CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Filip Kučera

26. 04. 2022

0 komentářů

Investoři a zdravotnictví. Kterým segmentům důvěřují?

 


 

Zdroj: Pixabay.com

Hlavními tématy letošního roku budou ve zdravotnictví ve znamení digitalizace, wellbeingu či udržitelnosti. Trend sledují i investoři. Do jakých segmentů investují?

Šimon Blecha z tiskového odboru Ministerstva financí uvádí, že obecně se ve zdravotnictví prosazuje elektronizace a digitalizace a s tím související distanční zdravotní péče, která by mimo jiné mohla zmírnit problémy s dostupností některých zdravotnických segmentů v odlehlých oblastech České republiky. „Vzhledem ke stárnutí populace se očekává poměrný nárůst úhrad za dlouhodobou a rehabilitační péči, respektive za zdravotně-sociální péči. Je také zřejmé, že se bude muset řešit problematika nedostatku dětských psychologů a psychiatrů,“ vysvětluje Šimon Blecha.

Témata, na která by se státy a zdravotnické organizace měly v roce 2022 zaměřit

Globální pandemie nebývalých rozměrů, rychlý pokrok v lékařské vědě, příchod digitálních technologií, informovaní spotřebitelé a pacienti, důraz na prevenci nebo téma udržitelnosti – to jsou jen některé z nejvýznamnějších událostí a trendů, které hýbou světem zdravotní péče. Jak si může celý systém zajistit odolnost i lepší výsledky? Společnost Deloitte popisuje 6 témat v aktuální studii.

Dočteme se v ní mimo jiné, že státy a instituce by měly být schopny maximálně využít lidského potenciálu, a to ve všech oblastech zdravotnictví a wellbeingu. Zdraví fyzické i duševní se v důsledku koronavirové pandmie stalo politickou prioritou a důležitou součástí agendy zdravotnictví, pozornost instituce se proto zaměřila i na rovnost v oblasti zdraví.

REKLAMA

Důležitá je i změna klimatu, která ovlivňuje podmínky, v nichž se lidé rodí, rostou, pracují, žijí a stárnou. Zároveň mění prostředí a systémy, které jsou součástní každodenního života, a podílí se na utváření faktorů ovlivňujících zdraví. Zdravotní náklady související se změnou klimatu a znečištěním odhadují na 820 miliard USD ročně. I proto se jedná o téma, na které by se měly státy zaměřit.

Koronavirovou pandemií bylo poznamenáno nejen fyzické, ale i duševní zdraví mnoha lidí. Prevence a léčba těchto potíží představuje pro světovou ekonomiku velkou zátěž. V době před pandemií však panovala určitá tendence téma duševního zdraví přehlížet. Pandemie však odhalila nedostatky v přístupu k včasným, kvalitním a cenově dostupným službám duševního zdraví po celém světě a přiměla státy, instituce, firmy i jednotlivce věnovat tomuto tématu větší pozornost.

Důležitým tématem byla už před koronavirovou pandemií digitální transformace zdravotnictví. V době krize však došlo k akceleraci vývoje a implementace nejrůznějších moderních technologií. Digitalizace může pomoci v mnoha oblastech týkajících se zdravotnictví, jako jsou léčba (její dostupnost a forma), komunikace (mezi pacienty, lékaři a dodavateli), infrastruktura, suppy chain a další. Velký potenciál mají technologie jako AI, cloud nebo big data.

I když je nutné řešit přednostně aktuální krize a problémy, je potřeba zároveň hledět do budoucnosti. Lékařská věda se v současné době mění díky objevům, které výrazně posunou způsob diagnostiky a léčby různých onemocnění. A s tím je třeba do budoucna počítat. Významný vliv budou mít digitální medicína, nanomedicína, genomika, umělá inteligence a další.

Pandemie koronaviru připomněla vládám, zainteresovaným stranám z průmyslu a spotřebitelům výzvy, které jsou se systémy veřejného zdraví neodmyslitelně spjaté. Zároveň se ukázalo, jak důležité je investovat do zdraví populace. Systém veřejného zdravotnictví tedy čeká transformace obsahu i formy. A významnou roli bude i v tomto případě hrát digitalizace.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *