CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

24. 11. 2022

0 komentářů

Komentář: Díkůvzdání v barvě americké recese

 

Den před oblíbeným severoamerickým svátkem Díkůvzdání zasvítily dva důležité makroekonomické indikátory barvou recese. Pesimistickou řečí promluvily jak pravidelná týdenní data žádostí o podporu, tak index podnikatelských nálad PMI.

Loading



 

Pokud jde o žádosti o podporu, především tzv. continuing claims jsou poměrně spolehlivým vysokofrekvenčním indikátorem mapujícím situaci na trhu práce v USA. Pokračující žádosti o podporu vzrostly od svého dna o více než 200 tisíc, což indikuje jasné ochlazení na trhu práce a potažmo nárůst nezaměstnanosti. Pokud tento negativní trend vydrží, je v souladu s železným Okunovým zákonem na recesi (pokles HDP) vcelku jasně zaděláno.

Co se týká PMI jak listopadový index nálady v průmyslu, tak index nálady v sektoru služeb výrazně propadl pod klíčovou hodnotu 50 bodů, což by měla být hranice oddělující konjunkturu od recese. Zde je však třeba zdůraznit, že v případě USA nejsou indexy PMI natolik reprezentativní jako jejich statistické protějšky indexy ISM, jejichž časové řady jsou daleko delší a tudíž pokrývají daleko více recesí. Indexy ISM prozatím pod hodnotu 50 bodů nepropadly, ale jejich korelace s PMI je vysoká, přičemž data za listopad budou zveřejněna až na počátku prosince. Na Mikuláše tedy počítejme s tím, že ISM zřejmě vyšlou další dost silný signál o blížící se recesi v USA.

Na závěr rozjímání o přicházející americké recesi je třeba si říci, že ať již bereme v úvahu týdenní data o žádostech o podporu v nezaměstnanosti či indexy podnikatelských nálad typu PMI, vždy je třeba mít na paměti, že jde o souběžné, ale nikoliv o předstihové indikátory recese. Jediným spolehlivým předstihovým indikátorem americké recese je sklon výnosové křivky, který přesně předpověděl osm z osmi posledních recesí. Dodejme, že dolarová výnosová křivka přitom hovoří jasnou řečí – sklon je výrazně inverzní již několik dní v řadě, což je jasný signál toho, že recese v USA – do roka (či maximálně dvou) – přijde.

Autor: Jan Čermák, analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *