CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

27. 12. 2022

0 komentářů

Znáte výhody ETF fondů? Víte, na co si dát při této investici pozor?

 

S tím, jak v posledních letech roste popularita burzovně obchodovaných fondů, roste i počet fondů ETF, které jsou investorům k dispozici. Při takovém množství ETF, z nichž si můžete vybírat, může být poněkud obtížné se zorientovat. Podíváme se na výhody a nevýhody ETF fondů a také na to, co je třeba při výběru ETF fondu zvážit.

Loading



 

Pro ty, kteří to s investováním opravdu myslí vážně, doporučujeme si projít nejdříve řádným školením. Prostudujte si komplexní návod na to, jak investovat do ETF fondů, poraďte se nejdříve s odborníkem a zkuste něco prvně okoukat. Investice bez zkušeností a rozmyslu mohou přinést velké trable.

„Mohlo by vás zajímat: Pracovali jste v tomto roce v Německu, Rakousku nebo jiné cizí zemi? Věděli jste o tom, že existuje možnost vrácení daně z Německa a dalších zemí? Ušetřit můžete i tisíce korun, které můžete poté dále investovat, třeba do ETF fondů.“

ETF fondy

Pokud jde o investování do ETF, existuje mnoho možností. Jak ale při tolika možnostech poznáte, který ETF je pro vás ten pravý?

Prvním krokem je pochopit, co je ETF a jak funguje. ETF, neboli burzovně obchodovaný fond, je typ investičního fondu, který sleduje určitý index, komoditu nebo koš aktiv. S ETF se obchoduje na burzách a lze je kupovat a prodávat jako akcie.

K dispozici jsou ETF, které sledují téměř cokoli, od indexu S&P 500 až po konkrétní odvětví, jako je zdravotnictví nebo technologie. Existují dokonce i ETF, které sledují komodity, jako je zlato nebo ropa.

Krása ETF spočívá v tom, že nabízejí diverzifikaci podílového fondu s flexibilitou akcií. To znamená, že můžete získat výhody investování do koše aktiv, aniž byste museli platit vysoké poplatky.

Klíčem k nalezení vhodného ETF je nejprve pochopit své investiční cíle. Chcete sledovat index S&P 500? Nebo hledáte specifičtější expozici, například v oblasti zdravotnictví nebo technologií?

Jakmile znáte své cíle, můžete začít zužovat své možnosti. Existuje několik hlavních poskytovatelů ETF, například Vanguard, iShares a SPDR. Každý poskytovatel nabízí řadu ETF, takže budete mít na výběr z mnoha možností.

Jakmile zúžíte své možnosti, je čas začít se zabývat jednotlivými ETF. Nejlépe začněte u poměru nákladů. Nákladový poměr je roční poplatek, který si ETF účtuje, a je vyjádřen v procentech aktiv fondu.

REKLAMA

Budete chtít hledat ETF s nízkým poměrem nákladů, protože to znamená, že více vašich peněz půjde na skutečné investice místo na poplatky. Dobrým pravidlem je hledat nákladový poměr 0,20 % nebo nižší.

Další věcí, na kterou je třeba se zaměřit, je chyba sledování. Sledovací chyba je měřítkem toho, jak dobře ETF sleduje svůj podkladový index. Vyšší sledovací chyba znamená, že ETF se více odchyluje od svého indexu, což může být dobré nebo špatné v závislosti na vašich investičních cílech.

Jakmile se podíváte na nákladový poměr a sledovací chybu, je dobré zabývat se jednotlivými podíly ETF. Zde můžete získat lepší představu o tom, do čeho ETF vlastně investuje.

Tyto informace obvykle najdete na webových stránkách poskytovatele. Měli byste vidět seznam všech aktiv, do kterých ETF investuje, a také váhu jednotlivých aktiv.

Následně můžete začít zjišťovat, zda ETF odpovídá vašim investičním cílům. Pokud například hledáte technologický ETF, budete chtít vidět portfolio, které má velkou váhu na technologické akcie.

Jakmile najdete ETF, který odpovídá vašim cílům, je čas začít přemýšlet o tom, jak do něj vlastně investovat. Nejjednodušší je nakoupit akcie ETF prostřednictvím makléřského účtu. Stejně jako u akcií můžete zadat příkaz k nákupu ETF prostřednictvím svého makléře.

Ať už investujete do ETF jakkoli, nezapomeňte zůstat diverzifikovaní. To znamená investovat do různých ETF, abyste získali expozici vůči různým třídám aktiv. Diverzifikací minimalizujete riziko a maximalizujete své šance na úspěch.

Tip: Víte, jaké trestné činy mohou souviset s konkursem či s ukončením podnikání likvidací společnosti?

Výhody ETF

ETF neboli burzovně obchodovaný fond je obchodovatelný cenný papír, který sleduje index, komoditu, dluhopisy nebo koš aktiv. Stejně jako podílové fondy drží ETF soubor aktiv, jako jsou akcie nebo dluhopisy, a obchoduje se za cenu, která se v průběhu dne blíží čisté hodnotě aktiv.

ETF nabízejí oproti tradičním podílovým fondům řadu výhod:

Nižší náklady

ETF mají obvykle nižší nákladové poměry než podílové fondy. Například průměrný nákladový poměr u amerických akciových ETF je 0,19 % ve srovnání s 0,63 % u podílových fondů.

Větší flexibilita

ETF lze nakupovat a prodávat kdykoli během obchodního dne, na rozdíl od podílových fondů, které lze nakupovat nebo prodávat pouze na konci dne.

Větší transparentnost

ETF poskytují investorům větší transparentnost než podílové fondy, protože držba ETF je zveřejňována denně.

Daňová efektivita

ETF jsou obecně daňově účinnější než podílové fondy, protože generují méně kapitálových výnosů.

Diverzifikace

ETF nabízejí investorům okamžitou diverzifikaci, protože v jednom fondu mohou držet velké množství aktiv.

Přístup na těžko dostupné trhy

ETF poskytují investorům přístup k třídám aktiv a trhům, na kterých je jinak obtížné investovat.

Příležitosti pro aktivní správu

ETF mohou aktivní investoři využívat k realizaci různých investičních strategií, jako je rotace sektorů nebo časování trhu.

Potenciál vyšších výnosů

ETF mají potenciál dlouhodobě překonávat tradiční podílové fondy.

Řízení rizika

ETF jsou schopny řídit riziko, které může vzniknout v souvislosti s jejich používáním. ETF lze použít k zajištění proti specifickým rizikům, jako je inflace nebo volatilita trhu.

Správa portfolia

ETF lze použít k vytvoření a správě diverzifikovaného portfolia s minimálním úsilím.

Tip: Nejsou to jen investice, které mohou přispět k rozvoji vašeho podnikání. Víte například, jak vám akceptování plateb s pomocí Google Pay může pomoci v podnikání?

Nevýhody ETF fondů

Burzovně obchodované fondy (ETF) mají mnoho výhod, ale před investicí je třeba zvážit i několik nevýhod.

Za prvé, ETF mohou být volatilnější než tradiční podílové fondy. Je to proto, že ETF se obchodují na burze a jejich ceny mohou v průběhu dne kolísat.

Za druhé, ETF nemusí sledovat svůj podkladový index tak přesně, jak byste si přáli. Je to proto, že ETF jsou spravovány správci fondů, kteří mohou nakupovat nebo prodávat cenné papíry v rámci ETF ve snaze dosáhnout lepšího výnosu.

Za třetí, při nákupu a prodeji ETF budete muset platit makléřské poplatky. Tyto provize mohou snížit vaše investiční výnosy.

Za čtvrté existuje riziko, že poskytovatel ETF může zkrachovat. To je sice poměrně nepravděpodobné, ale je třeba s tímto případem počítat.

I když výhody jednoznačně nad nevýhodami převažují, není pravidlem, že jsou tou nejlepší investiční volnou pro každého. Proto doporučujeme poradit se s finančním poradcem, abyste zjistili, zda jsou pro vás ETF vhodné.

Riziko a ETF

Jako každá investice však i ETF s sebou nesou rizika, která by si investoři měli uvědomit, než do nich vloží své peníze.

Jedním z největších rizik investování do ETF je, že podléhají stejným tržním silám jako podkladová aktiva, která sledují. To znamená, že pokud trh klesne, vaše investice do ETF pravděpodobně také ztratí hodnotu.

Kromě toho mohou být ETF, jak jsme již zmínili, volatilnější než jiné typy investic, například indexové podílové fondy, protože se s nimi často obchoduje častěji.

Dalším rizikem, které je třeba vzít v úvahu, je skutečnost, že ETF jsou často složité finanční nástroje a může být obtížné pochopit, jak fungují. Tato složitost může ztížit přijímání informovaných investičních rozhodnutí a může také vést k vyšším poplatkům.

ETF nejsou garantovány vládou jako jiné investice, například dluhopisy. To znamená, že pokud emitent ETF zkrachuje, můžete o svou investici přijít. I přes tato rizika mohou být ETF pro mnoho lidí dobrou investicí. Před investicí si jen nezapomeňte udělat průzkum a porozumět rizikům.

Tip: Peníze jsou pro většinu lidí velmi citlivá a ošemetná věc. Proto si průzkum zaslouží i jiné druhy investic, i ty do vašeho vlastního majetku. Znáte dotace na zateplení domu v roce 2022?

REKLAMA

ETF a jeho typy

Existuje mnoho různých typů ETF, včetně těch, které sledují:

  • akciové indexy, například S&P 500 nebo Dow Jones Industrial Average.
  • dluhopisové indexy, například Barclays Capital U.S. Aggregate Bond Index
  • komoditní indexy, například komoditní index Bloomberg
  • měnové indexy, například Deutsche Bank G10 Currency Harvest Index.

Kromě toho existují ETF, které sledují specializovanější indexy, například index MSCI EAFE (akciový index, který sleduje společnosti ve vyspělých zemích mimo USA a Kanadu) nebo index Russell 2000 (akciový index, který sleduje akcie malých společností).

Největší a nejstarší ETF na světě

ETF SPDR S&P 500 (SPY) je největší a nejoblíbenější ETF na světě. SPY sleduje index S&P 500, což je koš 500 velkých amerických akcií.

SPY je jedním z nejlikvidnějších ETF na světě a denně se s ním v průměru zobchoduje více než 20 miliard USD. Fond má nákladový poměr 0,09 %, což je na aktivně spravovaný fond velmi nízká hodnota.

SPY je skvělý způsob, jak se vystavit riziku na americkém akciovém trhu. Fond je diverzifikován mezi 500 různých akcií, takže je méně rizikový než investice do jedné samotné akcie.

Pokud hledáte ETF, který vám umožní expozici na americkém akciovém trhu, pak je ETF SPDR S&P 500 skvělou volbou.

Nejlepší ETF fondy

Investoři mají k dispozici celou řadu burzovně obchodovaných fondů (ETF) a každý z nich má svůj vlastní účel. Abyste si mohli vybrat správné ETF pro své portfolio, je důležité pochopit, jak fungují, a také si ujasnit, jaké jsou vaše investiční cíle.

Následující seznam deseti nejlepších ETF podle výkonnosti a oblíbenosti vám může pomoci začít s budováním dobře sestaveného portfolia.

  • ETF SPDR S&P 500 (SPY)
  • ETF iShares MSCI Emerging Markets (EEM)
  • Fond Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)
  • ETF Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO)
  • ETF iShares Core S&P 500 (IVV)
  • ETF SPDR Dow Jones Industrial Average (DIA)
  • ETF iShares Russell 1000 (IWB)
  • Vanguard S&P 500 ETF (VOO)
  • ETF iShares Core MSCI EAFE (IEFA)
  • ETF Vanguard FTSE All-World ex-US (VEU)

Rozdíly mezi ETF fondy a podílovými fondy

Pokud jde o investování, existuje mnoho možností, z nichž si můžete vybírat. Dvě populární možnosti jsou ETF (Exchange-Traded Funds) a podílové fondy. Oba fondy mají své výhody i nevýhody, proto je důležité před investováním pochopit rozdíl mezi nimi.

ETF jsou typem investičního fondu, který se obchoduje na burzách cenných papírů. Podílové fondy naproti tomu nejsou obchodovány na burzách cenných papírů. ETF mají obvykle nižší poplatky než podílové fondy a jsou také daňově efektivnější. ETF však nejsou bez rizika – mohou být volatilnější než podílové fondy a nemusí sledovat svůj podkladový index tak přesně, jak byste si přáli.

Podílové fondy jsou typem investičního fondu, který se neobchoduje na burze cenných papírů. Podílové fondy mají obvykle vyšší poplatky než ETF, ale mohou být stabilnější a méně volatilní. Ani podílové fondy však nejsou také bez rizika – mohou mít nižší výkonnost než jejich podkladový index a nemusí být tak daňově efektivní jako ETF.

Co je tedy lepší – ETF nebo podílové fondy? To skutečně záleží na vašich investičních cílech a záměrech. Pokud hledáte nižší poplatky a daňovou efektivitu, pak mohou být ETF tou správnou volbou. Pokud hledáte stabilitu a menší volatilitu, pak mohou být lepší volbou podílové fondy. Nakonec je na vás, abyste se rozhodli, který typ investice je pro vás ten pravý.

Tip: Znáte konzervativní investice, které jsou vhodnou alternativou k termínovaným vkladům?

Investor začátečník

Mnoho začínajících investorů přitahují ETF kvůli jejich nízkým nákladům, široké diverzifikaci a snadnému používání. Jsou však skutečně tou nejlepší investicí pro začátečníky?

Před investicí do ETF je třeba zvážit několik věcí. Za prvé, ETF sice nabízejí diverzifikaci, ale nemusí být tak diverzifikované, jak si myslíte. Například ETF sledující index S&P 500 vám poskytne expozici pouze vůči akciím s velkou kapitalizací. Pokud chcete své portfolio diverzifikovat, budete muset investovat do různých ETF, které sledují různé třídy aktiv.

Za druhé, ETF nejsou bez rizika, jak již bylo zmíněno. I když jsou často považovány za stabilnější než jednotlivé akcie, ETF mohou ztrácet a i ztrácejí hodnotu. Například během finanční krize v roce 2008 ztratilo mnoho ETF značnou část hodnoty.

Jsou tedy ETF vhodnou investicí pro začátečníky? Pokud hledáte jednoduchý způsob investování do různých tříd aktiv, mohou být ETF dobrou volbou. Pokud však chcete investovat do konkrétní třídy aktiv nebo sektoru, bude pro vás lepší investovat do jednotlivých akcií nebo podílových fondů.

„Tip pro domácí investování: Nenechte se rušit děním v domácnosti, když se zrovna snažíte ponořit do světa investic. Kvalitní zvukotěsné dveře vám poskytnou potřebné zázemí pro tu nejlepší investiční volbu.“

Jak jednoduše začít investovat do ETF

Pokud chcete začít investovat do ETF, zde je několik jednoduchých kroků, jak začít:

  1. Určete si své investiční cíle. Čeho chcete svou investicí dosáhnout? Chcete jednoduše zvýšit své úspory, nebo chcete generovat příjem?
  2. Rozhodněte se, do které třídy nebo tříd aktiv chcete investovat. ETF nabízejí expozici vůči široké škále tříd aktiv, včetně akcií, dluhopisů, komodit a dokonce i nemovitostí.
  3. Vyberte ETF, které odpovídají vašim cílům a alokaci aktiv. Na výběr jsou tisíce ETF, proto si před výběrem těch, které jsou pro vás vhodné, nezapomeňte udělat průzkum.
  4. Založte si makléřský účet a financujte jej. K nákupu a prodeji ETF budete potřebovat makléřský účet. Mnoho makléřských společností nabízí obchodování s ETF bez poplatků, takže se nezapomeňte poohlédnout po nejlepší nabídce.
  5. Začněte nakupovat a prodávat ETF. Jakmile máte účet financovaný, můžete začít nakupovat a prodávat ETF stejně jako jakékoliv jiné akcie.

Autorka: Daniela Vaková, SEO, Optimalizace webu pro vyhledávače

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *