CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

Text: Jan Traxler

02. 02. 2022

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – leden 2022

 

Foto: Shutterstock

Akcie postihla korekce a prudce zdražila ropa. Koruna výrazně posiluje. Úrokové výnosy dluhopisů strmě stoupají.

Loading



 


Zdroj : MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 1. 2022

Silná korekce na akciových trzích

Finančními trhy v lednu otřáslo veřejné varování amerického prezidenta Bidena, že ruská armáda v únoru vtrhne na Ukrajinu. Do toho americký Fed výrazně změnil rétoriku a již otevřeně plánuje začít zvedat úrokové sazby, aby zbrzdil inflaci. Tyto dvě významné zprávy spustily lavinu výprodejů na akciových trzích. Hodnota indexu S&P 500 během dvou týdnů v lednu klesla o 10 % z 4800 bodů na 4300 bodů.

To je technicky největší korekce na americkém akciovém trhu od paniky při vypuknutí pandemie Covidu. Každá taková korekce představuje z dlouhodobého pohledu dobrou nákupní příležitost. Koncem ledna už ceny akcií zase rostly, takže v měsíční statistice nakonec figuruje pokles hodnoty indexu S&P 500 jen o 5 % a „zub na grafu“ není až tak velký.

REKLAMA

Benzín opět podraží

Putinův poslední šach v jeho dlouhodobé geopolitické partii vyhnal nahoru ceny energetických komodit. Cena ropy v lednu vyskočila o 17 %, ze 75 dolarů za barel až k hranici 90 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň od roku 2014. Spolu s ropou zdražuje také plyn. A to udržuje vysoko také ceny elektřiny. Samotná dražší ropa se záhy promítne i do dalšího růstu cen pohonných hmot na čerpacích stanicích. Během února ceny stoupnou odhadem o 1-2 koruny na litr.

Koruna dál výrazně posiluje

Na domácí scéně zůstávají hlavním hybatelem rostoucí úrokové sazby. Česká koruna v lednu posílila k euru o další 2 %. Kurz už klesl pod 24,50 za jedno euro a s velkou pravděpodobností bude dál klesat minimálně až k hranici 24 korun za jedno euro. Ukazuje se, že není radno podceňovat měnové riziko a pokud má člověk příjmy a výdaje primárně v korunách, měl by také v korunách investovat. Za posledních 12 měsíců už koruna zpevnila k euru o 6,4 %.

REKLAMA

Tržní úroky prudce stoupají

Je to dáno velkým úrokovým diferenciálem. Zatímco v bankách po celé eurozóně nedostanete na spořicím účtu žádný úrok (ba dokonce někde záporný) a stejně tak u státních dluhopisů Německa, Francie nebo třeba i Slovenska jsou úroky nadále nulové, české státní dluhopisy už nesou úrokový výnos kolem 3,5 %. Česká koruna a české státní dluhopisy jsou nyní pro řadu evropských institucionálních investorů atraktivní investicí. Zvýšená poptávka ze zahraničí pak tlačí na kurz koruny.

 

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, OnVista, ČNB, PSE a ČSÚ a jsou platná k 31. 1. 2022.

 

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *