CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Milan Vodička

Foto: Investhy

22. 11. 2022

0 komentářů

Dominik Guzdek: Vsadili jsme na sektory zbrojního průmyslu a letectví, energetiky a bankovnictví

 

Investování je v dnešní době velikým trendem, ale jak na něj? Existuje mnoho variant, jak investovat. Ovšem vybrat tu správnou strategii a držet se ji, může být pro řadu investorů problém. Na to, jakou strategii volí v Investhy Wealth Management a dle čeho se u ní řídí, odpověděl redakci Investujeme.cz Dominik Guzdek, analytik a člen investiční rady finanční skupiny Investhy.

Loading



 

Podle čeho se vaše analytické oddělení řídilo na kapitálových trzích v dosavadním roce?

Díky průběžnému sledování trhu a všech těch neobvyklých situací, které v tomto roce nastaly, jsme se vydali cestou sektorových analýz. Věděli jsme, že jediná varianta bude, když se tomu přizpůsobíme. Proto jsme po důkladných analýzách trhu zvolili zejména sektory zbrojního průmyslu a letectví, energetiky a bankovnictví. Následně jsme se v sektorech rozhodli pro hodnotové akcie, které jsou stabilní a mají potenciál pro růst, právě díky krizovým situacím ve světě.

Předpokládám, že zbrojní průmysl byl dobrou volbou kvůli ruské invazi na Ukrajinu, které tituly z vašich analýz vyšly nejlépe?

Začali jsme výběrem několika velkých společností, u kterých není jejich volatilita příliš vysoká a odolávají nechtěným výkyvům trhu. Víceméně jsme se zaměřili na americký trh. Po zpracování fundamentálních analýz jsme ve finále vybrali pro potenciální koupi Lockheed Martin, General Dynamics a Northrop Grumman. Favoritem se stal Lockheed Martin, který po našem nákupu vzrostl v krátkém horizontu o 15 %.

Co bylo rozhodujícími faktory při výběru společnosti Lockheed Martin (LMT)?

Postup analytika při zpracování komplexní analýzy se často liší v důsledku doby nákupu, očekávání, nacenění trhu a dalších proměnných. Někdy rozhodují výhledy nebo management, jindy například technické ukazatele. U LMT to byla dobrá kombinace všeho, ať už příznivé P/E s forwardem, EPS, rentabilita vlastního kapitálu a aktiv či stabilní dividenda.

Zásadní byly také uzavřené kontrakty s mnoha zeměmi z celého světa na dodávky zbrojního arzenálu, společně se stíhačkami F-35, raketami HIMARS a celkové optimistické odhady k růstu do dalších let.

Zmínil jste i energetický sektor, jak jsou takové společnosti v současnosti naceněny?

Akcie v energetice kvůli navyšování cen energií a obrovským ziskům těchto společností velmi vzrostly, proto jsou v současnosti podstatně dražší, než tomu bylo v minulých měsících. Nejlépe nakoupili investoři ještě v počátku krize. Proto je teď důležité neustále sledovat novinky či trendy a podle toho také využívat příležitosti. Například díky tuzemské situaci okolo windfall tax jsme nakoupili ČEZ výrazně levněji, a to o nějakých 35 %. Také v našem portfoliu zastupoval velkou pozici Chevron, který zastává i investiční guru Warren Buffet.

REKLAMA

A jak jste na tom letos v porovnání s trhem?

Právě díky aktivnímu přístupu a pohotovému řízení našich investic dokážeme v dlouhodobém horizontu porážet trh. Tím jsme se ujistili i na konci října, kdy jsme od začátku roku porazili také velmi populární index S&P 500 o 22 %, čemuž nám také pomohlo posílení dolaru. To znamená, že naše aktivní správa chrání investory před propady trhu.

Co očekáváte na akciovém trhu v následujícím roce?

Naše investiční kroky budou adaptovány podle vývoje tržního a politického prostředí. Obecně vzato, pokud nepřijdou další negativní celosvětové hrozby, očekáváme na trzích výrazný růst. Můžu prozradit, že intenzivně analyzujeme sektor kybernetické bezpečnosti, který je a bude v našem světě velmi důležitý. V hledáčku máme například společnosti CACI International a Accenture.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *