CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 11. 2022

1 komentář

Komentář z USA: Principy neměnit, jejich aplikaci ano

 

Nezaměstnanost v USA klesla v září na 3,5 %. To je nejnižší úroveň za posledních cca 20 let. V obavě z předpokládané recese v prvním pololetí příštího roku však již začínají některé americké firmy snižovat stavy zaměstnanců. A to i IT giganti, u kterých mnozí jaksi mlčky očekávali, že budou vůči nastupující recesi imunní. Nebudou. Stejně jako se recese dotkne i mnohých dalších investorských posvátných krav, jako jsou například rostlinné alternativy živočišných potravin nebo aplikace pro mobilní telefony.

Loading



 

Americký dolar na tento vývoj reagoval ztrátou hodnoty vůči euru, a potažmo všem hlavním měnám, a je nyní de facto na paritě vůči euru. Základním motivem této kursové ztráty je přesvědčení forexových trhů, že americký FED se lekne současné zlomové situace a zvolní, popřípadě zcela zastaví tempo zvyšování svých úrokových sazeb.

Jenomže to nemusí ani zdaleka být pravda. FED překvapil trhy vloni a v tomto roce už jednou, a sice v opačném extrému, totiž jak dlouho váhal se zahájením zvyšování úrokových sazeb. Zpřísnil svou monetární politiku v podstatě až tehdy, když už meziroční inflace amerických spotřebitelských cen bublala okolo 9 %. Zato pak se děly věci a razance i frekvence zvyšování vzaly trhům dech.

Jedním z důvodů je absolutní nezkušenost FEDu se situací, kdy je inflace vyvolána poruchou na straně makroekonomické nabídky a ne zvyšující se spekulativní poptávkou v době přehřívání ekonomiky. Svobodný kapitalistický trh je principiálně založen na svobodné a neohraničené nabídce zboží a služeb a na konkurenci, a v celé mírové historii USA nenajdeme obdobu zruinování makroekonomické nabídky politickým rozhodnutím, jako tomu bylo v případě proticovidových opatření.

Váhání FEDu se tak dá vysvětlit jeho čekáním, zda se problém nedostatku nabídky sám rychle vyřeší pomocí tržního mechanismu. Globální trh je však v postcovidové době tak pošramocen, že k tomu nemohlo dojít, a FED pochopil, že žádná „ přechodná inflace“ se nekoná a konat nebude. A začal razantně jednat.

REKLAMA

Domnívám se, že v  současné době je zkrocení inflace pořád prioritou FEDu číslo jedna. Obzvláště pokud nezaměstnanost zůstává na dvacetiletých minimech. FED má bohaté zkušenosti s manévrováním v oblasti monetární politiky v době recese s vysokou nezaměstnaností. Pro příklady nemusíme chodit do americké historie daleko.

Co však dodnes USA děsí, je možnost opakování stagflace z konce sedmdesátých let minulého století. Proto z hlediska FEDu je šance minimálně 50:50, že sekvence monetární politiky bude v blízké budoucnosti vypadat takto: nejprve pokračování ve zvyšování sazeb až ke zkrocení inflace, a pak „klasický“ souboj s hospodářskou recesí a vyšší nezaměstnaností. Takováto sekvence kroků by navíc dávala smysl i proto, že fiskální politika Bidenovy administrativy jde zcela proti monetárním opatřením FEDu.

Originální situace občas vyžaduje neortodoxní aplikaci stálých principů. FED může trhy překvapit v brzké době ještě jednou.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 16 let

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pepa

    4 listopadu, 2022

    To by si měl přečíst trouba Michl s Dědkem z ČNB…….

    Odpovědět