovanou poptávkou. Předpokládáme, že trend rostoucích nákupů se udrží i v dalších měsících roku. Spotřeba se fakticky stane hlavním motorem celé ekonomiky a na pozici lídra tak vystřídá investice.

Ani tak však od rychle rostoucí poptávky neočekáváme, že by se jí podařilo ve větší míře stimulovat inflaci. Konkurence výrobců i obchodníků zůstává silná a inflaci ani není stále odkud dovézt.

REKLAMA

Petr Dufek
Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *