CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

Text: Milan Vodička

Foto: Investhy

22. 11. 2022

0 komentářů

Dominik Guzdek: Vsadili jsme na sektory zbrojního průmyslu a letectví, energetiky a bankovnictví

 

Investování je v dnešní době velikým trendem, ale jak na něj? Existuje mnoho variant, jak investovat. Ovšem vybrat tu správnou strategii a držet se ji, může být pro řadu investorů problém. Na to, jakou strategii volí v Investhy Wealth Management a dle čeho se u ní řídí, odpověděl redakci Investujeme.cz Dominik Guzdek, analytik a člen investiční rady finanční skupiny Investhy.

Loading



 

Podle čeho se vaše analytické oddělení řídilo na kapitálových trzích v dosavadním roce?

Díky průběžnému sledování trhu a všech těch neobvyklých situací, které v tomto roce nastaly, jsme se vydali cestou sektorových analýz. Věděli jsme, že jediná varianta bude, když se tomu přizpůsobíme. Proto jsme po důkladných analýzách trhu zvolili zejména sektory zbrojního průmyslu a letectví, energetiky a bankovnictví. Následně jsme se v sektorech rozhodli pro hodnotové akcie, které jsou stabilní a mají potenciál pro růst, právě díky krizovým situacím ve světě.

Předpokládám, že zbrojní průmysl byl dobrou volbou kvůli ruské invazi na Ukrajinu, které tituly z vašich analýz vyšly nejlépe?

Začali jsme výběrem několika velkých společností, u kterých není jejich volatilita příliš vysoká a odolávají nechtěným výkyvům trhu. Víceméně jsme se zaměřili na americký trh. Po zpracování fundamentálních analýz jsme ve finále vybrali pro potenciální koupi Lockheed Martin, General Dynamics a Northrop Grumman. Favoritem se stal Lockheed Martin, který po našem nákupu vzrostl v krátkém horizontu o 15 %.

Co bylo rozhodujícími faktory při výběru společnosti Lockheed Martin (LMT)?

Postup analytika při zpracování komplexní analýzy se často liší v důsledku doby nákupu, očekávání, nacenění trhu a dalších proměnných. Někdy rozhodují výhledy nebo management, jindy například technické ukazatele. U LMT to byla dobrá kombinace všeho, ať už příznivé P/E s forwardem, EPS, rentabilita vlastního kapitálu a aktiv či stabilní dividenda.

Zásadní byly také uzavřené kontrakty s mnoha zeměmi z celého světa na dodávky zbrojního arzenálu, společně se stíhačkami F-35, raketami HIMARS a celkové optimistické odhady k růstu do dalších let.

REKLAMA

Zmínil jste i energetický sektor, jak jsou takové společnosti v současnosti naceněny?

Akcie v energetice kvůli navyšování cen energií a obrovským ziskům těchto společností velmi vzrostly, proto jsou v současnosti podstatně dražší, než tomu bylo v minulých měsících. Nejlépe nakoupili investoři ještě v počátku krize. Proto je teď důležité neustále sledovat novinky či trendy a podle toho také využívat příležitosti. Například díky tuzemské situaci okolo windfall tax jsme nakoupili ČEZ výrazně levněji, a to o nějakých 35 %. Také v našem portfoliu zastupoval velkou pozici Chevron, který zastává i investiční guru Warren Buffet.

A jak jste na tom letos v porovnání s trhem?

Právě díky aktivnímu přístupu a pohotovému řízení našich investic dokážeme v dlouhodobém horizontu porážet trh. Tím jsme se ujistili i na konci října, kdy jsme od začátku roku porazili také velmi populární index S&P 500 o 22 %, čemuž nám také pomohlo posílení dolaru. To znamená, že naše aktivní správa chrání investory před propady trhu.

Co očekáváte na akciovém trhu v následujícím roce?

Naše investiční kroky budou adaptovány podle vývoje tržního a politického prostředí. Obecně vzato, pokud nepřijdou další negativní celosvětové hrozby, očekáváme na trzích výrazný růst. Můžu prozradit, že intenzivně analyzujeme sektor kybernetické bezpečnosti, který je a bude v našem světě velmi důležitý. V hledáčku máme například společnosti CACI International a Accenture.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *