CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

23. 11. 2015

0 komentářů

Komentář k budoucímu výpočtu důchodu

 


 

Výpočet důchodu závisí na celém průběhu vlastního pojištění. Na výši důchodu v roce 2015 má tedy vliv například již doba studia na střední škole nebo výplata v roce 1986. Státní důchod totiž závisí na získané době pojištění a příjmech od roku 1986, ze kterých bylo zaplaceno důchodové pojištění. Výpočtová formule důchodu je již nyní poměrně složitá a někteří žadatelé o důchod musejí řešit nesrovnalosti s ním spojené během svého produktivního života, neboť kupříkladu některý z bývalých zaměstnavatelů nesplnil svoji zákonnou oznamovací povinnost. Sdílení vyměřovacích základů pro manžele by bylo administrativně velmi náročné i třeba proto, že někteří žadatelé o důchod vstoupí do manželství vícekrát. Případné nejasnosti v průběhu pojištění by přitom měly dopad na výpočet důchodu obou manželů.

„Primárním cílem sjednocení vyměřovacích základů manželů bylo odstranit příjmové nerovnosti v důchodu, neboť ženy mají zejména kvůli péči o děti nižší průměrný důchod než muži. Fungující manželské páry však hospodaří společně, nepotřebují státní narovnávání důchodu. V praxi by sdílení vyměřovacího základu naopak mohlo být pro ženy nevýhodné, a to například v případě, že manžel byl pohodlný a pracoval pouze příležitostně, přičemž hospodaření domácnosti financovala manželka, která se navíc nechtěla kvůli dětem rozvést. Pokud by došlo k rozvodu až v předdůchodovém věku, potom by měla žena důchod nižší, zatímco její lenivý bývalý manžel by si bez vlastního přičinění přišel naopak k vyššímu důchodu,“ hodnotí situaci Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Gabriela Ivanco, Mazars

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

průměrný důchod v roce 2024

Jaký je průměrný důchod v roce 2024

Valorizace důchodů byla v posledních letech docela výrazným tématem. Inflace totiž zvyšovala důchody díky mimořádné valorizaci nevídaným tempem. A to i přes omezení valorizace. Během poslední dekády tak průměrný důchod téměř zdvojnásobil.

Text: Hana Bartušková

Foto: Pixabay

09. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *